Business Talk Τρίτη 25/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Μαζεύει (χοντρά) βόλια για εξαγορές η Intrakat και (πάρα) πολύ πλούσιους πελάτες η Grivalia Hospitality

Μαζεύει (χοντρά) βόλια για εξαγορές η Intrakat και (πάρα) πολύ πλούσιους πελάτες η Grivalia Hospitality
  • Γενναία η αύξηση κεφαλαίου στην Intrakat όπως γενναίο αλλά και φιλόδοξο είναι και το επιχειρηματικό σχέδιο. Θα κριθεί βεβαίως στην εκτέλεση. Για την ώρα πάντως το Διοικητικό Συμβούλιο της Intrakat κάλεσε τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Νοεμβρίου 2022 με στόχο την έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς, με δικαίωμα προτίμησης αποκλειστικά υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Και για να μη μιλάμε με περιστροφές, μένει να δούμε τι θα πράξει ο κύριος Δημήτρης Κούτρας με το 8,1% που ελέγχει σήμερα (κι αν δε συμμετέχει ποιος θα καλύψει τα δικαιώματα του). Το αυτό ισχύει βεβαίως και για την παλαιά βασική μέτοχο Intracom που ελέγχει ακόμα το 5,09%.
  • Η νέα διοίκηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα 50 εκατ. για πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης και τα άλλα 50 εκατ. «αποκλειστικά για ανάπτυξη μέσω εξαγορών». Ο CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, δήλωσε για ακόμα μια φορά ξεκάθαρα πως «διαμορφώνουμε μια στέρεη και βιώσιμη κεφαλαιακή δομή, η οποία θα μάς επιτρέψει να διερευνήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορές θυμίζοντας πως «στόχος είναι να επανατοποθετήσουμε τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν δυνατό περιφερειακό παίκτη με ισχυρό επιχειρηματικό αποτύπωμα».
  • Ή που θα περνάνε μήνες και χρόνια που δεν θα ακούμε τίποτα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή που θα το ακούμε κάθε μέρα. Και από δω και πέρα φαίνεται ότι θα το ακούμε ολοένα και συχνότερα. Τούτη τη φορά ωστόσο ο λόγος δεν έχει να κάνει με τις συμμετοχές τους στις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον όχι ευθέως: έτυχε διπλής βράβευσης από το διεθνή οργανισμό International Finance Awards. Η πρώτη αφορά στο βραβείο «άριστης εταιρικής διακυβέρνησης» (Best Corporate Governance – Financial Institute) για το 2022. Η δεύτερη αφορά στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ, Ηλία Ξηρουχάκη ως του καλύτερου Διευθύνοντος συμβούλου χρηματοπιστωτικού οργανισμού (Best CEO – Financial Institute) για το 2022. Σύμφωνα με τον International Finance Awards, η επιλογή γίνεται κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης από εξειδικευμένο επιτελείο έρευνας που εντοπίζει οργανισμούς και προσωπικότητας που παρουσιάζουν σημαντικά επιτεύγματα.
  • Τι μας είπε ο Γιώργος Χρυσικός χθες από το βήμα της Prodexpo: Ότι «τα ultra luxury ξενοδοχεία δεν υπήρχαν στην Ελλάδα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να συστήσουμε την εταιρεία και να φέρουμε αυτά τα brands εδώ». Διαφωνούμε όπως σίγουρα θα διαφωνούν και οι Άραβες της Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και κάποιες μονάδες στην Μεσσηνία, στην Ελούντα, την Τζιά (και εκεί one & only ανοίγει θυμίζουμε) την Μύκονο και άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, λένε οι παλαιότεροι οπότε γίνεται κατανοητή η υπέρβαση της δήλωσης. Εξάλλου o ενθουσιασμός είναι δικαιολογημένος μιας και το καλοκαίρι του 2023 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality θέλει να ανοίξει τις πύλες του νέου πολυτελούς resort στα Αστέρια Γλυφάδας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος εχθές. Το πολυτελές θέρετρο, είπε, θα απευθύνεται σε πολύ εύπορους επισκέπτες, προσφέροντας ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό με το υπάρχον τουριστικό προϊόν της χώρας…
  • Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα όσων προσπαθούν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι η δυσκολία…εισόδου. Και μερικές φορές δεν αφορά το νομικό πλαίσιο κι άλλα τέτοια…Για να γίνουμε σαφέστεροι. Έστω, ότι ένας Ισραηλινός επενδυτής εντοπίζει μια παλιά πολυκατοικία που βρίσκεται σε καταπληκτική τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας και ενδείκνυται για την μετατροπή της σε ξενοδοχείο. Τι μπορεί να κάνει για να αγοράσει το ακίνητο; Πολύ λίγα πράγματα, μια και η συνεννόηση με καθέναν από τους διαφορετικούς ιδιοκτήτες-δυνάμει πωλητές θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με άθλο του Ηρακλή.
  • Αυτό εξηγεί λοιπόν, το γιατί κάνουν ουρά οι ξένοι επενδυτές σε προς πώληση κατάστημα που βρίσκεται σε κάθετη οδό της οδού Πειραιώς, εκεί που τα Πετράλωνα συνορεύουν με το Γκάζι . Σχεδόν όλοι, όπως πληροφορείται η στήλη, θέλουν το ακίνητο για να το μετατρέψουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο που ομολογουμένως λείπει από τη συγκεκριμένη συνοικία. Ωστόσο, οι πωλητές έχουν το “πάνω χέρι” διότι δεν έβγαλαν το ακίνητο στην αγορά από ανάγκη. Τους το ζήτησαν
  • Για τις 10 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του κέντρου έρευνας και καινοτομίας της φαρμακευτικής Rafarm που πήρε τη θέση κτηρίου αποθήκης 2.400 τετραγωνικών μέτρων στην Παιανία. Η φαρμακευτική, που επενδύει ετησίως το 10% του καθαρού κύκλου εργασιών της στην Έρευνα και Ανάπτυξη, κατασκευάζει κι ένα νέο «πράσινο» κτήριο γραφείων άνω των 4.000 τετραγωνικών μέτρων που θα παραδοθεί στα τέλη του 2023.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News