Business Talk Δευτέρα 5/12/2022, 00:01
BUSINESS TALK

H πρόοδος στα Ναυπηγεία, το άδοξο τέλος επένδυσης στα Χανιά και τα ακίνητα του Δημοσίου

H πρόοδος στα Ναυπηγεία, το άδοξο τέλος επένδυσης στα Χανιά και τα ακίνητα του Δημοσίου
  • Πρόοδος, αν και αργή, σημειώνεται στην προσπάθεια άρσης των εκκρεμοτήτων προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον όμιλο Προκοπίου. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε τις αποφάσεις με τις οποίες έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιλύσει τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ του Δήμου Χαϊδαρίου και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και έτσι απέρριψε τη σχετική αίτηση του δήμου. Ο δήμος ζητούσε να ανασταλεί η μεταβίβαση του τμήματος των ναυπηγείων που πωλεί το Δημόσιο έναντι 37,31 εκατ. ευρώ. Για να τα αποκτήσει πάντως ο όμιλος Προκοπίου, πρέπει να ξεκαθαρίσει και το ζήτημα με την Ειδική Διαχείριση και ειδικότερα τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Για να γίνει αυτό, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να νομοθετήσει, ενδεχομένως και με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, την εκχώρηση των απαιτήσεων της Ειδικής Διαχείρισης από το Δημόσιο (αυτές που προκύπτουν από διαιτητική απόφαση) κατά προτεραιότητα στους εργαζομένους έναντι των άλλων πιστωτών.
  • «Άδοξο τέλος» είχε τελικά η προωθούμενη κοινή επένδυση των Dimand Real Estate-EBRD και Prodea Investments σε ακίνητο στα Χανιά, στην είσοδο της πόλης. Οι δύο εταιρείες είχαν εξαγοράσει δύο οικόπεδα συνολικής επιφανείας 11,4 στρεμμάτων από την Alpha Bank, αντί ποσού 8 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της Prodea ανερχόταν σε 40%. Ωστόσο, πριν από μερικούς μήνες κι ενώ είχαν μεσολαβήσει πάνω από δύο χρόνια, αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του «οχήματος» που επρόκειτο να αναπτύξει τα εν λόγω ακίνητα, κατά το ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στις εν λόγω εκτάσεις δρομολογούνταν επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και είχαν αναζητηθεί διάφορες πιθανές χρήσεις, που θα συνδύαζαν κατοικίες, ξενοδοχείο ή ακόμη και εμπόριο, χωρίς τελικά να προχωρήσει κάποια εξ αυτών. Πλέον, έχει δρομολογηθεί η πώληση αμφοτέρων των ακινήτων, δεδομένου ότι τόσο η Prodea όσο και η Dimand έχουν σε εξέλιξη ευρείας έκτασης επενδυτικά προγράμματα.
  • Σε ένα ενιαίο μητρώο θα καταγραφεί η ακίνητη περιουσία των φορέων του Δημοσίου, με στόχο την αξιοποίησή της αλλά και την προστασία της. Μάλιστα το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, το οποίο θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς από όλoυς τους φορείς του Δημοσίου, θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο αλλά και με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis. Σημειώνεται ότι το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας είναι ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο γεωγραφικό και περιγραφικό μητρώο, στο οποίο διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων της δημόσιας περιουσίας όλων των υπουργείων.
  • Συνέχιση της τάσης των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής, Νίκος Αντιμησάρης, επισημαίνοντας παράλληλα την ετοιμότητα του oμίλου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. «Εκτιμάμε ότι θα υπάρξουν και άλλες συμφωνίες, με την ERGO Ασφαλιστική να είναι πρόθυμη για εξαγορές και για συγχωνεύσεις. Αν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, θα το εξετάσουμε σοβαρά», λέει. Σε συνέντευξή του στην «Κ», τονίζει ότι ο όμιλος ERGO δεν είναι επενδυτής ευκαιρίας στη χώρα και, έχοντας επενδύσει σε μια ιστορική ελληνική εταιρεία, όπως η ΑΤΕ Ασφαλιστική, έχει αποδείξει ότι ακόμη και σε πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς.
  • Με νέα γενική διευθύντρια πορεύεται από δω και πέρα η Μπλε Κέδρος, η οποία σύντομα ενδέχεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κατεδάφισης των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου της στην Ακρόπολη. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η Κατερίνα Πετροπούλου αναλαμβάνει τη θέση της Οικονομικής και Διοικητικής Διευθύντριας. Οι λόγοι της αλλαγής στην κορυφή της διοίκησης δεν έγιναν γνωστοί.
  • «Βουτιά» της τάξης του 25% έχουν σημειώσει οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων μέσα σε ένα μόλις μήνα, χάρη στις προσδοκίες για πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες προκάλεσαν ευφορία στην αγορά γενικότερα. Το ράλι των τιμών τους ήταν ιδιαίτερα έντονο την τελευταία εβδομάδα, έπειτα από το σήμα που έστειλε η Fed ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής άμεσα, από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, το οποίο ακολούθησε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που έδειξαν ότι μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για πιο αργό ρυθμό σύσφιγξης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται πλέον κάτω από το 4% και την Παρασκευή διαμορφώθηκε στο 3,78%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλά σχεδόν τεσσάρων μηνών, από το 5,1% όπου βρισκόταν στα τέλη Οκτωβρίου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News