Business Talk Πέμπτη 20/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

O «επιχειρηματικός οδηγός» της Ρωσίας και τα χρυσά deal σε στεριά και θάλασσα

O «επιχειρηματικός οδηγός» της Ρωσίας και τα χρυσά deal σε στεριά και θάλασσα
  • Είναι κάπως οξύμωρο λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μόσχας εξέδωσε έναν πολυσέλιδο επιχειρηματικό οδηγό για τη χώρα που η Ευρώπη έχει βάλει στην μαύρη λίστα. Πάντως, από τις περισσότερες από 80 σελίδες του, ενδιαφέρον έχουν όσα αναφέρονται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες με δραστηριότητα στη Ρωσία. Όπως σημειώνεται, το 2021 ήταν ένα επιτυχημένο έτος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη Ρωσία,  καθώς το 75% των εταιρειών αύξησε τον κύκλο εργασιών, ενώ μόνον το 9% ανέφερε μείωση τζίρου έναντι του 2020.
  • Όπως προκύπτει από έρευνα επιχειρηματικού κλίματος μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία περιλαμβάνουν, εκτός  από προφανή ζητήματα, τον κίνδυνος φήμης για τις εκεί επιχειρήσεις, δυσκολίες με logistics και άρνηση ξένων συνεργαζόμενων εταιρειών να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία. Σύμφωνα ακόμη με την ίδια έρευνα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες της Ρωσίας έπρεπε στις περισσότερες περιπτώσεις να περικόψουν τους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ, να αλλάξουν επενδυτικά σχέδια και να αναβάλουν την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Σχεδόν οι μισές (45%) ανέφεραν ότι οι νέες προγραμματισμένες επενδύσεις τους ανεστάλησαν λόγω της τρέχουσας κατάστασης.
  • Αυξημένα ήταν τα deals στις υπερπολυτελείς κατοικίες το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Ένας από τους λόγους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι λόγω πληθωρισμού και πολέμου, οι έχοντες ρευστότητα προτιμούν να την κατευθύνουν σε «πραγματικά» περιουσιακά στοιχεία, όπως δηλαδή είναι το real estate. Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες βίλα στο Πόρτο Χέλι πουλήθηκε προς 37,6 εκατ. ευρώ. Ίσως να τα αξίζει τα λεφτά που έδωσε εφοπλιστής, εάν σκεφτεί κάποιος ότι είναι 635 τ.μ., διαθέτει δύο ιδιωτικές παραλίες και έξι υπνοδωμάτια.
  • Σε πωλήσεις πλοίων, η αξία των οποίων εκτιμάται πως έχει κορυφωθεί στον τρέχοντα κύκλο της ναυτιλιακής αγοράς, και στην αγορά άλλων που εκτιμάται πως έχουν περιθώρια περαιτέρω ανατιμήσεων εμφανίζονται να προχωρούν οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με βάση της αγοροπωλησίας που καταγράφηκαν κατά το ενιάμηνο της τρέχουσας χρονιάς. Ειδικότερα σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Allied Shipbroking, Έλληνες εφοπλιστές έχουν πουλήσει, μέχρι και την δεύτερη βδομάδα του Οκτωβρίου, 189 εμπορικά πλοία έναντι ποσού της τάξης των 4,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια περίοδο όμως έχουν αγοράσει 215 μεταχειρισμένα πλοία συνολικής αξίας 4,59 δισεκατομμυρίων. Η καθαρή επένδυση δηλαδή ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.
  • Ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει την μετατόπιση του βάρους από τα κοντέινερ προς τα δεξαμενόπλοια και τα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Ειδικότερα πουλήθηκαν 18 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, η αξία των οποίων κορυφώθηκε κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο όπως και η ναυλαγορά τους που πλέον έχει περιέλθει σε φάση διόρθωσης: Ενώ πωλήθηκαν 18 τέτοια πλοία έναντι 756 εκατομμυρίων περίπου αγοράστηκαν μόλις 3 από την δευτερογενή αγορά αξίας 55 εκατομμυρίων. Η αποκομιδή υπεραξιών από τον πολλαπλασιασμό της αξίας του τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε προφανές κίνητρο αναφέρουν, ναυτιλιακές πηγές.
  • Επίσης μέχρι στιγμής φέτος πουλήθηκαν επίσης από ναυτιλιακές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων 70 μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων αλλά αγοράστηκαν 101 μεταχειρισμένα αξίας 2,18 δισεκατομμυρίων. Δηλαδή 31 περισσότερα.  Ακόμα, tα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην ελληνικών συμφερόντων που πουλήθηκαν μέχρι στιγμής φέτος έναντι 1,54 δισεκατομμυρίων είναι 88 ενώ αυτά που αγοράστηκαν έχουν αξία 2,3 δισεκατομμύρια και αριθμούν τα 106. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές οι αγοραπωλησίες στα φορτηγά αντικατοπτρίζουν μια τυπική διαδικασία ανανέωσης τονάζ με πιο σύγχρονα πλοία ενώ αυτές στα δεξαμενόπλοια δείχνουν την έμφαση που δίνεται στις προοπτικές ανατίμησής τους.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News