Business Talk Δευτέρα 28/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Προσκλητήριο στην Ελλάδα μέσω Sun, οι νέες business των εργολάβων και το ακίνητο με απόδοση 10%

Προσκλητήριο στην Ελλάδα μέσω Sun, οι νέες business των εργολάβων και το ακίνητο με απόδοση 10%
  • Υπαρκτή, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η αβεβαιότητα στους παράγοντες του τουρισμού λόγω της μετατροπής της Ουκρανίας σε εμπόλεμη ζώνη, των κυρώσεων των δυτικών στη Ρωσία κτλ. Ωστόσο, η αβεβαιότητα δεν σχετίζεται μόνο ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις 500 χιλ. αφίξεις που περιμένουμε φέτος από τη Ρωσία και τις περισσότερες από 100.000 αφίξεις Ουκρανών στην Κρήτη. Στο σημείο αυτό ας ανοίξουμε μία παρένθεση: Όπως ανέφερε πρόσφατα γνώστης των θεμάτων στη στήλη, η ανώτερη – ανώτατη εισοδηματική τάξη της Ουκρανίας μοιάζει-ή τουλάχιστον έμοιαζε πριν τον πόλεμο- με τους Ρώσους πριν από 20 χρόνια. Ξοδεύουν δηλαδή, αφειδώς και αφήνουν πολλά ως τουρίστες. Όπως δηλαδή, ανέφερε, πρόσφατα, στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας Δημήτρης Χαριτίδης, «οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι πολύ καλοί τουρίστες για την Κρήτη, γιατί πάνε σε τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ψωνίζουν, κάνουν εκδρομές».

 

  • Όπως όμως, λέγαμε το κλίμα αβεβαιότητας δεν σχετίζεται τόσο με τις τουριστικές αφίξεις αυτές καθ’αυτές, αλλά με την εκτόξευση το ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό θα δυσκολέψει πολύ τους ξενοδόχους να ρίξουν τις τιμές και να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικοί. Παρόλ’ αυτά, υπάρχει και η καλή εκδοχή, όπως την μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς. Ότι δύσκολα θα άντεχε ο Ευρωπαίος και ο Αμερικάνος ένα ακόμη καλοκαίρι μακριά από τον ήλιο, με περιορισμούς που αυτή τη φορά δεν σχετίζονται με έναν υπερμεταδοτικό ιό.

 

  • Απόδειξη αυτού; Η πληρωμένη καταχώρηση του βρετανικού tour operator Jet2holidays στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Sun. «Ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε τις διακοπές σας στο εξωτερικό και η Ελλάδα είναι η χώρα που βρίσκεται στη wishlist αυτό το καλοκαίρι. Αν τα όμορφα “whitewashed” χωριά (σημ.: οι Κυκλάδες) και τα χαλαρά απογεύματα στις παραλιακές ταβέρνες σας ακούγονται καλά, με ποιον είναι καλύτερο να πάτε από τη Jet2holidays – το νούμερο ένα tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα» αναφέρει η καταχώρηση που προσφέρει και έκπτωση 60 λιρών στους αναγνώστες. Ευπρόσδεκτος ο μαζικός τουρισμός, αλλά μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο είναι (και) η προσέλκυση εύπορων τουριστών.

 

  • Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την τριακονταετή παραχώρηση της έκτασης εμβαδού 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), έργο που είναι γνωστό ως Θριάσιο ΙΙ. Ωστόσο, μάλλον θα χρειαστεί ολιγοήμερη υπομονή, καθώς, ως όλα δείχνουν, θα δοθεί μία ακόμη παράταση στη διαδικασία, επειδή, ως είθισται, κάποιες εταιρείες φέρεται να έχουν ζητήσει παράταση. Στον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και σταθμό διαλογής Θριασίου Πεδίου, κυριότητας του ΟΣΕ, έχουν ήδη κατασκευαστεί και υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, δρόμοι, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου, γραφεία και άλλα κτίρια υποστηρικτικών υπηρεσιών. Επίσης, στον ΕΣΣΣΔΙ βρίσκονται τρία κτίρια (Κ1, Κ2, Κ3), που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους (συνολικά περίπου 138 στρέμματα) δεν περιλαμβάνονται στον χώρο παραχώρησης, ενώ οι μέχρι σήμερα εκτελεσθείσες εργασίες έλαβαν χώρα κατά τις περιόδους 1994-1999, 2000-2006 (α΄ φάση ανάπτυξης) και 2007-2013 (β΄ φάση ανάπτυξης). Ωστόσο, οι εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα επιτρέπουν τη βασική λειτουργία του ΕΣΣΣΔΙ. Εχουν δηλαδή υλοποιηθεί σιδηροδρομική και οδική υποδομή, δίκτυα και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, όπως και κτιριακά έργα σιδηροδρομικής υποδομής, εργασίες σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης. Ως εκ τούτου, προκειμένου να είναι λειτουργική η εγκατάσταση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί σειρά εργασιών κατασκευής κτιρίων, ενώ απαιτείται η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού. Αυτό είναι και το αντικείμενο που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο παραχωρησιούχος που θα επιλεγεί μέσω του διεθνούς διαγωνισμού.  

 

  • Όπως αποκάλυψε την Παρασκευή το Moneyreview.gr, η Interkat-Αφοί Παπαϊωάννου πλειοδότησε στον πλειστηριασμό για τη βίλα της Κάγιε Μαρ (Calle Mar) που είχε βγει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 2,65 εκατ. ευρώ. Η Interkat, που έχει εργοληπτικό πτυχίο έκτης τάξης, προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στις κατασκευές, έχοντας μειοδοτήσει με την ΤΕΚΑΛ στο οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα που είναι αρχικού προϋπολογισμού 285 εκατ. ευρώ. Η απόβαση όμως, της Interkat στην Μύκονο-έστω και μέσω ενός μικρομεσαίου ακινήτου για τα δεδομένου του νησιού- μας δίνει την αφορμή να πούμε ότι η εταιρεία έχει με την ΤΕΚΑΛ και κάτι άλλο κοινό εκτός από την σύμπραξη για το Μπράλος-Άμφισσα. Εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά και πραγματοποιούν «εναλλακτικές» επενδύσεις. Η Interkat επένδυσε στο μυκονιάτικο real estate. Και η ΤΕΚΑΛ, για την ακρίβεια η αντιπρόεδρος Αργυρώ Ψαλτάκου, όπως, διαβάσατε πρώτοι στο Moneyreview.gr, επενδύει στη φαρμακευτική κάνναβη μέσω της Pharmacan, που έλαβε, πρόσφατα, έγκριση για τη δημιουργία μονάδας στην Μαγνησία.

 

  • Μεθαύριο Τετάρτη το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει, με τιμή εκκίνησης 750 χιλ. ευρώ, για οικόπεδο 11,6 στρεμμάτων όπου βρίσκεται ισόγειο κατάστημα 1.300 τ.μ. στην Λεωφ. Μακρυγιάννη στο Μοσχάτο. Η εκποίηση δεν θα άξιζε ιδιαίτερης αναφοράς, εάν στα 1.300 τ.μ. δεν βρισκόταν κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό το ακίνητο- ποιος δεν θέλει να έχει έναν τόσο φερέγγυο μισθωτή; Για να δούμε, θα δοθεί -κατά το δημοσιογραφικό κλισέ-μάχη την Τετάρτη για τη διεκδίκηση του asset, που όπως γνωρίζει η στήλη έχει απόδοση 10%; 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News