Business Talk Τρίτη 22/11/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Κοντός ψαλμός αλληλούια για την Viva και μυστήριο με τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ

Κοντός ψαλμός αλληλούια για την Viva και μυστήριο με τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
  • Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το deal της JP Morgan με τους μετόχους μειοψηφίας της Viva μιας και την επόμενη Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την ολοκλήρωση του term sheet με τον βασικό μέτοχο και ιδρυτή της ψηφιακής τράπεζας Χάρη Καρώνη. Στην Ελλάδα βρίσκεται άλλωστε για το σκοπό αυτό κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας. Το θέμα είναι κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία για την τιμή στην οποία στο μέλλον θα μπορεί η JP Morgan να εξαγοράσει και το δικό του ποσοστό. Πριν από 10 μήνες περίπου η τράπεζα συνολικά σε όρους enterprise value αποτιμήθηκε για τη συμφωνία με τους μετόχους που πουλάνε 48,5% της Viva Wallet, δηλαδή τα επενδυτικά funds Hedosophia και Deca, όπως και το family office της Μαριάννας Λάτση, στα 1,77 δισ. ευρώ. Η πλευρά Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα φέρεται να θέλει περισσότερα για να πουλήσει και το δικό της ποσοστό στο μέλλον και η αμερικανική τράπεζα να προσφέρει λιγότερα. Οι πληροφορίες μας λένε πως έχει επικρατήσει η λογική και δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Κοντός ψαλμός αλληλούια, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα μάθουμε. 
  • «Αν η Viva Wallet αξίζει 1,77 δισ. η Quest Συμμετοχών γιατί να μην αξίζει 1,3 δισ.;». Η ερώτηση ετέθη χθες σε πηγαδάκι τραπεζιτών σε μεσημεριανό break στη Στοά Σπυρομήλιου με μάλλον σκωπτική διάθεση. Ωστόσο το θέμα βρέθηκε στην κουβέντα εξαιτίας των πληροφοριών που κυκλοφορούν εδώ και κάποια εικοσιτετράωρα για την προοπτική εξαγοράς της εταιρείας πληροφορικής που μεταξύ άλλων έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα εμπορίας των προϊόντων Apple στην Ελλάδα. «Με κύκλο εργασιών της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου και EBITDA στην περιοχή των 75-85 εκατομμυρίων και έναν πολλαπλασιαστή 15 εύκολα αποτιμάται στα 1,3 δισ.», συνέχισαν την κουβέντα τους οι περί ου ο λόγος (sic) συνδαιτυμόνες. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αποτίμηση της quest υπολείπεται σημαντικά ούσα στα 460 εκατομμύρια, ακόμα και αν συνυπολογιστούν συνολικά οι υποχρεώσεις. Θα επανέλθουμε
  • Στο Υπουργείο Τουρισμού περιλαμβάνεται, ως γνωστόν, ο εποπτευόμενος φορέας Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), κυριότερη δράση του οποίου αποτελεί η διαφήμιση και η προβολή της χώρας ως σημαντικού τουριστικού προορισμού. Τα έσοδα του ΕΟΤ προέρχονται κυρίως από την απόδοση ποσοστού επί των μικτών κερδών του Δημοσίου των Καζίνο Κέρκυρας και Πάρνηθας, καθώς και από την ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη τόσο των λειτουργικών όσο και των επενδυτικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της αναφερόμενης ανωτέρω κύριας δραστηριότητας. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το έτος 2022 εκτιμάται σε έλλειμμα ύψους 4 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2023 προβλέπεται να είναι θετικό ύψους 5 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα παρατίθεται αυτολεξεί από τον κατατεθέντα χθες προϋπολογισμό του 2023.
  • Στον προϋπολογισμό βρήκαμε και την πρόβλεψη για τα έσοδα που θα πραγματοποιήσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου: Τα συνολικά έσοδα για το έτος 2023, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται σε 1,993 δισ. ευρώ. Από αυτά βεβαίως το 1,4 δισ. είναι το έσοδο από την παραχώρηση της Εγνατίας. Και τα υπόλοιπα έσοδα από προηγούμενες συμβάσεις που καταβάλλονται παγίως κάθε χρόνο. Δε βλέπουμε πουθενά εδώ μέσα να συνυπολογίζονται έσοδα από εισαγωγή του ποσοστού του Δημοσίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο. Κάποιες πηγές βέβαια που κλήθηκαν να εξηγήσουν το γεγονός καλοπροαίρετα εικάζουν πως μάλλον δεν θα γίνει. Εμείς πιστεύουμε πως θα γίνει αλλά όπως πάντα ο προϋπολογισμός είναι συντηρητικός.

     

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News