Green Economy Παρασκευή 31/03/2023, 07:26
GREEN ECONOMY

Ευρώπη: Οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας πέφτουν κατακόρυφα, αλλά είναι πιο αναγκαίες από ποτέ

Ευρώπη: Οι επενδύσεις αιολικής ενέργειας πέφτουν κατακόρυφα, αλλά είναι πιο αναγκαίες από ποτέ

Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από μία δεκαετία στην Ευρώπη το 2022, επηρεασμένες από το αυξανόμενο κόστος και τη γραφειοκρατία, που απειλούν να υπονομεύσουν τους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και του κλίματος στη γηραιά ήπειρο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι επενδύσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 17 δισ. ευρώ ήταν λιγότερες από το μισό του ποσού το 2021, αλλά και οι λιγότερες από το 2009, σύμφωνα με έκθεση της WindEurope. Οι επενδυτές χρηματοδότησαν μόνο 10 γιγαβάτ νέας ισχύος στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, πολύ λιγότερο από τα 31 γιγαβάτ ετησίως που ο οργανισμός δηλώνει ότι χρειάζονται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ένωσης.

Τα πραπάνω δεδομένα έρχονται τη στιγμή που οι διαπραγματευτές της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία σήμερα (30/3) για την κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 42,5% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από τον προηγούμενο στόχο του 32%.

Οι επενδυτές σε ολόκληρη την οικονομία αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επιτόκια καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις αυξήσεις των τιμών, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ο δομικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να φθάσει σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, διατηρώντας την πίεση στο κόστος δανεισμού. Επιπλέον, οι πολιτικοί επέβαλαν απροσδόκητους φόρους στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Βεβαίως και η συνεχιζόμενη τραπεζική αναταραχή δεν βοηθά.

Ως αποτέλεσμα, το κόστος για την παραγωγή μιας ανεμογεννήτριας στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 40% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την WindEurope.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα: Η ΕΕ και το ελληνικό σχέδιο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Το πράσινο σχέδιο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: Αυτή είναι η απάντηση στις ΗΠΑ

Intrakat: Στο τελικό στάδιο κατασκευής το αιολικό πάρκο στο Μουζάκι Καρδίτσας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News