Business Talk Τετάρτη 16/11/2022, 07:00
BUSINESS TALK

Η κίνηση – αίνιγμα της Εθνικής στην Epsilon Net και τα νέα ανοίγματα του Δ. Κούτρα

Η κίνηση – αίνιγμα της Εθνικής στην Epsilon Net και τα νέα ανοίγματα του Δ. Κούτρα
  • (UPD 12:00) Σίγουρα εκείνοι οι άνθρωποι της Eθνικής Tράπεζας που αποφάσισαν να τη βάλουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net γνωρίζουν καλύτερα το business plan τους αλλά και εκείνο της εταιρείας πληροφορικής του Γιάννη Μίχου. Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία έχει επιδοθεί το τελευταίο έτος σε ένα μπαράζ εξαγορών μικρότερων εταιρειών του κλάδου και εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη. Αυτού του είδους οι εξαγορές στις οποίες επιδίδεται η Epsilon Net άλλωστε αρέσουν στο χρηματιστηριακό κοινό. Όμως μένει να φανεί κατά πόσο μπορούν να φέρουν υπό την καθοδήγηση του management και ουσιαστικές συνέργειες στο μέτωπο της μείωσης των λειτουργικών δαπανών.
  • Κάποιοι στην αγορά επιμένουν ωστόσο πως η άθροιση συνδρομών μέσω των εμπορικο-λογιστικών λογισμικών των εταιρειών που εξαγοράζει με τις δικές της, οι οποίες έχουν ενισχυθεί οψίμως και λόγω της ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ, «απέχει από το να συνιστά ένα φιλόδοξο μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο-συνώνυμο της καινοτομίας». Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την ιστορία, τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται ένα βήμα πριν από «στρατηγική συμφωνία» με την Epsilon Net, και τελικά σήμερα ανακοινώθηκε η υπογραφή των σχετικών MoU
  • Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μέσω του deal η ΕΤΕ θα αποκτήσει πρόσβαση στις χιλιάδες επιχειρήσεις – συνδρομητές της Epsilon Net για την ανάπτυξη της χρηματοδοτικής δραστηριότητάς της. Ωστόσο, αυτό έχει νόημα σε εποχές κατά τις οποίες η ζήτηση για δάνεια είναι μεγάλη, λένε οι σκεπτικιστές. Άλλες πηγές απωθήσουν την απόφαση της τράπεζας στο γεγονός ότι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής «είναι ιδιαίτερα δεκτική στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη σε νέες καινοτόμες δραστηριότητες και αυτό, ίσως, να έπαιξε το ρόλο του στην απόφαση της διοίκησης που μπορεί να ήθελε να εξυπηρετήσει αυτό το όραμα».
  • Tο βασικό ερώτημα που έθεταν τις προηγούμενες ημέρες η αγορά και οι μέτοχοι της Εθνικής τράπεζας: ήταν σε τι αποτίμηση θα αποκτήσει το ποσοστό της Epsilon Net η ΕΤΕ. Με βάση τον ισολογισμό εξαμήνου χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι η μετοχή της Epsilon Net διαπραγματεύεται στο ταμπλό, ήδη, σε αποτίμηση υψηλότερη από 15 φορές τα κέρδη EBITDA. «Πρόκειται για μια μάλλον απαιτητική αποτίμηση», σημειώνουν. Τελικά η συμφωνία έκλεισε και με premium στα 7,4 ευρώ ανά μετοχή. 
  • Στα ίδια επίπεδα με τη φετινή χρονιά αναμένει το οικονομικό επιτελείο ότι θα κινηθεί ο τουρισμός και το 2023. Αυτή η πρόβλεψη πρόκειται να αποτυπωθεί και στον κρατικό προϋπολογισμό της ερχόμενης χρήσης. Αντίθετη άποψη εκφράζει όμως κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνοντας τρία βασικά σημεία: Πρώτον το ότι την επόμενη χρονιά μπορεί να ανοίξουν αγορές που εφέτος ήταν τελείως κλειστές για τη χώρα μας (Κίνα; Ρωσία;). Δεύτερον ότι μεγάλο κομμάτι της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη θα προέλθει από τη βιομηχανική παραγωγή και δεν θα φανεί άμεσα στο πορτοφόλι των ευρωπαίων και άρα δεν θα κόψει άμεσα τις ορέξεις για ταξίδια. Και τέλος ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσουν οι επενδύσεις στον τουρισμό και το real estate που υλοποιούνται αυτό το διάστημα και αναμένεται να συνεχίσουν και του χρόνου. Μιλώντας για τις επενδύσεις το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι η δυναμική τους στη χώρα μας παραμένει πολύ ισχυρή.
  • Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και πολλά επενδυτικά σχέδια στον αγροδιατροφικό τομέα ή από το φαρμακευτικό clawback. Ακόμη και οι μικρότερες ιδιωτικές επενδύσεις που αναμένεται να κινητοποιήσουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που θα τρέξουν την ερχόμενη χρονιά. Όλα αυτά θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν μια «ασπίδα προστασίας στην ελληνική οικονομία εξαιτίας του αντικυκλικού χαρακτήρα των επενδύσεων», ανέφερε.
  • Υπόθεση λίγων ημέρων -έχει περάσει εξάλλου ήδη ένας μήνας από τότε που η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι συζητά με επενδυτές- αποτελεί το κλείσιμο των deals για τη Δομική Κρήτης. Της εισόδου δηλαδή, στο μετοχικό της κεφάλαιό της, της κυπριακής κατασκευαστικής Wade Adams με ποσοστό που πιθανολογείται στο 30% και του Δημήτρη Κούτρα με άλλο 20%. Πιθανόν βεβαίως να χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα προκειμένου να ξεκαθαριστούν και οι εκρεμμότητες του Δ. Κούτρα αναφορικά με τη συμμετοχή του στην Ιντρακάτ.
  • Αυτά σχολιάζουν πηγές που επικαλούνται γνώση των τεκταινομένων στην Δομική Κρήτης, προσθέτοντας ότι λόγω γραφειοκρατίας ενδέχεται οι δύο συναλλαγές, που θα μειώσουν το ποσοστό του νυν βασικού μετόχου και ιδρυτή της Γ. Συνατσάκη σε περίπου 10% να γίνουν ξεχωριστά. Στην επιχείρηση πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, βιάζονται να ολοκληρωθούν οι ανακατατάξεις, ώστε η μικρή αυτή τεχνική εταιρεία να αποκτήσει τις «πλάτες» που απαιτούνται για να δώσει μρ αξιώσεις τον αγώνας για την διεκδίκηση όσων εκ των πολλών έργων που δημοπρατούνται μπορεί να «σηκώσει».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News