Green Economy Παρασκευή 17/03/2023, 12:00
ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ

Πώς θα ανακυκλώσετε μαγειρικό λάδι: Ειδικοί κάδοι σε 32 πρατήρια της Αττικής

Πώς θα ανακυκλώσετε μαγειρικό λάδι: Ειδικοί κάδοι σε 32 πρατήρια της Αττικής

Συνεργασία με τα πρατήρια AVIN και Shell ανακοίνωσε η εταιρεία Πράσινο Λάδι, θυγατρική του ομίλου Motor Oil, στο πλαίσιο της οποίας οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας, η οποία έχει στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα τοποθετηθούν αρχικά σε 32 πρατήρια (σε 10 της AVIN και 22 της Shell) ειδικοί κάδι προς ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού. Η εταιρεία προσβλέπει στη συνέχεια την αύξηση των κάδων σε περισσότερα πρατήρια. 

Αναλυτικά η λίστα με τα συνεργαζόμενα πρατήρια στο πιλοτικό στάδιο:

Πώς θα ανακυκλώσετε μαγειρικό λάδι: Ειδικοί κάδοι σε 32 πρατήρια της Αττικής-1

Μέσω των ειδικών κάδων στα πρατήρια, πλέον θα μπορεί κανείς τοποθετήσει το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι (ελαιόλαδο, σπορέλαια [ηλιέλαιο, σογιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο], πυρηνέλαιο, παλιά ταγκισμένα λάδια) μέσα σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Έπειτα θα το αφήνει σε έναν από τους ειδικούς κάδους που θα βρουν σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα με την ένδειξη Πράσινο Λάδι αλλά και σε επιλεγμένα πρατήρια AVIN και Shell.

Πώς θα ανακυκλώσετε μαγειρικό λάδι: Ειδικοί κάδοι σε 32 πρατήρια της Αττικής-2

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, συλλέγει ήδη ετησίως περίπου 25,000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους σήμερα ανακυκλώνει, χρησιμοποιώντας τους για παραγωγή πράσινου καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Το καύσιμο “βιοντίζελ από χρησιμοποιημένο οικιακό λάδι” είναι το καθαρότερο από τα γνωστά καύσιμα, με εξαιρετικά μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (μείωση αερίων θερμοκηπίου κατά 88%) και είναι κατάλληλο για την κίνηση οχημάτων», σημειώνει η εταιρεία και προσθέτει πως τα χρησιμοποιημένα οικιακά λάδια είναι εξαιρετικά ρυπογόνα, επιβαρύνουν το σύστημα αποχετεύσεων και ευθύνονται για την αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας της υδρόβιας χλωρίδας και πανίδας.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News