Business Talk Παρασκευή 6/05/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Τι γίνεται στην Ελλάκτωρ, το success story του Skroutz και ο μονίμως απαισιόδοξος «Mr. Jumbo»

Τι γίνεται στην Ελλάκτωρ, το success story του Skroutz και ο μονίμως απαισιόδοξος «Mr. Jumbo»
  • Προς συμφωνία για την πώληση του ποσοστού τους στην Ελλάκτωρ στον όμιλο Βαρδινογιάννη κινούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μπάκος – Καϋμενάκης, αποχωρώντας από την εταιρεία και δίνοντας τέλος στο σήριαλ που έχει ξεσπάσει, με τίμημα κοντά στα επίπεδα που επιθυμούσε το επιχειρηματικό δίδυμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αναμένεται να ακολουθήσει δημόσια προσφορά, ενώ πιθανές είναι και συνέργειες με τον όμιλο Βαρδινογιάννη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

  • Εκτός λειτουργίας θα είναι τα πληροφοριακά συστήματα του ΓΕΜΗ και του ΥΜΣ από σήμερα στις 9 το πρωί μέχρι και τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα λόγω της μετάβασής τους στο κυβερνητικό ψηφιακό νέφος (Gcloud). Αναμφισβήτητα, η μετάβαση στο Gcloud είναι σπουδαία και…θεάρεστη υπόθεση. Πέραν αυτού όμως, πιστοποιεί κανείς την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνουν στο ΓΕΜΗ οι επιχειρήσεις; Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ηλεκτρονικού καταστήματος 365shop.gr, που κατέβασε ρολά απροειδοποίητα και άφησε στα κρύα του λουτρού πολλούς πελάτες του, είχε δηλωθεί ως έδρα η οδός Δημητρίου Κατσούλη 4 στον Άγιο Στέφανο. Όσους ντόπιους κι αν έχουμε ρωτήσει, το συγκεκριμένο δρόμο δεν το γνωρίζουν. Μήπως έπρεπε να ρωτήσουμε περισσότερους; Πάντως, ούτε στο Google maps υπάρχει η οδός Κατσούλη. Μία ακόμη σύμπτωση άραγε;

 

  • Να θυμίσουμε ότι -ξανά- όλως τυχαίως η αλλαγή έδρας του e-shop έγινε δύο μήνες προτού βάλει λουκέτο. Τότε άλλαξε και το 100% του μετοχικού του κεφαλαίου. Στις 9 Φεβρουαρίου δηλαδή, ο ιδρυτής και μοναδικός εταίρος της 365 shop gr Μονοπρόσωπη Ιωάννης Φιλουκατζης πούλησε στον Νικόλαο Τσεσμερτζή το 100% της συμμετοχής του (60 εταιρικά μερίδια) με συνολική αξία 6.000 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο νέος εταίρος και διαχειριστής της ΙΚΕ είναι ο Ν. Τσεσμερτζής, σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού της το οποίο τροποποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου. 

 

  • Παρά τα όποια «μαύρα πρόβατα», όπως το 365shop.gr, το ηλεκτρονικό εμπόριο ανεβαίνει συνεχώς από την εμφάνιση της πανδημίας. Ένας από τους μεγάλους κερδισμένους αυτής της τάσης είναι το Skroutz.gr με τον CEO της εταιρείας Γιώργο Χατζηγεωργίου να αισθάνεται δικαιωμένος για τις αποφάσεις που έχει πάρει και ειδικά για την μετατροπή του Skroutz από ένα site σύγκρισης τιμών σε ψηφιακό marketplace. Πριν από δύο χρόνια μερικά άτομα με βαθιά γνώση της αγοράς αμφισβήτησαν την ικανότητά μας να μετατρέψουμε το Skroutz σε marketplace… Τότε από το marketplace προερχόνταν λιγότερο από το 2,5% των συνολικών παραγγελιών και περίπου 1% του όγκου των πωλήσεων. Δύο χρόνια και μια πανδημία αργότερα, η μία στις δύο πωλήσεις προέρχεται από το marketplace, έχουμε μια νέα παραγγελία κάθε 5 δευτερόλεπτα, έγραψε στο Linkedin.

 

  • Κρεσέντο απαισιοδοξίας για άλλη μια φορά χθες από τον επικεφαλής της Jumbo, ο οποίος με το γνωστό του ύφος προέβλεψε τα χειρότερα όχι μόνο για το 2022, αλλά και για το 2023. «Το 2022 και το 2023 είναι μετά βεβαιότητας χαμένες χρονιές. Δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία κανενός για τα μελλούμενα. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην τέλεια καταιγίδα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε σε ό,τι αφορά στο παρόν και στο εγγύς μέλλον», είπε ο Απόστολος Βακάκης στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

 

  • Απαντώντας δε σε ερώτηση μετόχου που θεώρησε την πρόταση για τιμή επαναγοράς των ιδίων μετοχών από 1 έως 13,50 ευρώ χαμηλή υποστήριξε τα εξής: «Η στρατηγική της Jumbo βασίζεται στο ότι η μετοχή που αγοράζει κάποιος την έχει για πάντα, για τα παιδιά του, απολαμβάνει μίας μερισματικής πολιτικής που είναι πάντοτε γενναιόδωρη. Μία συνετή διοίκηση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενθαρρύνει κινήσεις οι οποίες σε περιβάλλον τεράστιας αστάθειας θα δημιουργούσαν έναν λόγο περί αύξησης της αξίας της μετοχής. Όσο εγώ κάθομαι σε αυτή την καρέκλα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω τον επενδυτή συνεταίρο ως κάποιον αισιόδοξο βλάκα». 

 

  • Πώς μπορούν να ανατραπούν τα όσα ο ίδιος προβλέπει; «Εάν ο πόλεμος σταματήσει, οι Ρώσοι επιστρέψουν τα εδάφη που κατέλαβαν το 2014 και το 2022, ο κορωνοϊός σταματήσει με κάποια δήλωση του Θεού, που μπορεί να στείλει τον Μεσσία», ανέφερε με το γνωστό του ύφος. Δεν παρέλειψε δε να πετάξει και μερικά βέλη προς τους κυβερνώντες. «Όποιος αγνοήσει τα σημάδια, ο Θεός να τον βοηθήσει, διότι θα τον χρειαστεί. Ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μια σχέση ευρώ δολαρίου 1:1, ποιες είναι οι μεσοπρόθεσμες επιπλοκές του πολέμου και για ποιο λόγο η Ασία προχωρά σε δυναμικά lockdown. Εμείς ζούμε με την ευχή ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της και ούτε είμαστε συνειδητοποιημένοι για τις παραλλαγές που υπάρχουν». Οι καταναλωτές, πάντως, να μην φοβούνται διότι η Jumbo δεν θα προβεί σε ακραίες ανατιμήσεις. 

 

  • Αυτοί, πάντως, που πρέπει να ανησυχούν είναι οι Ισραηλινοί της Fox Group. Ο κ. Βακάκης θα τους ζητήσει το παραδάκι σύντομα, να αγοράσουν δηλαδή εμπορεύματα και από αυτό θα φανεί εάν όντως σκοπεύουν να ανοίξουν το πρώτο Jumbo στο Ισραήλ μέχρι το τέλος του 2022. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News