Business Talk Τετάρτη 26/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο στα ξενοδοχεία και την τεχνολογία

Συνεχίζεται το επενδυτικό κρεσέντο στα ξενοδοχεία και την τεχνολογία
  • Μπορεί ορισμένοι κύκλοι να επιδιώκουν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα κατήφειας, όμως, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι, τουλάχιστον, οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν ελάχιστα υπόψη τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο. Η σταθερότητα που προσφέρει η χώρα, σε σχέση και με την ευρύτερη αστάθεια των γειτόνων της και όχι μόνο (βλ. Μ. Βρετανία) και οι χαμηλές αποτιμήσεις εξακολουθούν να μαγνητίζουν τους έχοντες ρευστότητα. Και παρότι επίκεινται εκλογές, οι επενδυτές θεωρούν ότι έχουν δημιουργηθεί τα check & balances που θα αποτρέψουν το να πάρει η χώρα μια λάθος στροφή. Αυτά αναφέρει στη στήλη άνθρωπος που γνωρίζει άριστα το εγχώριο και διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρξουν αρκετά μεγάλα deals σε πραγματικά assets, όπως η αγορά ακινήτων και τομείς με «σίγουρες» αποδόσεις, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια. Οψόμεθα.
  • Η επενδυτική φρενίτιδα στα ξενοδοχεία πάντως κλιμακώνεται ήδη. Δεν πρόλαβe να πουλήσει το μερίδιο της στον όμιλο Sani/Ikos, Goldman Sachs Asset Management και αμέσως προχώρησε στο κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής για την εξαγορά των τριών ξενοδοχείων της οικογένειας Γρηγοριάδη, στην Χαλκιδική και πάλι. Στην δε Χαλκιδική αποβιβάστηκε και ο Σταύρος Μήτσης που ανακοίνωσε χθες πεντάστερο ξενοδοχείο 150 δωμάτια με Μαρίνα το οποίο θα χτιστεί εκ του μηδενός με προϋπολογισμό που μαθαίνουμε ότι είναι της τάξης των 20 εκατομμυρίων.
  • Σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει όμως και ο εγχώριος τεχνολογικός κλάδος, με την Ελλάδα να διεκδικεί το ρόλο της ως hub της Ανατολικής Μεσογείου. Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της Kaizen Gaiming Πάνος Κωνσταντόπουλος σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Ελλάδα κατέγραψε, μόνο το 2021, συγκέντρωση κεφαλαίων (fund raising) από ελληνικές tech startups που ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές και δάνεια, μέγεθος που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 110% σε σύγκριση με το 2020.
  • Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει μπει στο μικροσκόπιο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, των tech giants, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας, με το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου στη χώρα, να αποτελούν δύο κεντρικούς παράγοντες για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από σημαντικές εταιρίες του εξωτερικού. Όσον αφορά την Kaizen Gaming, το 2022, πρόσθεσε 800 θέσεις εργασίας ενώ για του χρόνου στοχεύει στη δημιουργία 1000 επιπλέον θέσεων εργασίας.
  • Εδώ και 10 χρόνια βρίσκει λεφτά για τις ομολογιακές εκδόσεις και τις αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών και άλλων εισηγμένων και μη επιχειρήσεων. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς για το γεγονός ότι διακρίθηκε. Και εξηγούμαστε: η επιτροπή αξιολόγησης του έγκυρου Euromoney που συγκέντρωσε τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά δεδομένα από τις ίδιες τις εταιρείες αλλά και από τους πελάτες τους, δημιούργησε για πρώτη φορά ένα παγκόσμιο δείκτη τραπεζικών και χρηματοοικονομικών ηγετών ανά χώρα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, και ανάμεσα στις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου, το Euromoney ξεχώρισε την AXIA Ventures Group   ως “Market Leader” – την  υψηλότερη διάκριση – στην  επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News