Business Talk Παρασκευή 14/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τα μηνύματα Σταϊκούρα, οι διεργασίες στη Δομική Κρήτης και το επόμενο «αντίο» στο ταμπλό 

Τα μηνύματα Σταϊκούρα, οι διεργασίες στη Δομική Κρήτης και το επόμενο «αντίο» στο ταμπλό 
  • Ιδιαίτερα προσεκτικά και μετρημένα είναι τα μηνύματα που μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στα στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων με τα οποία συναντάται αυτές τις ημέρες στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
  • Τι ακούνε όμως τα στελέχη οργανισμών όπως η Bank of America, η Goldman Sachs, η Μοοdy’s από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών; Σίγουρα για τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη θέση πως οι απειλές όπως η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εθνικές πολιτικές, αλλά απαιτούνται και γενναίες αποφάσεις από την ΕΕ.
  • Δεν λείπουν βέβαια και οι δεσμεύσεις. Για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την παράλληλη ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών με στοχευμένα προσωρινά μέτρα στήριξης. Με το επόμενο μεγάλο στοίχημα να είναι η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα την ερχόμενη χρονιά, ο κ. Σταϊκούρας κάνει λόγο για μια «έξυπνη εκδοτική στρατηγική», κάτι το οποίο μάλλον είναι απαραίτητο καθώς εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, υψηλούς πληθωρισμού και έντονης αβεβαιότητας κάθε «έξοδος στις αγορές» πρέπει να γίνεται πολύ πιο «έξυπνα» από ποτέ.
  • Οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούν στην αγορά από τον προηγούμενο μήνα, αλλά χθες η Δομική Κρήτης απάντησε επίσημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το «συνοικέσιο» με τον Δημήτρη Κούτρα, ο οποίο όπως φαίνεται δεν είναι έτοιμος να πάρει σύνταξη από τον κλάδο των κατασκευών. Χωρίς να κατονομαστεί ο κ. Κούτρας η εταιρεία γνωστοποίησε πως ο βασικός μέτοχος Γιώργος Συνατσάκης βρίσκεται σε «συζητήσεις με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στη Δομική Κρήτης».
  • Σύμφωνα με την εταιρεία, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και ναι μεν έχει ξεκινήσει νομικός και οικονομικός έλεγχος (σ.σ. due diligence), όμως «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για οποιαδήποτε συναλλαγή» και, επομένως, η τυχόν συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο μετοχικό σχήμα και οι όροι αυτής θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
  • Και ενώ ένα επιχειρηματικό deal βρίσκεται στα γεννοφάσκια του, ένα άλλο μπαίνει στην τελική του φάση. Ο λόγος για την εξαγορά της Byte από την Ideal Holdings. Το «ΟΚ» δόθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Ideal ξεκινά το squeeze out των μετόχων που αποδέχτηκαν την Δημόσια Πρότασή της, ώστε να αποκτήσει το 100% της εταιρείας πληροφορικής. Έτσι στις 26 Οκτωβρίου 2022 άλλη μια εταιρεία θα πει «αντίο» στο ταμπλό του ΧΑ, καθώς τότε θα παύσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Byte.
  • Η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία υπήρξαν οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες, που την εβδομάδα 6 έως 12 Οκτωβρίου, εμφάνισαν πολύ υψηλότερες πτήσεις, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μάλιστα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Eurocontrol, η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα της ανόδου: το πτητικό έργο κατά το εξεταζόμενο επταήμερο αυξήθηκε κατά 11%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Η Ελλάδα καταλαμβάνει κατατάσσεται όγδοη ανάμεσα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες με τις περισσότερες πτήσεις.
  • Φοιτητική εστία θα δημιουργήσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε οικόπεδο παρακείμενο των εγκαταστάσεων του τμήματος Περιβάλλοντος του ακαδημαϊκού ιδρύματος στη Ζάκυνθο. Σίγουρα θα επρόκειτο για την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, εάν το οικόπεδο συνολικού εμβαδού 5,4 στρεμμάτων-θα προκύψει από τη συνένωση δύο όμορων εκτάσεων- δεν άνηκε στην Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου που θα εισπράξει ως τίμημα 197 χιλ. ευρώ. Εν προκειμένω, το deal είναι καθαρό, όχι, δηλαδή, σαν αυτό του Ναυαγίου της Ζακύνθου που απεδείχθη φιάσκο.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News