Business Talk Παρασκευή 8/07/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η επόμενη ημέρα για τον διαγωνισμό των 515 εκατ. και οι επενδύσεις τoυ Kωτσόβολου

Η επόμενη ημέρα για τον διαγωνισμό των 515 εκατ. και οι επενδύσεις τoυ Kωτσόβολου
  • Ανοίγει ο δρόμος για τις οικονομικές προσφορές στον μεγάλο διαγωνισμό των 515 εκατ. των νέων ταυτοτήτων μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε όλες τις προσφυγές. Η διαδικασία συνεχίζεται με τους τρεις προκριθέντες  που είναι αφενός η κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems και την ιαπωνική Toppan αφετέρου η  κοινοπραξία του ΟΤΕ με την γερμανική Veridos Matsoukis και την Byte και, τέλος η κοινοπραξία της βελγικής Zetes με την Space Hellas και την ουγγρική ANY. 
  • Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως πως από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις. Και αυτό διότι οι διαδικασία που έχει απομείνει για την ανάδειξη του πλειοδότη του μεγάλου έργου είναι σχετικά απλή. Μένει να αποσφραγιστούν και να αξιολογηθούν οι οικονομικές προσφορές και να ανατεθεί το έργο στην κοινοπραξία που έχει κάνει την πιο συμφέρουσα πρόταση. 
  • Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης εν γένει του ελληνικού κράτους. Οι νέες ταυτότητες θα είναι συμβατές με τις προδιαγραφές του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών ενώ θα είναι πλαστικές κάρτες με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.
  • Πιστή στις επενδύσεις στην επεκταση του παραδοσιακού δικτύου καταστημάτων της παραμένει η Κωτσόβολος. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Βασιλάκος στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, όσοι υποστήριζαν ότι τα φυσικά καταστήματα δεν έχουν μέλλον λόγω της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών πωλήσεων, έχουν διαψευστεί μέχρι σήμερα. Τα καταστήματα, όπως είπε, μετά την πανδημία έκαναν τεράστιο rebound και αποτέλεσαν σημεία εμπειρίας, αυθημερόν παράδοσης των προϊόντων και κυρίως εργαλείο υλοποίησης της πολυκαναλικής στρατηγικής. 
  • Έτσι, η Κωτσόβολος από τα 13,2 εκατ. ευρώ που επενδύσε στη χρήση της (Μάιος 2021-Απρίλιος 2022), τα 6,1 εκατ.ευρω κατευθύνθηκαν στα καταστήματά της. Δηλαδή στη δημιουργία δύο νέων καταστημάτων, σε μεταστεγάσεις και ανακαινίσεις. Τα υπόλοιπα 5,5 εκατ. ευρώ οδηγήθηκαν σε επενδύσεις τεχνολογίας. Για το 2022-2023 η Κωτσόβολος δρομολογεί επενδύσεις 12,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 6,1 εκατ. ευρώ θα οδηγηθούν στο δίκτυο καταστημάτων. 
  • Οι οργανικές ζημίες προ φόρων της τάξεως των 72,5 εκατ. ευρώ του 2021 αντιστοιχούν σε περίπου 10% του κύκλου εργασιών της Aegean, με το ποσοστό αυτό να είναι από τα πιο χαμηλά, εάν συγκριθεί με τις επιδόσεις εισηγμένων στο χρηματιστήριο ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Το στοιχείο αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος της αεροπορικής Ευτυχής Βασιλάκης στη χθεσινή γενική συνέλευση, έχει τη δική του σημασία επειδή, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για το έργο του management. Κατά τ’άλλα, η εταιρεία θα παραλάβει φέτος συνολικά 12 Airbus της οικογένειας Α320neo. Από αυτά ήδη έχει παραλάβει τέσσερα και θα είχε στη βάση της αλλά τέσσερα εάν λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα δεν υπήρχε καθυστέρηση-ευτυχώς περιορισμένη.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News