Business Talk Πέμπτη 24/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Οι άγονοι πλειστηριασμοί, η ποινική δίωξη για Neoset και το σπριντ για e-justice

Οι άγονοι πλειστηριασμοί, η ποινική δίωξη για Neoset και το σπριντ για e-justice
  • Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η…άνοιξη των δημοπρατήσεων για έργα ψηφιοποίησης. Mέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα τη σκυτάλη θα λάβει ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και επέκταση του πληροφοριακού συστήματος της Δικαιοσύνης που είχε βγει σε διαβούλευση τον περασμένο χειμώνα. Μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση και επέκταση του συστήματος τήρησης των αρχείων σε όλα τα (αστικά και ποινικά) δικαστήρια, όπως και η ψηφιοποίηση εντύπων αρχείων και δεδομένων δικαστηρίων που είναι αξίας 97,9 εκατ. ευρώ. Οι θεσμοί-μη ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας-δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης. Γι’αυτό στην 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο για εξάμηνη καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου της αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος.

 

  • «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επαναδιατύπωσαν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση της δημοσίευσης της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων και ενθάρρυναν τις αρχές να διασφαλίσουν την αποτελεσματική και απρόσκοπτη διεξαγωγή της διαδικασίας στο μέλλον, ούτως ώστε η ανάθεση της σύμβασης να πραγματοποιηθεί, όπως προβλέπει η πρόσκληση υποβολής προτάσεων» αναφέρεται στην έκθεση. Η αλήθεια είναι ότι το αυτοτελές καθεστώς των δικαστηρίων και η προσοχή που πρέπει να δοθεί στις λεπτομέρειες του e-justice είναι ένας λόγος για τον οποίο καθυστέρησε το έργο.

 

  • Μιας και το έφερε ο λόγος τη δικαιοσύνη. Το Νοέμβριο, εάν δεν αναβληθεί ξανά, θα εκδικαστεί η υπόθεση της φερόμενης απιστίας από κοινού μελών του διοικητικού συμβουλίου της Neoset σε βάρος της χρεοκοπημένης εταιρείας. Η υπόθεση είχε οριστεί να εκδικαστεί τον Μάρτιο του 2021, αλλά λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας αναβλήθηκε και πλέον έχει πάρει δικάσιμο για τον Νοέμβριο. Κάπως έτσι, έξι χρόνια μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο ιδρυτής της εταιρείας και δύο ακόμη μέλη του δ.σ. θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

 

  • Η ποινική δίωξη ασκήθηκε λόγω της συνέχισης της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά της πτωχευμένης βιομηχανίας επίπλου μέσω της Furniture New Line ΕΠΕ που εμπορευόταν προϊόντα με τo σήμα Neoset. Το σχήμα αυτό- η Furniture New Line- είχε προκύψει βάσει της σύμβασης που είχε συνάψει τον Ιούνιο του 2012 η Neoset με την κυπριακή εταιρεία Hazarezo Limited, που είναι η μητρική και μοναδική μέτοχος της Furniture New Line. Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι η εν λόγω σύμβαση είχε καταρτιστεί εις βάρος των συμφερόντων της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας και άρα των πιστωτών της, πιστώτρια εταιρεία υπέβαλε μήνυση κατά των μελών του Δ.Σ. της Neoset, έχοντας οδηγήσει την Εισαγγελία Αθηνών να κινήσει την ποινική δίωξη και να παραγγείλει κύρια ανάκριση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ποινικής δίωξης, η σύμβαση μεταξύ Hazarezo και Neoset δημιούργησε ζημία στην πτωχή βιομηχανία, στοιχειοθετώντας το αδίκημα της απιστίας εις βάρος της επιπλοβιομηχανίας.

 

  • Πόσοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμή εκκίνησης από 17,5 εκατ. ευρώ έως 430 χιλ. ευρώ είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν, χθες, Τετάρτη έως 430 χιλ. ευρώ; Συνολικά 80. Και σε πόσους υπήρξε υπερθεματιστής; Σε μόλις πέντε! Όλοι οι άλλοι είτε ανεστάλησαν είτε δεν εμφανίστηκε κάποιος να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σε αυτά ήταν και δύο ακίνητα (κατοικία – υπερπαραγωγή στην Καστέλλα και σαλέ στο Πήλιο), των άλλοτε κραταιών, επιχειρηματιών του Γιώργου Γλου και της συζύγου του Δ.Κουτσολιούτσου, Κατερίνας. Να σημειώσουμε ότι η κατάσταση υπήρξε ίδια και για μικρότερης αξίας ακίνητα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News