Business Talk Δευτέρα 21/12/2020, 07:37
BUSINESS TALK

Παράταση (χωρίς ρεύμα;) για τη ΛΑΡΚΟ και οι μνηστήρες της Lamda

  • Παρά τη διεθνή άνοδο των τιμών του νικελίου, οι πληροφορίες θέλουν τα ταμειακά διαθέσιμα της ΛΑΡΚΟ να εξαντλούνται σύντομα. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί άλλη μια ενίσχυση από το Δημόσιο λίγες μόλις εβδομάδες πριν την καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους διαγωνισμούς του ειδικού διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώλησή της. Ή μήπως όχι; Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχει ζητηθεί και θα δοθεί παράταση στις σχετικές προθεσμίας των διαγωνισμών τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουάριου. Για τον διαγωνισμό ενδιαφέρονται τόσο ανατολικοευρωπαϊκά συμφέροντα όσο και από πολύ μακριά, από την Αυστραλία. Και, βεβαίως, τουλάχιστον ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος. Ισραηλινοί δεν υπάρχουν πλέον για λόγους που δεν είναι της παρούσης.

 

  • Εν τω μεταξύ όμως η ΔΕΗ, μέτοχος και πιστωτής ταυτόχρονα, ετοιμάζεται να… τραβήξει την πρίζα. Κυριολεκτικά. Όσο για τους εργαζόμενους αυτοί εξακολουθούν να δίνουν τον αγώνα τον καλό για τα (πλουσιοπάροχα) κεκτημένα δικαιώματά τους. Το ζήτημα θα απασχολήσει εντόνως την οικονομική -και ίσως και την πολιτική- ζωή του τόπου το πρώτο τρίμηνο. Για την ώρα οι ιθύνοντες ευχήθηκαν στους εργαζόμενους καλές γιορτές αλλά χωρίς δώρο Χριστουγέννων που ως υπάλληλοι του δημοσίου λέγεται πως δεν δικαιούνται παρά τα όσα είχαν λάβει διαστάσεις εθιμικού δικαίου παλαιότερα…

 

  • Τυπικά θέματα, όπως η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου, περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της αυριανής έκτακτης γενικής συνέλευσης της Lamda Development. Ωστόσο, η διαδικασία, που θα πραγματοποιηθεί από απόσταση, αναμένεται να προσελκύσει πολλούς συμμετέχοντες, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Οδυσσέας Αθανασίου αναμένεται ότι θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την πρόοδο των διεργασιών για το Ελληνικό.

 

  • Η επιρροή της Brevan Howard στα τεκταινόμενα στο Ελληνικό από το καλοκαίρι και μετά βαίνει αυξανόμενη. Πράγμα κατανοητό αφού καταρχήν έχει αποκτήσει το 6,36% του συνόλου των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Lamda Development αγοράζοντας τον Ιούλιο την μέχρι τότε συμμετοχή της Μαριάννας Λάτση στο project και αφετέρου διότι οι συνδεδεμένοι με αυτήν Orilina Properties REIC S.A.αξιολογει το κατά πόσον θα διεκδικήσει θέση εταίρου σε μία ή και τις δύο κυοφορούμενες κοινοπραξίες που στήνει η Lamda και οι οποίες θα αναπτύξουν τους ουρανοξύστες του κτιρίου κατοικιών στην παραλία και του κτηρίου γραφείων και ξενοδοχείου στην Βουλιαγμένης. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης αυτής συνδέεται με τις φήμες στην αγορά που θέλουν τον βασικό μέτοχο της Lamda να εξετάζει το ενδεχόμενο να προσεταιριστεί κάποιο (πολύ) μεγάλο ξένο fund όπως για παράδειγμα είχε συμβεί με την Blackstone μέχρι που αυτή αποεπένδυσε το 20% περίπου που κατείχε στην ελληνική εισηγμένη παραχωρησιούχο. Οι επαΐοντες πάντως εκτιμούν ότι ακόμα είναι νωρίς για να διατεθούν (με ιδιωτική τοποθέτηση;) μεγάλα πακέτα της Lamda. «Η αποτίμηση θα είναι πολύ καλύτερη όταν το έργο αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Όταν δηλαδή χτιστούν οι πρώτες κατοικίες στο παραλιακό μέτωπο, σηκωθεί το καζίνο και τα ξενοδοχεία», λένε χαρακτηριστικά δείχνοντας ενάμιση με δυο χρόνια μπροστά.

 

  • Η αλήθεια είναι πως το επενδυτικό ενδιαφέρον την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι πραγματικά πολύ μεγάλο. Διότι σε μια περίοδο μηδενικών επιτοκίων ο ρυθμιστής έρχεται και επιτρέπει περιθώρια κέρδους του διαχειριστή σχεδόν διπλάσια από αυτά των ευρωπαίων ομολόγων του ΔΕΔΔΗΕ, σχεδόν 7%. Εξ ου και οι προσδοκίες για υψηλό τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στηρίζονται άλλωστε (όπως θα διαβάσατε παντού…) και από το εξαιρετικά ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, «όπου το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές που συντελούν στην πράσινη ανάπτυξη βαίνει συνεχώς αυξανόμενο και τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις στον κλάδο διαχείρισης δικτύων αντιστοιχούν σε περίπου 300 δισ. ευρώ». Η συγκυρία εκτιμάται επίσης εξαιρετικά ευνοϊκή, εφόσον την τρέχουσα περίοδο δεν υπάρχουν αντίστοιχα deals στην Ευρώπη, ενώ το ενδιαφέρον για το ελληνικό δίκτυο ηλεκτρισμού ενισχύεται και από το βελτιωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά και από το µέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC), το οποίο για την επόμενη τετραετία έχει προσδιοριστεί στο 6,7%. Με αυτά και με αυτά περί τους 20 δυνητικούς επενδυτές τρέχουν την «άσκηση» του ΔΕΔΔΗΕ για να αποφασίσουν εάν και πόσα θα προσφέρουν για το 49%. Είναι κάτι σαν να αγοράζεις ομόλογο με καλό κουπόνι.

 

  • Μόνο το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μεγάλη Βρετανία έλειπε από τις αεροπορικές εταιρείες για τις οποίες το απρόβλεπτο έχει γίνει κανονικότητα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς την Αγγλία, ενώ η Ελλάδα επιμήκυνε σε επτά ημέρες την καραντίνα για όσους έρχονται από τη Βρετανία. Ουδείς αμφισβητεί ότι οι νέοι αυτοί περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την υγειονομική ασφάλεια. Αποτελούν όμως, ένα ακόμη χτύπημα (το τελειωτικό; ), για φέτος, για έναν κλάδο που μετράει, ήδη, απώλειες  περίπου 100 δισ. ευρώ.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News