Green Economy Δευτέρα 27/03/2023, 10:42
GREEN ECONOMY

Σκρέκας: Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Σκρέκας: Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τις χρεώσεις στο νερό – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Τη διαβεβαίωση, ακόμη μια φορά, ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, στην παρέμβαση στου στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε ρητή διατύπωση για το ποιοι είναι οι πάροχοι ύδατος», πρόσθεσε περιγράφοντας το νομικό πλαίσιο που υπήρχε μέχρι πρόσφατα. «Επειδή αυτή την στιγμή το νερό παρέχεται από δημόσιες μονοπωλιακές εταιρείες και είναι ένα δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές σε ότι αφορά την ποιότητα και τις τιμές του νερού. Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία, έλεγχος και διαφάνεια και από τους δημόσιους φορείς» είπε.

Πρόσθεσε δε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπιστώνουν ότι δε γίνεται συστηματικός έλεγχος από τις εταιρείες παροχής νερού ενώ υπαρχουν και δημοτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν έως και δύο φορές πιο ακριβά το νερό. Και όπως υποστήριξε, «όλα αυτά θα μπουν τώρα κάτω από τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης, Δημόσιας, Ελεγκτικής Αρχής».

Αντιδράσεις από του εργαζομένους της ΡΑΕ 

Την ίδια στιγμή πάντως, ο Σύλλογος Εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που με το νέο νόμο αναλαμβάνει και την εποπτεία των οργανισμών ύδρευσης, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως δεν υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο και αναφέρει πως ο νέος νόμος παραβιάζει κοινοτικές οδηγίες. 

«Το πολυνομοσχέδιο τελικά ψηφίστηκε χωρίς να ενσωματωθεί καμία παρατήρηση του Συλλόγου Εργαζομένων και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού της Αρχής (ζητήματα υποστελέχωσης και υποαμοιβής) και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας του Ρυθμιστή της Ενέργειας σύμφωνα με τις Οδηγίες 2019/944 και 2009/72», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου 

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμη πως «δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει στην περαιτέρω αποδυνάμωση και απαξίωση του Ρυθμιστή της Ενέργειας και στην απορρύθμιση του ενεργειακού κλάδου, προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον».

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News