Business Talk Παρασκευή 18/12/2020, 08:46
BUSINESS TALK

H πρωτιά του ΟΤΕ και η αναμονή της Follie

  • Όχι ότι δεν το περιμέναμε, αφού μόνο καθυστερήσεις έχει αυτή η ιστορία, αλλά πρέπει να επισημανθεί. Ο λόγος για τη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie που αναμενόταν να κατατεθεί προς επικύρωση από τη δικαιοσύνη σήμερα Παρασκευή. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς εκκρεμεί η συμπλήρωση του φακέλου με έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών που δεν είναι και τόσο εύκολο να εξασφαλιστούν τις δύσκολες αυτές ημέρες της πανδημίας. Αυτά λέει η διοίκηση. Τώρα αν συμβαίνει κάτι άλλο μένει να φανεί.

 

  • Όσοι βρίσκονται κοντά στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και βέβαια κοντά στον πρωθυπουργό γνωρίζουν εδώ και μήνες πως είχε τεθεί στόχος το 5G να ενεργοποιηθεί πριν εκπνεύσει το 2020. Ακόμα και μέσα στον όμιλο του ΟΤΕ μόνον οι απαραίτητοι γνώριζαν την σχετική ετοιμότητα που χτιζόταν. Έστω και συμβολικά λοιπόν, αφού ακόμα υπηρεσίες 5G δεν έχουν αναπτυχτεί, ο ΟΤΕ πήρε την πρωτιά. Σημαντικότερο ίσως για τα δημόσια ταμεία πως σχεδιάζει να πληρώσει και τα 123 εκατομμύρια με τα οποία πήρε την άδεια εντός των αμέσως επόμενων ημερών και πάντως πριν φύγει το 2020.

 

  • Θυμίζουμε πως ο ελληνικός ρυθμιστής των τηλεπικοινωνιών ολοκλήρωσε στον διαγωνισμό για τις άδειες 5G την Τετάρτη αντλώντας συνολικά 372,2 εκατ., ελαφρώς περισσότερα από την τιμή εκκίνησης των αδειών. Ο ΟΤΕ θα πληρώσει 123 εκατ. ενώ η Vodafone 130,1 εκατ. και η Wind 119 εκατ.  Κατά τη διάρκεια του φόρουμ της Capital Link, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε ότι ο όμιλος θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια για να αναπτύξει τα δίκτυα 5G.

 

  • Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις δικύκλων, αλλά και φουσκωτών σκαφών και jet θάλασσας έφερε η πανδημία το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, το τρίτο δηλαδή τρίμηνο του 2020. Η τάση αυτή είναι, ως ένα βαθμό, εύκολα εξηγήσιμη . Αυτό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης είναι η αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων Porsche μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, οπότε δημιουργήθηκε, ίσως, η ψευδαίσθηση ότι τα χειρότερα όσον αφορά την πανδημία έχουν περάσει… Έτσι, πωλήσεις δικύκλων, φουσκωτών και Porsche αυξήθηκαν 6,6%, στα 19,3 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2020, έναντι του αντίστοιχου του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Μοτοδυναμική.

 

  • Επιμένει ελληνικά ο John Paulson: Ο John Paulson, της Paulson & Co. μέτοχος της Alpha και της Πειραιώς όπως και της ΕΥΔΑΠ ο οποίος πρόσφατα πρότεινε την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ως λύση για την αποπληρωμή των CoCos και αποτροπή της αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61% -η οποία και απορρίφτηκε- δήλωσε στο Capital Link Forum αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να αντιμετωπίζουν καλά τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία. «Έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPL από το παρελθόν, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να έχουν περισσότερα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη» είπε. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου στο ένα πέμπτο των αντίστοιχων αποτιμήσεων σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που δείχνει τη δυνατότητα κέρδους για τους επενδυτές. Για να δούμε

 

  • Ο Paulson όμως είπε δύο λόγια και για την ΕΥΔΑΠ η οποία αν και είναι μια καλά οργανωμένη εταιρεία, διαπραγματεύεται περίπου στο ένα τρίτο σε σύγκριση με ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες. Πιστεύει πως καθώς το ελληνικό ρυθμιστικό καθεστώς εξελίσσεται με την ίδρυση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, ακολουθώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, όλοι οι μέτοχοι και οι ίδιες οι εταιρίες και η κοινωνία ευρύτερα μπορούν να ωφεληθούν.

 

  • Η Paulson & Co. σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα στο 2021, επενδύοντας κυρίως σε μετοχές. Όπως ανέφερε ο επικεφαλή της στο forum της Capital Link , αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εμπιστοσύνης που έχει ο ίδιος και άλλοι επενδυτές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά τι διαφορά κάνει για να επενδύσεις σε μια χώρα, όπου η κυβέρνηση λαμβάνει ορθές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής και καλωσορίζει τους επενδυτές. Για μένα, ο πιο άμεσος τρόπος αύξησης της επενδυτικής μας παρουσίας στην Ελλάδα είναι μέσω μετοχών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών μετοχών, και αυτός θα συνεχίσει να είναι ο πρωταρχικός τομέας που θα εστιάσουμε την προσοχή μας». Αλλά ένας άλλος τομέας που φαίνεται πολύ ελκυστικός για όλους τους επενδυτές είναι η αγορά ακινήτων, συμπλήρωσε.

 

  • Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα την τιτλοποίηση NPEs 6,1 δισ. Ευρώ («Frontier project») και την ένταξή του στο Hercules –Asset Protection Scheme. H υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από πιθανούς επενδυτές αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2021 ενώ οι δεσμευτικές προσφορές και η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο. Τώρα όσον αφορά στην Εθνική Ασφαλιστική οι γνωρίζοντες σημειώνουν πως, εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν νέα σήμερα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS
5G