Business Talk Πέμπτη 17/12/2020, 10:41
BUSINESS TALK

Η «έξυπνη» πόλη και τα τρισεκατομμύρια

  • Έντονο άρωμα κανονικότητας είχε η χθεσινή ημέρα. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη χορήγηση φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύου 5G, μέσω του οποίου το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα από 372 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει, ήδη, από τις αρχές του 2021 στη δημιουργία δικτύου πέμπτης γενιάς. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα χρειαστεί καιρός για να δούμε…διαστημικές ταχύτητες, αλλά η βελτίωση της ταχύτητας στις περιοχές, όπου θα υπάρχει κάλυψη, θα είναι εμφανέστατη. Χθες, ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League με πλειοδότη την Cosmote.

 

  • Κι ενώ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το 5G ήταν ακόμη νωπό, ο επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου περιέγραφε, στο πλαίσιο του 22ου Capital Link, ένα απτό παράδειγμα εφαρμογής δικτύων πέμπτης γενιάς. Όπως λοιπόν, έκανε γνωστό, στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί η πρώτη «έξυπνη» πόλη στην Ελλάδα, με αισθητήρες και εφαρμογές ελέγχου κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

 

  • Μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογία θα εκτοξευτούν τα επόμενα χρόνια; Όσα είπε, χθες, στο digital economy forum 2020 του ΣΕΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ότι δηλαδή, η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνολικά αντιστοιχούν στο αστρονομικό ποσό των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς ποτέ δεν υπήρξε τέτοια επάρκεια κονδυλίων» σχολίασε.  

 

  • Ξένους θεσμικούς επενδυτές προσελκύει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίοι έχουν αποκτήσει, τις τελευταίες ημέρες, το 3,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Κύκλοι της αγοράς ερμηνεύουν τις σχετικές συναλλαγές ως ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, η οποία έχει διανείμει προς τους μετόχους της, υπό την μορφή μερίσματος, κέρδη άνω των 132 εκατ. ευρώ.

 

  • Έκτακτη γενική συνέλευση, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα πραγματοποιήσουν σήμερα το μεσημέρι οι μέτοχοι της MLS. Στα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης ανήκουν η εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2020, αλλά και η εκλογή νέων μελών στο δ.σ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει ζητήσει τρίμηνη παράταση για την αποπληρωμή των κουπονιών των ομολόγων της.

 

  • Και η Intralot πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση με αντικείμενο την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και νέας επιτροπής ελέγχου και συμμόρφωσης. Ενδιαφέρον θα έχει εάν θα υπάρξουν νεότερα σχετικά με την επιδιωκόμενη συμφωνία της εισηγμένης με τους ομολογιούχους. Οι επικεφαλής βέβαια, της Intralot είχαν τοποθετηθεί για το ζήτημα, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News