Business Talk Τρίτη 13/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Όλο το νέο σχέδιο για την χρυσή βίζα και την προσέλκυση τουριστών το χειμώνα στα νησιά

Όλο το νέο σχέδιο για την χρυσή βίζα και την προσέλκυση τουριστών το χειμώνα στα νησιά
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που είναι το καθ´ ύλη αρμόδιο για να νομοθετήσει και να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το πρόγραμμα της χρυσής βίζα, αξιολογεί επιμέρους σενάρια που θα εξειδικεύουν το νέο καθεστώς χορήγησης της. Η όλη διαδικασία μαζί με την δημόσια διαβούλευση ενδέχεται να χρειαστεί περί τους δύο μήνες αναφέρουν στο MR κορυφαίες πήγες του υπουργείου ανάπτυξης. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου θα γίνουν δεκτές με το προηγούμενο κατώτατο όριο των 250.000. Η ισχύς του νόμου εξετάζεται να προσδιοριστεί από την ημερομηνία κατάθεσης του χωρίς να αποκλείεται όμως να ξεκινήσει από το νέο έτος.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν βεβαίως και οι ρυθμίσεις που θα αφορούν επιμέρους γεωγραφικούς προσδιορισμός. Ειδικότερα Αττική και Θεσσαλονίκη εκτιμάται πως θα ενταχθούν στο ανώτατο όριο των 500.000 ανά ακίνητο (δηλαδή δεν θα γίνεται δεκτή η αίτηση που θα αφορά ποσό 500.000 για αγορά περισσότερων του ενός ακινήτων ή αλλιώς πρέπει το ένα ακίνητο να έχει αγοραστεί για τουλάχιστον 500.000). Ωστόσο, και με γνώμονα την διάχυση των επενδύσεων αυτών στην ευρύτερη περιφέρεια, εκτιμάται πως θα δύναται να χορηγηθεί η χρυσή βίζα για επενδύσεις σε ακίνητα άλλων περιοχών και με χαμηλότερη αξία. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν όπως προαναφερθηκε μεταβατικές περίοδοι.
  • Στην διατήρηση όλων των προγραμματισμένων υπαρχόντων από την βόρεια και την κεντρική Ευρώπη προς την Ελλάδα και, βέβαια, την περαιτέρω αύξηση τους, και κατά τους χειμερινούς μήνες και ειδικότερα για την περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου στοχεύει το πρόγραμμα κινήτρων που έχει προσφέρει σε μεγάλες ξένες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς οργανισμούς η κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και του επί του οποίου εργάζεται ήδη εδώ και αρκετούς μήνες ο υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
  • Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία αφορά την χρηματοδότηση ευρύτατου προγράμματος συν-διαφήμισης ταξιδιών με προορισμό την Ελλάδα κατά το χειμώνα. Το πρόγραμμα, που έχει τύχει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από αεροπορικές και τουριστικούς οργανισμούς, θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος το χειμώνα η σχετική προυπολογοσθείσα διαφημιστική δαπάνη του ΕΟΤ αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, εξηγούν κυβερνητικές πηγές. Η πρωτοβουλία εξελίσσεται σε συνεργασία και με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την Fraport – Greece.
  • Μεταξύ των αεροπορικών και των τουριστικών οργανισμών που συμμετέχουν στην σχετικές συζητήσεις με την κυβέρνηση περιλαμβάνονται η την Lufthansa μαζί με όλες της τις θυγατρικές, η TUI Group, η Der Touristik , η Apollo που ειδικεύεται στα ταξίδια στις αγορές τον σκανδιναβικών χωρών, η Seniorenreisen, που στο πελατολόγιο της δεσπόζουν οι ενώσεις συνταξιούχων της Αυστρίας, η Ideal Tours, η Springer Reisen και άλλοι.
  • Παράλληλα με την μαζική αυτή προώθηση ελληνικών προορισμών και ειδικότερα της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ταξιδιώτες της Βόρειας Ευρώπης (οι οποίοι εκτιμάται πως θα έχουν ως πρόσθετο κίνητρο τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες τους κατά το φετινό δύσκολο χειμώνα) το υπουργείο τουρισμού έχει προχωρήσει και στην εξασφάλιση της λειτουργίας του απαραίτητου αριθμό ξενοδοχειακών κλινών στους ως άνω νησιωτικούς προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπουργείο τουρισμού κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις έχει εξασφαλίσει πως θα παραμείνουν ανοιχτές όλο το χειμώνα τουλάχιστον 1.900 κλίνες στο Ρέθυμνο, 2.000 κλίνες στα Χανιά, 3.500 κλίνες στην Ρόδο, 4.300 κλίνες στην Κω ενώ στο Ηράκλειο αναμένεται να υφίστανται τουλάχιστον 2.500 κλίνες. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News