Business Talk Παρασκευή 20/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η γάγγραινα των υποθηκοφυλακείων, τα μυστικά της Κρήτης και ο ελληνόκτητος στόλος

Η γάγγραινα των υποθηκοφυλακείων, τα μυστικά της Κρήτης και ο ελληνόκτητος στόλος
  • Όσοι νομίζουν ότι το χρήμα δίνει ανεξαρτησία πλανώνται πλάνην οικτρά. Ας δοκιμάσουν για παράδειγμα να αγοράσουν ή να πουλήσουν ένα “καθαρό» διαμέρισμα-όχι οικόπεδο ή αγρό όπου νομοτελειακά θα μπλέξουν με διάφορα ζητήματα (είναι δασική ή αγροτική έκταση; Περνάει κοινοτική οδός; Και πολλά άλλα). Στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστούν τέσσερις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Πολύ απλά διότι το συμβόλαιο θα πρέπει να μεταγραφεί στα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία που έχουν περάσει ή περνούν στα κτηματολογικά γραφεία. Για παράδειγμα, το υποθηκοφυλακείο Αθηνών έχει συγχωνευθεί με το κτηματολογικό γραφείων Αθηνών. 

 

  • Η κατάσταση όμως, γίνεται πολύ πιο δύσκολη, εάν σε ένα ακίνητο απαιτείται για παράδειγμα να τροποποιηθεί μονομερώς η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας. Η μονομερής τροποποίηση σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας είναι μία ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία-γίνεται, εξάλλου, μονομερώς. Ωστόσο για να αποκτήσει ισχύ, να εγγραφεί δηλαδή, στα «δημόσια βιβλία» μπορεί να απαιτηθούν πολλοί μήνες. Προφανώς, εάν δεν προχωρήσει η μονομερής τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, συμβόλαιο δεν μπορεί να γίνει και άρα ούτε αγοραπωλησία. Κάπως έτσι, βρίσκονται στον «αέρα» πολλές «κλεισμένες» αγοραπωλησίες. Κι αν οι συμβολαιογράφοι ξεκινήσουν καινούργια αποχή από τέλη του μήνα, τότε καλό Φθινόπωρο.

 

  • Η αλήθεια βέβαια, είναι ότι τα υποθηκοφυλακεία που έχουν συγχωνευθεί με τα κτηματολογικά γραφεία είναι υποστελεχωμένα επειδή πολλές συμβάσεις άμισθων υποθηκοφυλάκων έληξαν χωρίς να ανανεωθούν ποτέ. Αποτέλεσμα; Είναι αδύνατη η γρήγορη εξυπηρέτηση των αιτημάτων ιδίως όταν ο νόμος δεν θέτει χρονικό περιθώριο του πότε μπορεί μία μεταγραφή να ολοκληρωθεί. Πάντως, είναι άξιο αναφοράς ότι ορισμένοι (δικαστικοί) υπάλληλοι διακατέχονται από ένα είδος ευθιξίας που όμοιό του συναντάται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για του λόγου το ασφαλές, οι υπάλληλοι και οι επικεφαλής των υποθηκοφυλακείων σε Αθήνα και Πειραιά απαντούν στις κριτικές που δημοσιεύουν στο Google δυσαρεστημένοι και μη συναλλασσόμενοι πολίτες. Τουλάχιστον οι προθέσεις είναι καλές…

 

  • Σιγά σιγά μπαίνουν τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους και αρχίζει να διαφαίνεται το πως θα εξελιχθεί η Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων. Σημείο-κλειδί αποτελεί η Κρήτη στην οποία θα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες συνδέσεις με τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που περνούν νότια της Μεγαλονήσου και μέχρι σήμερα δεν σταματούν στη χώρα μας.

 

  • Η Grid Telecom ανακοίνωσε την κατασκευή νέου Καλωδιακού Σταθμού Προσαιγιάλωσης οπτικών ινών (Cable Landing Station – CLS) στη νότια πλευρά της Κρήτης που θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων οπτικών ινών που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί η υπογραφή MoU της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ με την Cinturion που διαχειρίζεται το καλωδιακό σύστημα TEAS (Trans Europe Asia System),  αλλά και με την Telecom Egypt που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή, με αντικείμενο τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής.

 

  • Με τον αυξημένο ρόλο που αναμένεται να αποκτήσει η Κρήτη καμία έκπληξη δεν προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση της Lancom σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της (Data Center) στην Κρήτη.

 

  • Με διψήφιους ρυθμούς αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις που χορήγησαν οι ελληνικές τράπεζες σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές επιχειρήσεις το  2021 με αποτέλεσμα το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ναυτιλιακών δανείων τους να ενισχυθεί κατά 14,2% στα 13,57 δισεκατομμύρια δολάρια. Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε το χαρτοφυλάκιο της Eurobank, στα 3,38 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την μάλιστα  την δεύτερη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας μετά την Credit Suisse. Ακολουθεί η Πειραιώς με χαρτοφυλάκιο 3,2 5 δισεκατομμυρίων , η Alpha Bank με 3,2 δισεκατομμύρια, η εθνική τράπεζα με δάνεια 2,64 δισεκατομμυρίων  και η Aegean Baltic Bank με 536 εκατομμύρια. Άλλες τρεις τράπεζες με «ελληνικό DNA», η Τράπεζα Κύπρου η Ελληνική Τράπεζα και η Astrobank έχουν αθροιστικά χορηγήσει άλλα 560 εκατομμύρια δολάρια σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

 

  • Ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 59% του στόλου που ελέγχεται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το δε ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου φέρει σημαία Κράτους Μέλους της ΕΕ. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν συνεχώς σε νέα, ενεργειακά αποδοτικά πλοία και σε φιλικό προς το περιβάλλον εξοπλισμό. H μέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,99 έτη) είναι χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο (10,28 έτη) σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕ. «Η ελληνική ναυτιλία, ως ηγέτης, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία της, παραμένει πρωτοπόρος στις εξελίξεις πάντα με προτάσεις ρεαλιστικές και στόχους ουσιαστικούς, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων, φιλικών προς το περιβάλλον» τονίζει μεταξύ άλλων η νέα της Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News