Business Talk Πέμπτη 13/10/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Το χάσμα των ελίτ, τα ελληνικά ακίνητα και το project των Κουφονησίων

Το χάσμα των ελίτ, τα ελληνικά ακίνητα και το project των Κουφονησίων
  • Στο πρόσφατο Allianz Global Wealth Report υπάρχει ένα σημείο που δεν είναι τόσο ευοίωνο για το ευρύτερο outlook της Ελλάδας. Τι αναφέρεται; Ότι η Ελλάδα μαζί με τη Νορβηγία ανήκουν στις χώρες όπου ο πλούτος της μεσαίας τάξης αυξήθηκε. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αποδίδεται, κατά την έρευνα, στην ένταξη των υψηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας ατόμων στην μεσαία τάξη. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν αυτή η μορφή ενίσχυσης της μεσαίας τάξης αποτελεί, πράγματι, επιθυμητή εξέλιξη επειδή οδηγεί στη διαμόρφωση μιας ακόμη μικρότερης εύπορης ελίτ που έχει σημαντική απόσταση από την κοινωνία. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, στις υπόλοιπες χώρες, η ισχυροποίηση της μεσαίας τάξης έχει ως μήτρα πρώην μέλη της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας. Η έρευνα δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, κάνει λόγο για ένα διευρυνόμενο χάσμα της ελίτ από την υπόλοιπη κοινωνία.
  • Πάντως, το χάσμα αυτό είναι ήδη μεγάλο και έκδηλο. Αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων -ακόμη και τους μικροϊδιοκτήτες – και τους ενοικιαστές. Οι πρώτοι είναι «κόκκινο πανί» για τους μισθωτές που αδυνατούν να βρουν στέγη σε τιμή που να μην αντιστοιχεί στο 80% του μηνιαίου μισθού. Πάντως, σύμφωνα με τη UBS, η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες όπου η αγορά ακινήτων είναι «φούσκα», δηλαδή οι ιδιοκτήτες ζητούν όσα περισσότερα απλώς επειδή μπορούν. Δεν χρειαζόμασταν, βέβαια, τη UBS να μας πει ότι το ελληνικό real estate δεν είναι φούσκα. Αρκεί να σκεφτούμε δύο τινά. Πρώτον, ότι η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την προσφορά και άρα ο κλασικός αυτός νόμος της αγοράς δεν θα επιτρέψει σοβαρή, έστω, αποκλιμάκωση τιμών. Δεύτερον, όσα οικιστικά ακίνητα βρίσκονται υπό κατασκευή, θα βγουν στην αγορά σε τιμές υψηλές ως αποτέλεσμα της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους. Με αυτά και μ’εκείνα δηλαδή, οι (μικρο)ιδιοκτήτες στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται ως ελίτ.
  • Στον αναπτυξιακό εντάχθηκε ένα νέο ξενοδοχείο του ομίλου Athens Stay Group που βρίσκεται στο Άνω Κουφονήσι. Εάν η στήλη δεν κάνει λάθος, πρόκειται για το νέο project, εκτός Αθηνών, του ξενοδοχειακού ομίλου του Χριστόφορου Πέτση, ο οποίος διαθέτει ξενοδοχειακά καταλύματα, αλλά και ολόκληρα διαμερίσματα στο αθηναϊκό κέντρο. Το ξενοδοχείο στην περιοχή Χαροκόπου στο Άνω Κουφονήσι θα είναι τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 16 δωματίων (49 κλινών), έχει επιλέξιμο κόστος 2,3 εκατ. ευρώ και θα επιχορηγηθεί με περίπου 942 χιλ. ευρώ,
  • Περισσότερους από 800.000 επιβάτες με περισσότερες από 10.000 πτήσεις έχει μεταφέρει η Gulf Air από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας τα τελευταία 21 χρόνια. Και στις δύο κατηγορίες, δηλαδή, της επιβατικής κίνησης και της πτητικής δραστηριότητας, η εταιρεία καταγράφει διψήφια ποσοστά ανόδου. Η αεροπορική δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News