Business Talk Παρασκευή 25/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το deal με τις Βρυξέλλες για την ποντοπόρο, οι διεθνείς διακρίσεις της B. Λαζαράκου και το come back της Lavipharm

Το deal με τις Βρυξέλλες για την ποντοπόρο, οι διεθνείς διακρίσεις της B. Λαζαράκου και το come back της Lavipharm
  • Έκλεισε και επίσημα το ζήτημα της συνεισφοράς της ελληνικής ναυτιλίας στα έσοδα του προϋπολογισμού με την υπογραφή του νέου Συνυποσχετικού του ελληνικού δημοσίου με τη ναυτιλιακή κοινότητα. Με την πρόσθετη αυτή πράξη τα ελάχιστα εγγυημένα δημόσια έσοδα από την οικειοθελή συνεισφορά των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας θα ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ ανά έτος (συμπεριλαμβανομένου του 2022) από 40 εκατ. που προέβλεπε το προηγούμενο συνυποσχετικό, του Φεβρουαρίου του 2019. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις οποίες στόχος της Ελλάδας ήταν η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας και η μεγιστοποίηση των εσόδων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η υπογραφή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού όπως και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ένωση Εφοπλιστών εξουσιοδοτήθηκε για τη συμφωνία αυτή από τη συντριπτική πλειοψηφία (91,56%) της συνολικής χωρητικότητας των διαχειριζόμενων από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία.
  • Πληρότητες υψηλότερες από αυτές του αντίστοιχου μήνα του 2019 σημείωσαν τον Οκτώβριο τα ξενοδοχεία της Αθήνας και εν γένει της Αττικής. Παράλληλα συνέχισαν την άνοδό τους οι μέσες τιμές ανά δωμάτιο εμφανίζοντας αύξηση 20,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η Αθήνα εμφανίζεται έτσι να παίρνει τη σκυτάλη της ανάκαμψης του τουρισμού από τα καλοκαιρινά ξενοδοχεία που ολοκλήρωσαν την σεζόν τους το Σεπτέμβριο, σε μια εξέλιξη που προοιωνίζεται ιδιαίτερα καλές επιδόσεις για τις γιορτές. H μέση πληρότητα των ξενοδοχείων Αθήνας – Αττικής είναι, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης ξενοδόχων Αττικής (ΕΞΑΑΑ) κατά 0,4 % υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και συγκεκριμένα στο 86,8%. Είναι ο πρώτος μήνας κατά τη διάρκεια του 2022 που καταγράφεται θετικό πρόσημο στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας, τα οποία διένυσαν από τον Μάιο 2022 έως και τον μήνα Οκτώβριο 2022 μια αρκετά σταθερή πορεία, με μονοψήφιες αρνητικές αποκλίσεις, συγκριτικά με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2019.
  • Βέβαια, η πορεία όλης της χρονιάς μέχρι και τον Οκτώβριο για τα ξενοδοχεία της Αττικής δεν κατάφερε να γυρίσει ακόμα σε θετικό πρόσημο, αφού η μέση πληρότητα του 10μηνου φέτος βρίσκεται 12,5% χαμηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του τελευταίου πριν την πανδημία έτους. Σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή δωματίου εμφανίζεται ωστόσο θετική μεταβολή από τον Απρίλιο και μετά, δίνοντας αύξηση στη μέση τιμή δωμάτιου στο 10μηνο 14,8%. Τον Οκτώβριο μάλιστα παρατηρείται άνοδος της τάξης του 20,8%.
  • Ως ένα ακόμη βήμα για την ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και των εισηγμένων εταιριών χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου την εκλογή της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Bureau) της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Και αυτό, διότι, εκτιμά πως με τη συμμετοχή αυτή, θα μπορέσει να συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση των αλλαγών για την εταιρική διακυβέρνηση, αλλά και στη διαβούλευση σχετικά με διεθνή πρότυπα, όπως και της «συνεργασίας μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς». Η εκλογή της στον βραχίονα του ΟΟΣΑ έρχεται λίγες μέρες μετά την επιλογή της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, ενώ παραμένει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Καθόλου άσχημα για την επικεφαλής μιας ελληνικής ανεξάρτητης αρχής όπως της κεφαλαιαγοράς.
  • Εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lavipharm. Η τιμή κάθε νέας μετοχής προσδιορίστηκε στα 0,34 λεπτά με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ώστε να αποκτήσουν έως και 10 νέες μετοχές για κάθε υπάρχουσα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η αποκοπή του δικαιώματος θα γίνει τη Δευτέρα 28/11 με δυνατότητα άσκησής του από την 1η έως και τη 14η Δεκεμβρίου και τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης την 9η Δεκεμβρίου. Στόχος της εταιρείας και της αναδόχου Ambrosia Capital είναι η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί και οι νέες μετοχές να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση στο ΧΑ την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.
  • Στην αγορά έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται ότι εκτός από τα projects της Lavipharm που έχουν ήδη γίνει γνωστά και «υπόσχονται» υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της ως το 2026, η φαρμακευτική θα επιδιώξει στο μέλλον την περαιτέρω ανάπτυξή της. Εξάλλου πριν λίγες μέρες μπήκε και στη νέα και πολλά υποσχόμενη αγορά των συμπληρωμάτων CBD και της φαρμακευτικής κάνναβης, συνάπτοντάς συμφωνία συνεργασίας με την Tikun Europe. H πενταετούς καταρχάς διάρκειας συνεργασία προβλέπει την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Tikun από το νέο έτος και σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να προσθέσει στο τζίρο της Lavipharm επιπλέον έσοδα 8,5 εκατ. το 2024, 10,6 εκατ. το 2025 και 15,7 εκατ. το 2026.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News