Business Talk Τετάρτη 1/06/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Μύθοι και πραγματικότητες για τον ελληνικό τουρισμό

Μύθοι και πραγματικότητες για τον ελληνικό τουρισμό
  • Στις δάφνες μας φαίνεται πως έχουμε επαναπαυθεί ως χώρα με αποτέλεσμα να μην συνειδητοποιούμε ότι χάνουμε τη θέση μέσα στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων προορισμών για τους Ευρωπαίους με βάση τις κυλιόμενες πανευρωπαϊκές έρευνες που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού. Μας έθεσε εκτός πεντάδας η ταχέως ανερχόμενη στις προτιμήσεις Κροατία ενώ Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία συμπληρώνουν το κουιντέτο . Αυτό δε σημαίνει πως θα υπάρχουν λιγότεροι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα. Σημαίνει όμως πως και οι άλλες χώρες, που δεν είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία κατά τα δύο πρώτα προηγούμενα χρόνια με την επανεκκίνηση του τουρισμού τους, καλύπτουν πλέον έδαφος και τις προτιμούν οι ευρωπαίοι (και πού να μάθουν και για τις ροζ …τσούχτρες ή τις κορώνες του Ερντογάν ). Η έρευνα γίνεται μεταξύ δεκάδων χιλιάδων ατόμων σε όλες τις μεγάλες αγορές από τις οποίες η Ελλάδα έλκει επισκέπτες. Προσοχή: δε λέμε ότι κάποιος έκανε κάτι λάθος. Απλώς προδημοσιεύουμε πληροφορίες που έτυχε να μάθουμε πριν τη δημοσίευση της σχετικής έρευνας που θα ταρακουνήσει αρκετούς.

 

  • Στον αντίποδα, λίαν ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα από άλλες χώρες. Τα στοιχεία από το Ισραήλ για παράδειγμα δείχνουν πως μπορεί να ξεπεραστεί φέτος εάν όλα τρέξουν ομαλά το ψυχολογικό όριο του 1 εκατομμύριου επισκεπτών από εκεί οδεύοντας προς επίπεδα ρεκόρ. Την εκτίμηση αυτή στηρίζουν τα στοιχεία που έδειξαν πως μόνο τον Απρίλιο η ισραηλινοί που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ξεπέρασαν τις 100.000. Με δεδομένο ότι οι ισχυροί εποχιακά μήνες είναι ακόμα μπροστά μας και ότι ισραηλινή ταξιδεύουν και το φθινόπωρο και το χειμώνα εύκολα συνάχι κάνεις το παραπάνω συμπέρασμα. Αντίστοιχα θετικά είναι τα δεδομένα και από τις ΗΠΑ. 

 

  • Όταν προ διμήνου γράφαμε πως πολλά project στις κατασκευές σταματούν εξαιτίας του κόστους των πρώτων υλών κάποιοι έσπευσαν να μας χαρακτηρίσουν επιεικώς απαισιόδοξους. Τώρα τις συζητήσεις στον κατασκευαστικό και όχι μόνο κλάδο μονοπωλούν θέματα ζημιών και αναστολής εργασιών εξαιτίας όχι μόνο των πολύ υψηλών τιμών αλλά ενίοτε και της αδυναμίας προμήθειάς τους. Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές; Σε περιπτώσεις έως και 200 τα 100.

 

  • Πάντως ότι έχει να κάνει με τουρισμό συνεχίζει να εντυπωσιάζει, ακόμα κι αν δεν είμαστε οι πρώτοι στον πλανήτη όπως πολλοί τείνουν να πιστεύουν. Ωστόσο είμαστε οι πρώτοι στην αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρσι μεταξύ των 20 πιο σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον τουρισμό. Η αύξηση στην Ελλάδα είναι της τάξης του 237,3% και ακολουθείται από την Κροατία με 209% την Πορτογαλία με 200% την Ιταλία με 153,1% και την Ουγγαρία με 140,3% που κλείνει την πρώτη πεντάδα. Ευθέως ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία Βρίσκονται αρκετά πιο κάτω.

 

  • Οι όμιλοι του λιανεμπορίου συνειδητοποιούν πλέον πως το παιχνίδι του ηλεκτρονικού εμπορίου θα κριθεί στις έγκαιρες παραδόσεις των προϊόντων. Έτσι αυξάνονται οι επενδύσεις σε υποδομές logistics και δίκτυα διανομής. Έτσι, τα Public χθες ανακοίνωσαν την υπηρεσία Next Day Delivery σε μια γκάμα με πάνω από 100.000 προϊόντα που είναι άμεσα διαθέσιμα για αποστολή, την επόμενη ημέρα αρκεί η παραγγελία να έχει γίνει μέχρι τις 5 το απόγευμα. 

 

  • Μάλιστα στην αγορά εκτιμούν ότι η μάχη του last mile θα φουντώσει και άλλο. Η παράδοση την επόμενη ημέρα θα γίνει ο χρυσός κανόνας, σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου προβλέποντας πως σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται να έχουμε και αλυσίδες που θα υπόσχονται παράδοση σε λίγες ώρες. Αυτό βέβαια θα ισχύει για συγκεκριμένα προϊόντα και σε κοντινές αποστάσεις από τα καταστήματα, όπως -τυχαίο παράδειγμα – μια παραγγελία για αναλώσιμα γραφείου από μια επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας. 

 

  • Φαίνεται ότι η πρωτόγνωρη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας δεν αποθαρρύνει τη ΔΕΗ από τα σχέδια της να επεκταθεί στην χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών δημιουργώντας το δικό της δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH) που θα νοικιάζει στη συνέχεια στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.. Αντίθετα, ο σχεδιασμός για την πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Περιστερίου προχωρά κανονικά. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης, στο συνέδριο ITC από τέλος αυτού του μήνα τα πρώτα σπίτια θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γρήγορο internet μέσα από το δίκτυο που αναπτύσσεται πάνω από τα καλώδια του ρεύματος, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει καλυφθεί όλος ο δήμος. 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News