Business Talk Δευτέρα 12/09/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η (αυτοκαταστροφική) «εκδίκηση» των πιστωτών

Η (αυτοκαταστροφική) «εκδίκηση» των πιστωτών
  • Η άνοδος των επιτοκίων θα φέρει αργά ή γρήγορα και άφιξη των κόκκινων δανείων. Αυτή είναι η άσκηση που πρέπει να κάνουν τώρα οι τράπεζες αλλά και οι δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ομοίως, καθώς φαίνεται πως οδεύουμε σε μία νέα περίοδο ρυθμίσεων: Εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες αντιμετωπίζουν ήδη το αυξημένο κόστος από τη δόση του δανείου τους. Παλαιοί δανειολήπτες με δανειακές συμβάσεις με κυμαινόμενα επιτόκια έχουν μεγάλα υπόλοιπα και μεγάλη υπολειπόμενη διάρκεια και η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ θα «πονέσει» και μάλιστα πολύ. Αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ σημαίνει πολύ απλά επιβάρυνση της τάξεως των 200 ευρώ ανά μήνα. Μπορεί να αντιμετωπιστεί σε όρους cashflow με αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής που καθιστά όμως την συνολική εξυπηρέτηση του δανείου ακριβότερη ή με πρόωρες αποπληρωμές κεφαλαίου, αν βεβαίως υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα. Σε αυτή την εξίσωση όσοι βρεθούν νικητές θα είναι νικητές μόνο βραχυπρόθεσμα…
  • Πού θα κάτσει όμως η μπίλια για τα τελικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής; Πάνω από τα επίπεδα του 2% και στα υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2009, εκτιμούν οι αναλυτές. Την περασμένη Πέμπτη η EKT προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., ενώ είναι πολύ πιθανή αντίστοιχη αύξηση στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, καθώς ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει.
  • Σε αυτό το περιβάλλον ίσως να προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ανάμεσα στις υψηλότερες αμοιβές ανωτάτων στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνονται και εταιρείες με χαμηλή κερδοφορία ακόμα και ζημίες. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξορθολογισμού του συστήματος αμοιβών των διοικήσεων ώστε να επιβραβεύονται αντικειμενικά στελέχη με πετυχημένα αποτελέσματα, σημειώνει ο επικεφαλής της Better Future Κρις Αμιράλης, σχολιάζοντας τα στοιχεία αμοιβών που συνέλεξε.
  • Ειδικότερα, ο μέσος όρος του συνολικού πακέτου αποδοχών των CEO επιχειρήσεων υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεπέρασε, πέρυσι, το 1,1 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 17,6%, σε σύγκριση με το 2020 και στο οποίο σημαντική συνεισφορά έχουν τα μπόνους και η διανομή κερδών στους διευθύνοντες συμβούλους με υψηλή απόδοση. Ωστόσο ο μέσος όρος κρύβει το γεγονός ότι το ένα τέταρτο (25%) των διευθυνόντων συμβούλων είναι λίαν υψηλά αμειβόμενοι λαμβάνοντας συνολικές αποδοχές άνω του 1,3 εκατ. ευρώ. Σε ορισμένες από τις υψηλότερης κεφαλαιοποίησης εταιρείες καταγράφονται ετήσια πακέτα αποδοχών της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.
  • Καλύτερο timing για τις τελικές υπογραφές του έργου της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, γνωστής ως flyover δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Μόλις την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού για το έργο προϋπολογισμού άνω των 370 εκατ. ευρώ.
  • Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ανάδοχος, το σχήμα Άβαξ-Μυτιληναίος θα υπογράψει με την αναθέτουσα αρχή το αμέσως προσεχές διάστημα τη σύμβαση του project που έχει οδηγηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον συνήθη προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας. Ο οδικός άξονας εκτιμάται ότι θα λύσει οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό μέσω του διπλασιασμού της δυνατότητας παραλαβής κυκλοφοριακών φόρτων από τα 5.000 οχήματα σήμερα, σε 10.000 την ώρα ανά κατεύθυνση, κάνοντας τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες, οικονομικές και ασφαλείς.   
  • Ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα να λανσάρει η Cosmote τα νέα της προγράμματα ιδιαίτερα υψηλών ταχυτήτων που βάζουν την Ελλάδα στον αστερισμό του Gigabit. Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει στενά το θέμα να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για ταχύτητες 300 Mbs, 500Mbs και 1000Mbs, δηλαδή μεγαλύτερες έως και 5 φορές, σε σύγκριση με αυτές που προσφέρει, σήμερα, η Cosmote μέσω των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Ο δρόμος για την εμπορική διάθεση των συγκεκριμένων υπηρεσιών άνοιξε, επειδή την Παρασκευή ο ρυθμιστής, η ΕΕΤΤ ενέκρινε ένα σημαντικό αριθμό των εν λόγω εμπορικών προγραμμάτων της Cosmote.
  • Μαθήματα ψυχολογίας παρέδωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ της Πράγας: «Όπως είπε ο Μπέρναρντ Σο, συνήθως στην αξιολόγηση μιας κατάστασης οι απαισιόδοξοι έχουν δίκιο, αλλά αν ο κόσμος μας είναι όπως είναι σήμερα και έχει προοδεύσει, αυτό οφείλεται στους αισιόδοξους. Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι αισιόδοξοι, τότε αυτή η αρνητική διάθεση μεταδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Αυτό είναι συμπέρασμα των ψυχολόγων και δεν ισχύει μόνο από οικονομική άποψη», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. Τι να ήθελε να πει ο ποιητής; Μα το αυτονόητο: οι δηλώσεις πανικού ρίχνουν νερό στο μύλο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας αλλά και της σπέκουλας που έχει οδηγήσει τις τιμές της ενέργειας σε παράλογα υψηλά επίπεδα ακόμα κι αν συναξιολογηθεί η απειλή διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News