Business Talk Τρίτη 1/03/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η «ζούγκλα» στη Σαρωνίδα, τα νέα πλάνα του Σταύρου Μήτση και δύο χρυσά deals

Η «ζούγκλα» στη Σαρωνίδα, τα νέα πλάνα του Σταύρου Μήτση και δύο χρυσά deals
  • Για τη μεγάλη επένδυση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στα εξίμισι χιλιάδες στρέμματα του οικοδομικού συνεταιρισμού Η Υγεία στη Σαρωνίδα θα έχετε, πιστεύουμε, διαβάσει. Όπως και για το γεγονός ότι αναμένεται να εγκριθεί πάραυτα από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι η επένδυση πριν καν ξεκινήσει αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα: το πρώτο είναι πως το δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει την χορτολιβαδική έκταση και τα εκεί κατσάβραχα, δάσος, και αρχίζει να γίνεται προβληματικό το προεδρικό διάταγμα που χρειάζεται για να πολεοδομηθεί και το δεύτερο είναι ο ΕΝΦΙΑ που πρέπει να καταβληθεί από το συνεταιρισμό. Ο ίδιος λέει πως η γη που κατέχει αξίζει 46 εκατομμύρια αλλά οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών μιλούν για 1,3 δισεκατομμύρια.

 

  • Περισσότερα από 10 ελληνόκτητα εμπορικά πλοία με ή χωρίς Ελληνική σημαία στη Μαύρη Θάλασσα έχουν διαφύγει από το ραντάρ του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος που τα μέτρα ως εξής: στην περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται οκτώ πλοία υπό ελληνική σημαία με 61 Έλληνες ναυτικούς και άλλα πέντε ελληνόκτητα με άλλη σημαία ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πέντε υπό ελληνική σημαία με 39 Έλληνες.

 

  • Όλα τα κάλεσε το υπουργείο να φύγουν το γρηγορότερο. Όμως το πρόβλημα είναι ότι πολλά βρίσκονται δεμένα σε λιμάνια όπως η Οδησσός όπου και δε δουλεύει απολύτως τίποτα. Για όσους δεν γνωρίζουν τα ποντοπόρα δεν μπορείς να τα βάλεις μπροστά και να φύγεις μόνος σου. Χρειάζονται χαρτιά, καβοδέτες, ρυμούλκα, πιλότους κι άλλες κρατικές υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή έχουν καταρρεύσει.

 

  • Όσα από τα πλοία αυτά δεν είναι δεξαμενόπλοια είναι εκεί κυρίως για να φορτώσουν σιτηρά. Γνωστό πια σε όλους πως η Ουκρανία είναι ο σιτοβολώνας της Ρωσίας και όχι μόνο και είναι λογικό να περιμένουμε σύντομα επιπλέον σημαντικότατες αυξήσεις και σε μια σειρά τροφίμων που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη σιτηρά. Ο συνδυασμός ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμό πρώτον υλών είναι το πραγματικό πρόβλημα για την οικονομία. Το ένα δηλαδή. Γιατί υπάρχει και το άλλο: η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

  • Όταν ο κόσμος ανησυχεί τείνει να μην ξοδεύει, ενώ εμείς στην Ελλάδα χρειαζόμαστε πολλή διάθεση για δαπάνες από πλευράς των αλλοδαπών, προκειμένου να έρθουν να κάνουν τις διακοπές τους εδώ. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως όλο αυτό δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με τα διάφορα δυσοίωνα σενάρια που ακούγονται πλέον όλο και συχνότερα περί διάχυσης της κρίσης και ότι έως τον επόμενο μήνα (Απρίλιο) θα αρχίσουν πάλι να σωρεύονται κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς. Διότι σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, κάνεις πλέον ταξιδιώτης δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την πανδημία… Τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ένα νέο επικίνδυνο στέλεχος, είτε αυτού είτε άλλου ιού.

 

  • Στο παρασκήνιο της κρίσης στην Ουκρανία ο Σταύρος Μήτσης, ο ισχυρός άνδρας του Mitsis Group υπέγραψε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας την συμφωνία εξαγοράς της έκτασης στη Βόρεια Αφάντου (Γκολφ Αφάντου) της Ρόδου από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Μερκούριο Αγγελιάδη που την είχε αποκτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 26,9 εκατ. ευρώ. Ο Σταύρος Μήτσης τώρα ετοιμάζεται για πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Πρόγραμμα που δεν θα μείνει μόνο στη Ρόδο αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, μαθαίνουμε από τραπεζικές πηγές που είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν το business plan.

 

  • Και μιας και ο λόγος για ξενοδόχους αξίζει να υπογραμμιστεί πως ορισμένοι από τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους έχουν ιδιαίτατα μεγάλη έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία γεγονός που σημαίνει ότι με τον πόλεμο και τις κυρώσεις το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να στραφούν σε νέες αγορές αν θέλουν να πιάσουν ακόμα και τις περσινές πληρότητες. Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

 

  • Ειδήσεις ευχάριστες θα έχει τα επόμενα εικοσιτετράωρα μεγάλο, ιστορικό και σαφέστατα εμβληματικό ελληνικό brand που διήλθε επιτυχώς από τις συμπληγάδες του πτωχευτικού δικαίου και μπορεί να ατενίζει ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. Περισσότερα επ αυτού αύριο. 

 

  • Τρεις-τέσσερις συμφωνίες για σημαντικά έργα στην διαχείριση απορριμμάτων και την ηλεκτροπαραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει οσονούπω συναφής ελληνικός όμιλος. Παραμένει επί του παρόντος ακατανόμαστος …

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News