Green Economy Πέμπτη 23/03/2023, 14:42
GREEN ECONOMY

Η βιασύνη της Ευρώπης για αποθήκευση LNG μπορεί να την κάνει να… σκοντάψει 

Η βιασύνη της Ευρώπης για αποθήκευση LNG μπορεί να την κάνει να… σκοντάψει 

Η ταχεία δημιουργία υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβεί κατά πολύ τη ζήτηση μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εάν συνεχίσει έτσι, σύμφωνα με νέα έρευνα που προειδοποιεί ότι περισσότερα από τα μισά από τα προγραμματισμένα assets LNG της περιοχής κινδυνεύουν να μείνουν σε αδράνεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να «απογαλακτιστεί» από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολλά κράτη μέλη να ακολουθούν σχέδια ταχείας δράσης για να εισάγουν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας έχουν ανακοινώσει νέα έργα LNG ή την επέκταση σε υπάρχοντα ως απάντηση στο κλείσιμο των ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με το CNBC.

Ο αγώνας για την κάλυψη μελλοντικών ενεργειακών αναγκών, ωστόσο, βάζει τις ευρωπαϊκές χώρες σε κίνδυνο να σπαταλήσουν κολοσσιαία χρηματικά ποσά, σύμφωνα με το Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Το IEEFA, ένα think tank με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε στην έρευνα ότι η διάθεση της Ευρώπης για νέα έργα LNG θα μπορούσε να ξεπεράσει μαζικά τη ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Αναλυτικότερα, η χωρητικότητα των τερματικών σταθμών LNG της ηπείρου πρόκειται να ξεπεράσει τα 400 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) έως το 2030, σημείωσε το IEEFA, επικαλούμενο τα τρέχοντα σχέδια ανάπτυξης υποδομών, τη στιγμή που στο τέλος του περασμένου έτους ήταν 270 bcm. Να σημειωθεί ότι το IEEFA συμπεριέλαβε στην ανάλυσή του το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Τουρκία.

Αντίθετα, η ζήτηση για LNG σε όλη την Ευρώπη προβλέπεται να κυμαίνεται μεταξύ 150 bcm και 190 bcm, σύμφωνα με το IEEFA, το οποίο επικαλείται τη S&P Global Commodity Insights.

Το think tank είπε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ της μελλοντικής ζήτησης LNG της Ευρώπης και των εγκαταστάσεων εισαγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε 200-250 bcm αχρησιμοποίητης χωρητικότητας έως το 2030 — που ισοδυναμεί περίπου με το ήμισυ της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021, που ήταν 413 bcm.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κατασκευή μονάδας LNG στη Μοζαμβίκη παραγωγής 18 εκατ. τόνων ετησίως εξετάζει η Exxon

Ε.Ε.: Θα παρατείνει το στόχο της μείωσης της ζήτησης έως το επόμενο έτος

Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας: Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 63% το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News