Green Economy Τρίτη 14/02/2023, 12:58
GREEN ECONOMY

Γ. Στουρνάρας: Να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης

Γ. Στουρνάρας:  Να αυξηθεί σημαντικά η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης

Επιτακτική χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την ανάγκη έγκαιρης δράσης, πέρα από το  επίπεδο του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και στο επίπεδο της προσαρμογής σε αυτήν την αλλαγή.

«Εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη απειλή για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών μας και αναδεικνύεται σε μία από τις κυρίαρχες προκλήσεις παγκοσμίως», είπε ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας κατά την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία». Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως αν και τα κράτη σημειώνουν πρόοδο ως προς τις δράσεις τους για τον μετριασμό,  οι προσπάθειες παραμένουν ανεπαρκείς και η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή διαπίστωση, που επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατη σχετική μελέτη του ΟΗΕ,  ότι οι χρηματοδοτήσεις προσανατολίζονται κυρίως στον μετριασμό και λιγότερο στην προσαρμογή, σημείωσε. 

Ως προς τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρόλο που η κύρια ευθύνη για την ανάληψη δράσης και την επίτευξη των στόχων ανήκει στις κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενεργό ρόλο, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους, πρόσθεσε.

Και θύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στην τελευταία επανεξέταση της στρατηγικής της και από τον Ιούλιο του 2021 εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εκτείνεται μεταξύ άλλων σε θέματα νομισματικής πολιτικής, εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και στις επιχειρησιακές λειτουργίες της.  

«Όσον αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος, είμαστε από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που ασχολείται συστηματικά, από το 2009, με θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και τη βιωσιμότητα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), με διακεκριμένους επιστήμονες από διάφορα πεδία, έχει υλοποιήσει ερευνητικά έργα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News