Business Talk Παρασκευή 30/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τι σχεδιάζει η Google, τα ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και η… τύχη της Δομική Κρήτης 

Τι σχεδιάζει η Google, τα ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και η… τύχη της Δομική Κρήτης 
  • Όπως αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική η Google παραμένει αρκετά φειδωλή στις πληροφορίες για την επένδυση που ανακοίνωσε χθες σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού. H πρόεδρος της Google Cloud International κυρία Adaire Fox Martin ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Google Region στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ένα σύμπλεγμα από data centers μέσω των οποίων θα μπορούν οι πελάτες της Google να αξιοποιούν της υπηρεσίες του Google Cloud με γρήγορες ταχύτητες και χαμηλούς χρόνους απόκρισης (latency), κρίσιμα στοιχεία για όλες τις σύγχρονες εφαρμογές για τις οποίες το κάθε δευτερόλεπτο μετράει.
  • Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρία data centers τα οποία θα αναπτυχθούν πιθανότατα στην Αττική. Ένα ακόμη δεδομένο που αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν την τακτική της Google παγκοσμίως, είναι πως η υλοποίηση της εξαγγελθείσας επένδυσης δεν θα αργήσει ιδιαίτερα, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός συνήθως «βάζει μπρος» τα data center δύο με τρία χρόνια αφού τα ανακοινώσει.
  • Μένοντας στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας αυτές τις ημέρες διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη η έκθεση Beyond 4.0. με τη συμμετοχή 300 επιχειρήσεων. Είναι η δεύτερη φορά που διοργανώνεται η έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να γίνει θεσμός στο χώρο της Καινοτομίας και Τεχνολογίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τη ΝΑ Ευρώπη. Όπως μάλιστα αναφέρεται αρμοδίως κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης έχουν κλειστεί πάνω από 5.000 συναντήσεις, τόσο μεταξύ εταιρειών (B2G) αλλά και όσο μεταξύ εταιρειών και Δημοσίου (B2G). Την έκθεση συνδιοργανώνουν η ΔΕΘ-Helexpo, η Be-Best και οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC).
  • Θα είμαστε ίσως στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όταν ο καπνός θα διαλυθεί και θα φανεί εάν υπάρχει φωτιά. Μιλάμε, βέβαια, για τις αγοραίες πληροφορίες που θέλουν τον Δημήτρη Κούτρα να αποκτά ποσοστό στη Δομική Κρήτης, μία “συμμαζεμένη” τεχνική εταιρεία που ελέγχει με 58,8% ο Γ. Συνατσάκης και με περίπου 10% η Διαχείριση Ακινήτων. Το ενδεχόμενο deal λένε κάποιοι που γνωρίζουν κυοφορείται, αλλά η κύηση μέχρι το φυσιολογικό τοκετό έχουν σημαντική απόσταση. Πάντως, όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται και κυρίως μία. Ότι στο στρατόπεδο τόσο της Δομικής Κρήτης όσο και του Δημήτρη Κούτρα επικρατεί μία (πραγματικά) “ωραία ατμόσφαιρα”. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπόθεση γραφειοκρατίας. Ίσως και όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι, χθες, η μετοχή της Δομική Κρήτης ενισχύθηκε 10,88%.
  • Στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της ΕΥΑΘ φάνηκε η επίδραση της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των πρώτων έξι μηνών της χρονιάς, λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 85%, το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 25,42%, σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το μικτό κέρδος υποχώρησε κατά 59%, 4,9 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε περίπου κατά 3%, σε 34 εκατ. ευρώ εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης υπηρεσιών οικιακού τιμολογίου. Τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΑΘ υποχώρησαν σε 564 χιλ. ευρώ έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα μετά φόρων κέρδη περιορίστηκαν σε 9 χιλ. ευρώ από 5,9 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) μειώθηκαν κατά περίπου 71%, σε 3,24 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου να διαμορφώνονται (τέλη 2021) σε 91 εκατ. ευρώ.
  • Ένα από τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία είναι και η διοργάνωση Legion Run, που πραγματοποιείται στην Αθήνα κάθε Σεπτέμβριο στο Μαρκόπουλο. Οι συμμετέχοντες καλούνται να υπερπηδήσουν μια σειρά από δύσκολα εμπόδια μέχρι να τερματίσουν, με πολλούς να μην τα καταφέρνουν. Ωστόσο, η (αλλοδαπή) εταιρεία που “τρέχει” τη διοργάνωση δεν κατάφερε να βρει τοπικό συνεργάτη, ενώ οι πωλήσεις των εισιτηρίων είναι πολύ χαμηλές. Το βασικότερο όμως, πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τη διοργάνωση του Legion Run βρίσκεται στο Χάρκοβο. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News