Business Talk Τρίτη 13/12/2022, 08:29
BUSINESS TALK

Στις ράγες ο Προαστιακός στη Δυτική Αττική, το αρχείο της ΕΡΤ και οι συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία 

Στις ράγες ο Προαστιακός στη Δυτική Αττική, το αρχείο της ΕΡΤ και οι συμβάσεις εργασίας στα ξενοδοχεία 
  • Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα πολυαναμενόμενο έργο που πρόκειται να προσφέρει σημαντική ανάσα στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, η οποία κατά γενική ομολογία έχει μείνει εκτός του σχεδιασμού των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς. Ο λόγος για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου που θα ενώσει τα Άνω Λιόσια με τα Μέγαρα, με νέα γραμμή μήκους 36 χλμ. και επτά σταθμούς. Ο διαγωνισμός του έργου, προϋπολογισμού περίπου 107 εκατ. ευρώ δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. 
  • Η νέα προαστιακή γραμμή θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους αλλά και τις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής. Θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια και θα περνά από Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα. Προβλέπονται στάσεις σε: ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, ΕΛΠΕ Ελευσίνας, Λουτρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μέγαρα (ΣΓΥΤ). 
  • Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στόχος είναι η υπογραφή της σύμβασης το φθινόπωρο του 2023, ώστε οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Ως προθεσμία παραλαβής των προσφορών ορίζεται η 24η/01/2023 και η αποσφράγιση θα γίνει, σύμφωνα με την προκήρυξη, δύο ημέρες αργότερα δηλαδή στις 26/01/2023.  
  • Ένα ακόμη έργο που αναμένεται να σπάσει την μεταφορική απομόνωση της Δυτικής Αττικής είναι και η επέκταση της Γραμμής 2 του μετρό προς το Ίλιον. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί πριν από το τέλος του χρόνους. 
  • Ελάχιστοι, ίσως, το γνωρίζουν, αλλά πολλές «εικόνες» στην ελληνική τηλεόραση χρωστούν την ύπαρξή τους στο αρχείο της ΕΡΤ που περιλαμβάνει περιεχόμενο από τις αρχές του 20ου αιώνα. Υπολογίζεται, δε, ότι περιλαμβάνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο τεκμήρια και γι’ αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Μέσω, λοιπόν, έργου της τάξεως των 2,9 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η Κοινωνία της Πληροφορίας, επιδιώκεται η αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης του οπτικοακουστικού υλικού που διαθέτει το αρχείο που βρίσκεται σε μία ειδική αίθουσα στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Στόχος είναι το σπάνιο αυτό οπτικοακουστικό περιεχόμενο να διασωθεί, αλλά και να καταστεί συμβατό με τα νέα ψηφιακά φορμάτ, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του υπάρχει στις κλασικές κασέτες. Σήμερα, δηλαδή, το υλικό φιλμ δεν διαθέτει υψηλή ανάλυση (HD1080, 2K κτλ). Το έργο, που τέθηκε σε διαβούλευση, θα «σπάσει» σε τέσσερα τμήματα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν σε δύο χρόνια.
  • Μία κάποια κόπωση της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών αντανακλούν τα μεγέθη της Πλαίσιο για το εννεάμηνο. Η εισηγμένη εμφάνισε, ετησίως, μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών κατά 17,6%, ενώ χαμηλότερες είναι και οι πωλήσεις ειδών τηλεφωνίας (-17%) και λευκών συσκευών (-22%). Η διοίκηση Γεράρδου αποδίδει τα πτωτικά μεγέθη στο γεγονός ότι το πρόγραμμα της ψηφιακής μέριμνας ξεκίνησε τον Μάιο με σημαντικά μειωμένο προϋπολογισμό, όταν πέρυσι είχε τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα, δηλαδή τον Απρίλιο. Αλλά και στις μειωμένες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και ψηφιακών εφαρμογών. “Αφαιρώντας την επίδραση των προγραμμάτων «Ψηφιακή Μέριμνα Ι & ΙΙ» καθώς και το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή», οι συνολικές ενοποιημένες πωλήσεις θα παρουσίαζαν άνοδο κατά 1,63%” εξηγεί η εταιρεία.
  • Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η νέα κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σύμβαση που ενδεχομένως περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις μισθών. Το παραπάνω αποκάλυψε χθες ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη στήριξη του τομέα φιλοξενίας και εστίασης. Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική είδηση που έδωσε ο κ. Τάσιος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ΠΟΞ απέστειλε επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία με αίτημα την πρόσκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News