Business Talk Παρασκευή 16/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

To turnaround της Aegean, το κόστος του 1 Gbps και τα κοινόχρηστα του Atrina

To turnaround της Aegean, το κόστος του 1 Gbps και τα κοινόχρηστα του Atrina
  • Turnaround πραγματοποίησε η Aegean το β’ τρίμηνο, όπως πιστοποιούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, χθες, ο αερομεταφορές. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς εξελίχθηκαν οι έξι πρώτοι μήνες της χρονιάς. Ενώ δηλαδή, το ξεκίνημα του έτους λόγω της μετάλλαξης ήταν συγκρατημένο, η υψηλή ζήτηση για ταξίδια αναψυχής οδήγησε στη σταδιακή αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας.  Από τα μέσα, δε, του δεύτερου τριμήνου, με την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, η αεροπορική είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της νωρίτερα για την καλοκαιρινή περίοδο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο διέθεσε σχεδόν διπλάσιες θέσεις σε σχέση με το 2021, πραγματοποιώντας επίσης διπλάσιες σε αριθμό πτήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 4,7 εκ. επιβάτες από 1,6 εκ., με σημαντική αύξηση να σημειώνεται τόσο στο δίκτυο εξωτερικού (+258%) όσο και στο δίκτυο εσωτερικού (+130%). Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 74,5% από 53,1%. Και σε σχέση με την προ-πανδημίας δραστηριότητα, ο αερομεταφορέας πραγματοποίησε το 81% των πτήσεων και προσέφερε αντίστοιχα το 81% των διαθέσιμων θέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το 2019, ενώ οι πληρότητες υπολείπονταν τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά 7,6 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Η ανάκαμψη της Aegean σε συνέχεια και των πολύ καλών επιδόσεων του τουρισμού προκύπτει και από το εξής. Το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου η προσφερόμενη χωρητικότητα σε απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα στους δημοφιλής νησιωτικούς προορισμούς ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019. Επίσης, σύμφωνα με την Aegean, δυναμικά επανέρχονται αγορές όπως της ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Σκανδιναβικών χωρών μετά την κρίση των προηγούμενων δύο ετών, με αυξημένες επιδόσεις τόσο σε αφίξεις όσο και σε τουριστικές εισπράξεις συγκριτικά με το 2019. Συνολικά, οι αφίξεις από το εξωτερικό στους δημοφιλείς προορισμούς ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου. Προορισμοί όπως η Σαντορίνη, τα Χανιά, η Μύκονος, η Σκιάθος, η Κέρκυρα ξεπέρασαν σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία το αντίστοιχο αριθμό αφίξεων του 2019.
  • Με την έως τώρα πορεία η Aegean προβλέπει ότι η φετινή χρήση θα είναι κερδοφόρα, λόγω και της αύξησης του εσόδου ανά πτήση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτόξευση του κόστους ενέργειας και των καυσίμων, ο πληθωρισμός και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών δεν αφήνουν σοβαρά περιθώρια εφησυχασμού. Γι’ αυτό, η Aegean κάνει λόγο για ευελιξία και προσαρμοστικότητα που απαιτούνται για την πλοήγηση σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.
  • Εντύπωση προκάλεσαν τα εμπορικά προγράμματα που ανακοίνωσε χθες η Cosmote για τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι με ταχύτητες, 300 Μbps, 500 Mbps και 1 Gbps και ειδικά το πως η τιμή της «300άραs» γραμμής με το κουπόνι του SuperFast Broadband είναι η ίδια με αυτή της γραμμής των 200 Mbps, δηλαδή 31,9 ευρώ τον μήνα, ενώ η «100άρα» γραμμή κοστίζει 28,9 ευρώ. Με λίγα λόγια τα 200 Mpbs έξτρα ταχύτητας «download» τα… χωρίζουν 3 ευρώ τον μήνα. Με αυτή την πολιτική φαίνεται πως η Cosmote θέλει να «σπρώξει» τους συνδρομητές στις υψηλότερες ταχύτητες. Τώρα μένει να φανεί ποιες θα είναι οι κινήσεις των εναλλακτικών παρόχων στη μάχη του γρήγορου internet και ειδικά της Nova-Wind που έχει ανακοινώσει επενδύσεις στο δίκτυο, ενώ έχει προαναγγείλει και νέα εμπορική πολιτική που θα την αποκαλύψει το Νοέμβριο. 
  • Πόσο κοστίζουν τα κοινόχρηστα στο υψηλότερο κτίριο των Βορείων Προαστίων, το Atrina που ολοκληρώθηκε το 1980 και είναι αρκετά ενεργοβόρο, σύμφωνα με κάποιους; Μία σχετικά διαφωτιστική απάντηση στο ερώτημα αποτελεί το κόστος που πληρώνει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων που μισθώνει τρεις ορόφους στο γυάλινο κτήριου που έχει κατασκευάσει η Μπάμπης Βωβός. Για το τετράμηνο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος και Ιούλιος ο φορέας θα πληρώσει περίπου 30.360 ευρώ, περίπου δηλαδή 10.100 ανά μήνα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News