Business Talk Δευτέρα 14/02/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Ο επίμονος Ισραηλινός, το premium της Ευρωπαϊκή Πίστη και το business plan για την Ελευσίνα 

Ο επίμονος Ισραηλινός, το premium της Ευρωπαϊκή Πίστη και το business plan για την Ελευσίνα 
  • Όσοι διερωτούνται τι θα συμβεί με το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ίσως θα πρέπει να σκεφτούν πως το business plan πρέπει να εξυπηρετήσει τις βαριές υποχρεώσεις που θα κουβαλήσουν, ακόμα κι αν τελικά «κουρέψουν» κατά 50% τις απαιτήσεις τους οι πιστωτές. Να πέσουν, δηλαδή, από τα περίπου 450 εκατομμύρια στα 220 εκατομμύρια. Μεγάλα νούμερα. Και ναι μεν η ONEX μπορεί να μεταφέρει δουλειά ναυπηγοεπισκευής στην Ελευσίνα από αυτήν που δεν προλαβαίνει να εκτελέσει στη Σύρο, πλην όμως είναι αμφίβολο αν αρκεί για να εξυπηρετήσει τον δανεισμό. Στον οποίο, να θυμίσουμε, θα προστεθεί αυτός της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC που θα χρηματοδοτήσει (υπό προϋποθέσεις) τη συμφωνία.  
  • Έτσι, η ναυπηγική μονάδα της Ελευσίνας χρειάζεται και την εκτέλεση στρατιωτικού έργου, και συγκεκριμένα των κορβετών που θα πάρει το Πολεμικό Ναυτικό και ενδεχομένως της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Εξ ου και το ενδιαφέρον της Fincantieri. Επομένως πρέπει πρώτα να ληφθούν οι αποφάσεις για τα δύο τελευταία projects και μετά να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του σχεδίου εξυγίανσης. 
  • Η Allianz έδρασε αστραπιαία και αφού υπέγραψε με διάφορους μετόχους που εκπροσωπούν συνολικά το 72,2% της Ευρωπαϊκή Πίστη υπέβαλε ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης ασφαλιστικής αντί 7,8 ευρώ ανά μετοχή. Η Euroxx που έκανε την αποτίμηση προσδιόρισε την εύλογη αξία στα 6,31 ανά μετοχή (άρα τα 7,8 ενσωματώνουν premium 23,61%) ενώ στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας οι τίτλοι είχαν ανεβεί στα 6,74 ευρώ. Η μέση χρηματιστηριακή τιμή κατά τους τελευταίους έξι μήνες ανέρχεται σε 5,16. Η Περίοδος Αποδοχής θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
  • Προηγήθηκε συμφωνία της Allianz για την απόκτηση των συμμετοχών περίπου 30 μετόχων. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η οικογένεια Γεωργακόπουλου, η οποία θα μεταβιβάσει το σύνολο του ποσοστού που έχει στην κατοχή της (27,04%) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (15,54%). Στα απώτερα σχέδια του γερμανικού ομίλου είναι η ενοποίηση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκή Πίστη με αυτές της θυγατρικής του ομίλου Allianz στην Ελλάδα και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Γεωργακόπουλο «παραμένοντα». 
  • Προφανώς βλέπει προοπτικές και υπεραξίες και γι’ αυτό συνεχίζει να επενδύει στο κέντρο της Αθήνας, αγοράζοντας κτίρια ορφανά που τα μετατρέπει σε ξενοδοχεία. Προφανώς αναφερόμαστε στον Λεόν Άβιγκαντ τον ιδρυτή της Brown Hotels, ο οποίος, όπως έχει αναφέρει στην Καθημερινή δεν είναι περαστικός από την Αθήνα αφού έχει μετακομίσει μαζί με όλη του την οικογένεια. Στο δια ταύτα ο Άβιγκαντ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την νέα του επένδυση στο αθηναϊκό down town. Έχοντας δηλαδή, εξασφαλίσει τις εγκρίσεις που απαιτούνται θα μετατρέψει ακόμη ένα κτίριο γραφείων σε ξενοδοχείο ή σε condo hotel για να παραμείνουμε πιστοί στην ορολογία που προτιμά να χρησιμοποιεί.  
  • Το κτίριο είναι στην οδό Πειραιώς 44 σε ένα σημείο που το βράδυ -ιδίως στα δρομάκια όπισθεν της Πειραιώς-δεν κυκλοφορείς τόσο εύκολα και αυτό φιλοδοξεί να αλλάξει ο επίμονος Ισραηλινός. Το project εξασφάλισε, πριν από εβδομάδες επιχορήγηση της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ -η συνολική επιλέξιμη δαπάνη είναι 15 εκατ. ευρώ- με την Brown Hotels να βρίσκεται πια λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου σε τετράστερο με 150 δωμάτια και 339 κλίνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η εξής πτυχή του κτιρίου. Τα τρία υπόγειά του με εμβαδόν 4,7 χιλ. τ.μ. δεν θα φιλοξενήσουν μόνο τις κάπως κλασικές χρήσεις, δηλαδή αίθουσα συνεδρίων, γυμναστήριο και spa, αλλά είναι ισχυρότατο το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και σινεμά! Είδομεν. 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News