Business Talk Τετάρτη 23/12/2020, 07:10
BUSINESS TALK

Οι επενδύσεις της ΣΕΚΑΠ και τα δάνεια του Σφακιανάκη

  • Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους στην ρύθμιση-μαμούθ των δανείων του ομίλου Σφακιανάκη από τις τράπεζες λέγοντας πως προκλήσεις στην λειτουργική κερδοφορία μπορεί να επανεμφανιζόταν στην πρώτη κακοτοπιά. Όπως και να το κάνουμε 330 εκατομμύρια τραπεζικού δανεισμού είναι πολλά και τώρα που η πανδημία χτύπησε και τον τουρισμό -από τον οποίον η εταιρεία αντλεί εύρωστα κέρδη μέσω των θυγατρικών μισθώσεων αυτοκινήτων Executive Lease και Entreprise – αλλά και τις πωλήσεις καινούργιων οχημάτων, η νευρικότητα επιστρέφει στα τραπεζικά γραφεία. Θυμίζουμε βεβαίως πως η εταιρεία έχει περάσει στα συμφέροντα του κυρίου Σταύρου Τάκη μετά από μια σειρά συναλλαγών, που δεν έγιναν απαραίτητα ευπρόσδεκτες από όλους τους προηγούμενους μετόχους. Τώρα, με τα σύννεφα να έχουν μαζευτεί ξανά πάνω από τον όμιλο, η αγορά θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει αν ο καπετάνιος ξέρει τι κάνει.

 

  • Θυμάστε την ΣΕΚΑΠ που πούλησε ο Ιβάν Σαββίδης μαζί με την ρωσική καπνοβιομηχανία του στους γιαπωνέζους; Ε λοιπόν η Japan Tobacco International έτρεξε επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, ύψους 30 εκατ. δολ μέχρι τα τέλη του 2020, που ήταν μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιομηχανικές επενδύσεις στη Β. Ελλάδα. Στη ΣΕΚΑΠ παράγονται σήμερα διεθνείς ετικέτες, όπως τα Winston, για την Ελλάδα και για 10 ακόμη μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και τα Camel, αποκλειστικά για εξαγωγές στην Ε.Ε.

 

  • H κυβέρνηση σωστά παρατείνει για λίγους μήνες την εφαρμογή του νέου νόμου περί αφερεγγυότητας προκειμένου να διευκολύνει τους δανειολήπτες να υποβάλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιδότησης Γέφυρα. Ο νόμος είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους, αλλά τώρα τα φυσικά πρόσωπα και οι μικρές επιχειρήσεις με περιουσία έως 350 χιλιάδες ευρώ, θα πέσουν στον εξωδικαστικό διακανονισμό μέχρι την έκδοση ενός νόμου δεύτερης ευκαιρίας από την 1η Ιουνίου 2021. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με περιουσία άνω των 350 χιλ. ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700 χιλ. ευρώ, η διαδικασία αναδιάρθρωσης και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου 2021. Επιπλέον, η νομοθετική παρέμβαση επιβάλλει την παράταση κατά τρεις μήνες, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 το κρατικά επιδοτούμενο καθεστώς δανείων Γέφυρα. Θυμηθείτε ότι η Γέφυρα είναι επιχορήγηση μηνιαίας πληρωμής ενυπόθηκων δανείων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, προσωρινά (9 μήνες) για τα νοικοκυριά που επηρεάζονται από το COVID-19. Δεν τα λες και λίγα τα μέτρα αυτά.

 

  • Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ και οι εταιρείες διαδικτυακών στοιχημάτων αντιδρούν στη νομοθετική τροπολογία που εισάγει ένα νέο τρόπο φορολόγησης των κερδών των παικτών. Επί του παρόντος, οι παίκτες φορολογούνται ανά στήλη στοιχήματος ως εξής: 0% για κέρδη έως 100 ευρώ, 15% για κέρδη μεταξύ 100 ευρώ και 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Η νομοθεσία (η οποία ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο), απαιτεί από τους παίκτες να φορολογούνται ανά δελτίο στοιχήματος ως εξής: 0% για κέρδη έως 100 ευρώ, 2,5% για κέρδη 100 έως 200 ευρώ, 5% για κέρδη μεταξύ 200 ευρώ και 500 ευρώ και 7,5% για κέρδη άνω των 500 ευρώ. Οι αλλαγές στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 εκατ. ευρώ. Οι πράκτορες του ΟΠΑΠ σημειώνουν ότι παρόλο που η εισαγόμενη φορολογική κλίμακα είναι χαμηλότερη, επηρεάζει την πληρωμή και τα κέρδη των παιχνιδιών που παίζονται σε στήλες και τελικά αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένο εισόδημα για τους πράκτορες. Οι φορολογικές προσαρμογές θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021.

 

  • Η Εθνική Τράπεζα υπέγραψε σύμβαση για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων Ρουμάνικου ρίσκου, συνολικής λογιστικής αξίας 174 εκατ. (περίπου 102 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), με την Bain Capital Credit. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ωστόσο έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας. Σύμβουλοι στη συναλλαγή ήταν η Deloitte και οι δικηγορικές εταιρείες Milbank και CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News