Business Talk Πέμπτη 27/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

To Θριάσιο (Ι και ΙΙ), ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό Cloud και η νέα εθελούσια 

To Θριάσιο (Ι και ΙΙ), ο διαγωνισμός για το κυβερνητικό Cloud και η νέα εθελούσια 
  • Μετά από χίλια κύματα, πολλούς διαγωνισμούς αλλά και μια μαραθώνια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο οδεύει προς τη Βουλή. Έτσι θα ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία ανάπτυξης του πρώτου logistics park στην Ελλάδα από την παραχωρησιούχο εταιρεία, στην οποία υπενθυμίζουμε συμμετέχει η Goldair με την ETBA ΒΙΠΕ.
  • Σε έκταση 588 στρεμμάτων θα κατασκευαστούν σε διαφορετικές φάσεις, 210.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση 588 στρεμμάτων. Την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου θα υλοποιήσει η Μυτιληναίος.
  • Να θυμίσουμε επίσης ότι η τροποποίηση της σύμβασης έγινε μετά από παρέμβαση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και μετά από διαπραγματεύσεις το εφάπαξ αντίτιμο διπλασιάστηκε από τα 10 εκατ. στα 20 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%, και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.
  • Και αν το ένα μεγάλο κεφάλαιο κλείνει, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το άλλο εξίσου μεγάλο κεφάλαιο στο Θριάσιο. Ο λόγος για τον διαγωνισμό την ανάπτυξη του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και σταθμού διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) στην έκταση κυριότητας ΟΣΕ δίπλα από το Εμπορευματικό Κέντρο. Οι προσφορές για τον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος τρέχει για τρίτη φορά, αναμένονται στις 28 Νοεμβρίου και μένει να φανεί αν τώρα που έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες για την παραχώρηση του Εμπορευματικού, θα υπάρξει έμπρακτο επενδυτικό ενδιαφέρον.
  • Παράδοση έχει γίνει πια η Εθνική τράπεζα να ανακοινώνει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της λίγο πριν το τέλος κάθε χρόνου. Κατά την πάγια αυτή τακτική έτσι και φέτος το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό του ομίλου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο. Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι και το νέο πρόγραμμα που θα ενεργοποιηθεί άμεσα και σύμφωνα με πληροφορίες θα στοχεύει στην αποχώρηση 400-500 υπαλλήλων. Η μείωση του προσωπικού υπαγορεύεται από την περαιτέρω ψηφιοποίηση των εργασιών, που δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω μείωση του δικτύου και του κόστους προσωπικού που αντιπροσωπεύει το 26% των λειτουργικών εσόδων.
  • Μονό ο ΟΤΕ κατέβηκε τελικά στον διαγωνισμό της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για το μεγάλο έργο «Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services)», συνολικού προϋπολογισμού 176,7 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή του ομίλου που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στα ολοκληρωμένα έργα ψηφιοποίησης θεωρούταν δεδομένη. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι δεν υπήρξε καμία άλλη προσφορά. Και αυτό μάλλον εντείνει τις ανησυχίες για το αν τελικά οι εγχώριες δυνάμεις του κλάδου μπορούν να «σηκώσουν» τα ψηφιακά έργα που έρχονται, τα οποία είναι και πολλά και με σφικτά χρονοδιαγράμματα. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News