Business Talk Τρίτη 20/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οκτώβριος-έκπληξη για τον τουρισμό και έρχονται νέα από τα λιμάνια

Οκτώβριος-έκπληξη για τον τουρισμό και έρχονται νέα από τα λιμάνια
  • Ψηλές πτήσεις τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του Οκτωβρίου φανερώνουν τα στοιχεία του Eurocontrol, γεγονός που μάλλον επιβεβαιώνει το καλό σενάριο για επιμήκυνση του τουρισμού. Για την ακρίβεια, το πτητικό έργο στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, κατά την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, χρονικό διάστημα που καλύπτει το τελευταίο report του Eurocontrol. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφεται συμπαγής ανάκαμψη, με τις Παρασκευές του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των πτήσεων να τοποθετείται σε 31.500 έως 32.000 αριθμός που αντιστοιχεί στο 89-90% της κίνησης του 2019. 
  • Την Πέμπτη εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για την απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ενώ μία μέρα μετά, την Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές που έχουν ήδη κατατεθεί για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας.
  • Δύο αμερικανικών συμφερόντων σχήματα έχουν προκριθεί στην τρέχουσα τελική φάση του διαγωνισμού για την Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται αφενός για την Quintana Infrastructure & Development και αφετέρου για την κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group και ΓΕΚ Τερνα. Τα άλλα δύο σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και η κοινοπραξία Cameron S.A, Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics. 
  • Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει προσλάβει τα τελευταία χρόνια κρίσιμη γεωπολιτική σημασία που επαυξήθηκε έτι περαιτέρω μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία: Υπενθυμίζεται ότι στo πλαίσιο της θεσμοθετημένης ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας – MDCA) το λιμάνι χρησιμοποιούν και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα στα ανοιχτά του λιμανιού αναπτύσσεται ο τερματικός ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός επανα–αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) από την Gastrade. Επιπλέον στην περιοχή επιδιώκεται η χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο το φυσικό αέριο από κοινοπραξία της ΔΕΗ της ΔΕΠΑ και του ομίλου Κοπελούζου. Ο τελευταίος συμμετέχει και στην Gastrade αλλά και στην τελευταία εκ των προαναφερθέντων, κοινοπραξία που διεκδικεί το λιμάνι.
  • Στον έτερο διαγωνισμό, αυτόν για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές τρία σχήματα: η Attica Group σε κοινοπραξία με την Άκτωρ, η Grimaldi και ο ΟΛΘ. Στην αγορά εκτιμάται πως όταν αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές οι δύο υποψήφιοι με τις υψηλότερες οικονομικές προσφορές (και εφόσον η προσφορά του δεύτερου δεν απέχει περισσότερο από 20% από του πρώτου), που θα κληθούν να δώσουν νέες βελτιωμένες προσφορές θα είναι  ο ΟΛΘ και ο  όμιλος Grimaldi.
  • Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης, που περίμεναν πολλές επιχειρήσεις και αφορά την υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης με αντικείμενο τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού της τάξεως των 63 εκατ. ευρώ ευρώ, έχει τρία σκέλη.
  • Πρώτον, τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων (πάρκα νέας γενιάς). Δεύτερον την επέκταση ή συμπλήρωση των υποδομών, την επέκταση του πάρκου, τον εκσυγχρονισμό ή αναβάθμιση των υφιστάμενων βιομηχανικών περιοχών και πάρκων, και τρίτον τη μετατροπή περιοχών με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση σε πράσινα και ψηφιοποιημένα βιομηχανικά πάρκα.
  • Άξιο αναφοράς είναι το σχέδιο αποτροπής καπνίσματος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων που περιήλθε στη αντίληψή μας, πολύ απλά επειδή αυτό εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής πολιτικής του ΥΠΕΝ (όπου ανήκει η υπηρεσία). Το κείμενο προβλέπει το είδος των μέτρων αποτροπής καπνίσματος, τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ορίζει και υπεύθυνο ανά όροφο (της Διεύθυνσης Δασών Χανίων) που θα έχει ως αρμοδιότητα την αποτροπή του καπνίσματος. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News