Business Talk Τετάρτη 19/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα «ξενοδοχεία – AirBNB», οι μπίζνες στον Πειραιά και οι συμμαχίες για τις φρεγάτες 

Τα «ξενοδοχεία – AirBNB», οι μπίζνες στον Πειραιά και οι συμμαχίες για τις φρεγάτες 
  • Το πρόβλημα είναι γνωστό, καθώς το έχουν τονίσει πολλές φορές οι ξενοδόχοι. Ο λόγος για το φαινόμενο της μαζικής τουριστικής εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, που προκαλεί φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Και δεν μιλάμε για έναν ιδιώτη που μπορεί να εκμεταλλεύεται με αυτό τον τρόπο ένα ή δύο δικά του ακίνητα, αλλά για ορισμένους που έχουν συγκεντρώσει τέτοιο όγκο διαμερισμάτων που μπορεί να έχουν τζίρο παρόμοιο με αυτό ενός μικρού ή ακόμη και μεσαίου ξενοδοχείου.
  • Στο θέμα αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, στη χθεσινή εκδήλωση για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ο κ. Ρέτσος, αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος. Ωστόσο, τόνισε ότι «πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή».
  • O υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, είπε στην ίδια εκδήλωση πως γίνονται συζητήσεις για το πως θα μπορεί να καθοριστεί αυτή η λεπτή γραμμή που θα διαχωρίζει τον ιδιώτη που αποκτά ένα επιπλέον εισόδημα από τους… επιχειρηματικούς ομίλους. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον ΣΕΤΕ είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.
  • Μια άλλη παρέμβαση που ετοιμάζει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είναι προς τις ταξιδιωτικές πλατφόρμες τύπου Booking, Expedia ώστε να είναι ευδιάκριτο το πότε κάποιος κλείνει δωμάτιο σε ξενοδοχείο και πότε σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα για τους ξενοδόχους. 
  • Στο μεταξύ, όπως και στους καλοκαιρινούς αλλά και αστικούς προορισμούς έτσι και στους ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς ο ανταγωνισμός που δέχονται τα ξενοδοχεία από τις διαδικτυακές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεών αυξάνεται εκθετικά. Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατοικιών προσφέρεται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεών και εξασφαλίζει ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες για τις εποχικά σημαντικές περιόδους, δηλαδή αυτές των τριμερών και των εορτών. Το 2021 υπολογίζεται ότι μόνο τα έσοδα από τη διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθαν σε 1,25 δισ., ενώ για φέτος οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έσοδα που θα προσεγγίσουν το 1,5 δισ., ξεπερνώντας τα έσοδα-ρεκόρ ύψους 1,33 δισ. του 2019.
  • Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά η «οικονομία του διαμοιρασμού» όπως επίσης αναφέρεται συχνά η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεών, θα ανέλθει σε σχεδόν 3 δισ. συνολικής αξίας σε ετήσια βάση,  εφόσον συνυπολογιστούν και οι εκτός διαμονής δαπάνες των ενοικιαστών.   Σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ακινήτων σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς καταγράφεται στην Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, τα Ιωάννινα, την Καλαμπάκα και το Καρπενήσι. Να σημειωθεί πως συγκριτικά με πέρσι ο αριθμός των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι αυξημένος από  10% έως και 20%. 
  • Το χειμώνα του 2023 ο Πύργος Πειραιά που ανακατασκευάζει το σχήμα της Dimand, της Prodea και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα έχει παραδοθεί σε λειτουργία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κοντινή του απόσταση από το συγκοινωνιακό κόμβο του Πειραιά όπου καταλήγουν εκτός από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τον Προαστιακό, το Μετρό έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για ενοικίαση χώρων στο συγκεκριμένο ακίνητο. Αυτό γίνεται αντιληπτό, εάν λάβουμε υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για 100.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων, όπως ανέφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος.
  • Τάδε έφη ο επικεφαλής της Dimand  με αφορμή την ανακοίνωση της μίσθωσης 6 ορόφων του Πύργου Πειραιά από την εταιρεία Dialectica που παρέχει τις απαντήσεις που αναζητούν, μεταξύ άλλων, επενδυτές και θεσμικά funds που επιδιώκουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή και αλλού. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την εταιρεία, να πούμε ότι πρόκειται για ελληνική start up που έχει την έδρα της στο Λονδίνο-όχι τόσο για φορολογικούς λόγους αλλά για αιτίες που σχετίζονται με την υπαγωγή της στο βρετανικό δίκαιο κάτι που επιζητούν οι πελάτες της- και δραστηριοποιείται στη βιομηχανία του λεγόμενου knowledge brokering. Της παροχής δηλαδή, υπηρεσιών πρωτογενούς έρευνας που αποτελεί μία αγορά αξίας της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
  • Η Dialectica σήμερα απασχολεί συνολικά -και στα διεθνή της γραφεία- 800 εργαζόμενους από τους οποίους οι περίπου 550 βρίσκονται στην Ελλάδα. Πολλοί, δε, από αυτούς είναι ξένοι. Με άλλα λόγια, η εταιρεία έχει ανάγκη από καλής ποιότητας χώρους, με μοναδικά χαρακτηριστικά, κάτι που φαίνεται ότι διαθέτει ο Πύργος Πειραιά. Η εταιρεία διαθέτει option για την μίσθωση τριών ακόμη ορόφων. Τους υπόλοιπους ορόφους του ουρανοξύστη θα ενοικιάσουν ναυτιλιακές εταιρείες με τις οποίες η Dimand βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο των συμφωνιών. Επίσης, επιφάνεια 7.500 τετραγωνικών μέτρων, που αντιστοιχεί στο ισόγειο, τον πρώτο και δεύτερο όροφο, θα διατεθεί για την μίσθωση σε αλυσίδες λιανικής.
  • Συνολικά 20 συμβάσεις με 15 ελληνικές εταιρείες έχει υπογράψει η Naval Group  από την έναρξη του προγράμματος για την προμήθεια των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Χθες υπέγραψε πέντε συμβάσεις, με τη Naval Group να δηλώνει «ιδιαίτερα υπερήφανη που ανακοινώνει ότι σημαντικά τμήματα του κήτους των FDI, θα παράγονται στην Ελλάδα από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας». 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News