Green Economy Δευτέρα 23/01/2023, 18:52
GREEN ECONOMY

EE: Τι προτείνει για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα

EE: Τι προτείνει για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα

Στην προστασία των καταναλωτών από τις απότομες μεταβολές των τιμών ορυκτών καυσίμων που αυξάνουν εξίσου απότομα τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, στοχεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του πακέτου προτάσεων που ετοιμάζει για την αναδιαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. 

Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters, είναι η αποφυγή φαινομένων όπως αυτού της περσινής χρονιάς, όταν οι διακοπές ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη οδήγησαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού στα νοικοκυριά και οδηγώντας επιχειρήσεις σε κλείσιμο. 

Στη δημόσια διαβούλευση για την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας που ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραθέτει διάφορες επιλογές για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα πωλούν ηλεκτρική ενέργεια, ως μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης της αγοράς που θα προτείνει τον ερχόμενο Μάρτιο. 

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την αγορά ενέργειας προσαρμοσμένη στο μέλλον, επιτρέπωντας στον καθένα να απολαμβάνει τα οφέλη της οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. 

Στους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται η επέκταση της αξιοποίησης μακροπρόθεσμων συμβολαίων που επιτρέπουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να προσφέρουν σταθερές τιμές, όπως τα «συμβόλαια επί της διαφοράς» (contracts for difference – CFD) και οι συμβάσεις αγοράς ενέργειας (power purchasing agreement -PPA). 

Η επέκταση αυτών των συμβολαίων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» μεταξύ των λογαριασμών που πληρώνουν οι καταναλωτές και των ευμετάβλητων τιμών στην βραχυπρόθεσμη αγοράς ενέργειας, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων για τα CfD σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνοντας στις εθνικές κυβερνήσεις τις αποφάσεις σχετικά με το αν αυτά θα αξιοποιηθούν, ή ακόμη και επιβάλλοντας στις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις να υπογράψουν CfD. 

Στο τραπέζι βρίσκονται και πιο ριζικά μέτρα, όπως το να επιτραπεί στις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλλουν CfD σε μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, αν και αυτό σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αυξήσει την αβεβαιότητα που θα αποτρέψουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν ήδη ζητήσει την επέκταση των CfD για τις μονάδες ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας. 

Η ΕΕ έθεσε επί τάπητος και μια σειρά από άλλες πιθανες αλλαγές, όπως η διευκόλυνση των καταναλωτών στην επιλογή συμβολαίων με σταθερές τιμές για να μειωθεί η έκθεσή τους στις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών, ή ακόμη και η επέκταση του προσωρινού μέτρου της ΕΕ για την επιστροφή των υπερκερδών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που δεν βασίζονται στο φυσικό αέριο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News