Business Talk Παρασκευή 9/09/2022, 09:43
BUSINESS TALK

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τα Δικαστήρια Πειραιά και οι επενδύσεις των telcos 

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας, τα Δικαστήρια Πειραιά και οι επενδύσεις των telcos 
  • Ξεκίνησε και επίσημα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας από το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται εδώ και καιρό από την αγορά, καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι και αυτό με τις καλύτερες προοπτικές, από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που δεν έχουν περάσει στη διαχείριση της Fraport Greece. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει βεβαίως το Costa Navarino που έχει αναδείξει την περιοχή σε βασικό τουριστικό προορισμό. Ας μην ξεχνάμε πως το αεροδρόμιο έχει το όνομα του οραματιστή του Costa Navarino και ιδρυτή της ιδιοκτήτριας ΤΕΜΕΣ, Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.
  • Βασικός στόχος του Υπερταμείου μέσω της παραχώρησης είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του και ιδίως του κτιρίου επιβατών (terminal). Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το αεροδρόμιο να υποδέχεται τους επισκέπτες του που αναμένεται ότι προσεγγίσουν τους 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Ήδη εκτιμάται ο αριθμός των επιβατών θα ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ του 2019.
  • Στα διαδικαστικά, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος αναμένονται στις 4 Νοεμβρίου, ενώ το Υπερταμείο έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην εταιρεία παραχώρησης που θα δημιουργηθεί με ποσοστό έως 15%. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στη β’ φάση του διαγωνισμού. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση και των 22 υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, που όπως φαίνεται θα δημοπρατηθούν «πακέτο».
  • Με τους ίδιους συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκε χθες ο διαγωνισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αγορά κτιρίου, επιφανείας 30.000 τ.μ., στο οποίο θα στεγαστούν τα Δικαστήρια Πειραιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη σύμβαση των 81 εκατ. ευρώ διεκδίκησαν η Dimand Real Estate, με πρόταση για το ακίνητο Δασκαλάκη, και η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Golden Horizon, που πρότεινε το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη στην οδό Πειραιώς. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικράτηση του κτιρίου του Κεράνη.
  • Η Νοva με το νέο της επενδυτικό πλάνο θέλει να μπει δυναμικά στο πεδίο των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της εταιρείας δεν έλειψαν και οι -προσεκτικές είναι η αλήθεια- αναφορές στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο των εναλλακτικών παροχών, ειδικά στα θέματα της χονδρικής αγοράς. «Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα με την ΕΕΤΤ και πιστεύω ότι το παρελθόν δεν θα είναι οδηγός για το μέλλον», είπε ο CEO της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε πως υπάρχει μια καλή συνεργασίας για να τονίσει στη συνέχεια «εδώ όμως αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Έχουμε ανταγωνισμό στις υποδομές».
  • Ήπια αύξηση εσόδων προβλέπει η ACS για τη φετινή χρήση, με την εποχή της καραντίνας και της δίχως προηγούμενο ζήτησης να φαίνεται ότι ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Επίσης, η ACS εκτιμά ότι ο κλάδος των ταχυμεταφορών, που συνεισφέρει άνω του 94% στα έσοδα της εταιρείας, θα παρουσιάσει αύξηση (κυρίως στο β’ εξάμηνο του 2022), ενώ ο κλάδος του ταχυδρομείου θα παρουσιάσει μείωση λόγω της επιτάχυνσης της απόυλοποίησης των λογαριασμών. Στο μεταξύ το νέο κέντρο διανομής της εταιρείας στο Αιγάλεω βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, κάτι που όπως αναφέραν τα στελέχη του μητρικού ομίλου Quest ανεβάζει κατά πολύ τη δυνατότητα εξυπηρέτησης. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News