Business Talk Δευτέρα 11/07/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Μοιράζει χρήμα (και data) το διαδίκτυο

Μοιράζει χρήμα (και data) το διαδίκτυο

·         Το next big thing στα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου είναι ο Κεντρικός Κόμβος Διαχείρισης και Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου. Ναι, θα συμφωνήσουμε, πρόκειται για μία ακόμη καινούργια έκφραση που δεν λέει πολλά σε όσους δεν είναι μυημένοι. Για να το κάνουμε όμως, λιανά (sic), ο κεντρικός αυτός κόμβος θα συγκεντρώνει και θα ομογενοποιεί πληροφορία από το σύνολο των σχετικών συστημάτων της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.

 

·         Ως γνωστόν, στην εποχή μας δεν αρκεί να έχεις την πληροφορία, αλλά θα πρέπει να είσαι και σε θέση να την επεξεργαστείς για να μπορείς να καταλήξεις σε κατάλληλα συμπεράσματα. Αυτό λοιπόν, θα κάνει ο εν λόγω σούπερ κόμβος, που ως έργο 18,5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε, εσχάτως, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μέσω των στοιχείων που θα επεξεργάζεται ο συγκεκριμένος κόμβος θα εξυπηρετείται ο κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός, η διαχείριση κρίσεων, η παρακολούθηση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο σχεδιασμός νέων υπηρεσιών και γενικότερα η υποστήριξη της διαδικασίας παροχής ενημέρωσης- πληροφόρησης και της λήψης αποφάσεων.

 

·         Για παράδειγμα, συστήματα, όπως το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Μητρώο Πολιτών, το Κυβερνητικό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών (CRM) και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παράγουν πολύτιμα δεδομένα των οποίων την επεξεργασία και ανάλυση θα κάνει ο κεντρικός κόμβος.

 

·         Η 21η Ιουλίου   είναι μία από τα πιο κρίσιμες ημερομηνίες  της ενεργειακής κρίσης, καθώς τότε λήγουν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και θα φανεί εάν η Μόσχα είναι διατεθειμένη να αποκαταστήσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη ή όχι. Αν   στις 21 του μήνα ο Πούτιν πει πως ξαναρχίζει κανονικά η ροή, τότε η τιμή του αερίου θα πέσει. 

 

·         Μια νέα μορφή εξαπάτησης όσων πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές έχουν υιοθετήσει οι επιτήδειοι εγκληματίες του διαδικτύου. Προσποιούνται ότι είναι η διεθνής υπηρεσία ταχυμεταφορών DHL, ή τα ΕΛΤΑ αλλά και άλλες τέτοιες εταιρείες αλλά αντί για το συνηθισμένο phishing αξιοποιούν έναν κωδικό QR εντός του email που έχουν στείλει. Το κείμενο του μηνύματος είναι πειστικό, καθώς περιλαμβάνει το λογότυπο της εταιρείας, ψεύτικο αριθμό παραγγελίας και την υποτιθέμενη ημερομηνία παραλαβής ενός πακέτου. Εάν οι χρήστες ανοίξουν το link και πληκτρολογήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τους ζητείται, τότε θα βρεθούν με υπέρογκες χρεώσεις στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

 

·         Αιτία της ισχυρής πτώσης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 35% από τα υψηλά του 2022, είναι η διεύρυνση των spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Η «στενή» σχέση που έχουν οι τράπεζες με το ελληνικό Δημόσιο (sovereign-bank nexus) θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αποτιμήσεις τους, όπως εκτιμά, ενώ τονίζει πως η απότομη διεύρυνση των κρατικών spreads έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα επίπεδα κεφαλαίου και να τροφοδοτηθεί στις τράπεζες μέσω υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, που μεταφράζεται σε υψηλότερα επιτόκια για δάνεια, και μπορεί να επηρεάσει το κλίμα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

 

·         Με   ταχείς ρυθμούς προχωράει η διαγωνιστική διαδικασία για τα σιδηροδρομικά έργα που προκήρυξε πριν από λίγους μήνες η ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έξι επιμέρους έργα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, τα οποία διεκδικούν τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Intrakat-Siemens, Αβαξ-Alstom και Μυτιληναίος-Ελλάκτωρ. Στα μέσα Ιουνίου, όλα τα σχήματα πέρασαν στη β΄ φάση του διαγωνισμού και πλέον έχουν ήδη ξεκινήσει και οι συναντήσεις των αρμόδιων φορέων, στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου που προβλέπεται. Σειρά συναντήσεων έγινε στο τέλος της εβδομάδας και για τα έργα που αφορούν τη Β. Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη νέα γραμμή Θεσσαλονίκη – Τοξότες, τον προαστιακό της δυτικής Θεσσαλονίκης και τη σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με τον σιδηρόδρομο.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News