Business Talk Πέμπτη 10/02/2022, 07:06
BUSINESS TALK

Τα highlights των εκλογών στην Ένωση Εφοπλιστών, οι νέες business της ΤΕΚΑΛ και η «αμερικανική καμπάνα»

Τα highlights των εκλογών στην Ένωση Εφοπλιστών, οι νέες business της ΤΕΚΑΛ και η «αμερικανική καμπάνα»
  • Η Μελίνα Τραυλού είναι η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Αναδείχτηκε πρώτη σε αριθμό ψήφων μεταξύ 42 υποψηφίων στις αρχαιρεσίες της Ενώσεως που έλαβαν χώρα χτες στο Μέγαρο Μουσικής κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του αντιπροσωπευτικού φορέα της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας. Κύκλοι της ΕΕΕ χαρακτήριζαν αργά χθες το βράδυ «ευρεία και ενωτική» την ψηφοφορία και την επικράτηση της Μ. Τραυλού. Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των 100 και πλέον ετών της Ενώσεως και διαδέχεται τον απερχόμενο και επί τέσσερις συνεχόμενες θητείες πρόεδρο Θεόδωρο Βενιάμη.

 

  • Να σημειωθεί πως δεύτερη σε ψήφους αναδείχτηκε άλλη μια γυναίκα, η Μαρία Αγγελικούση, θυγατέρα του εκλιπόντος Γιάννη Αγγελικούση ενώ στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες επίσης ο Φραγκίσκος Κανελλάκης, εξάδελφος της Μαρίας Αγγελικούση αλλά και ο Νικόλας Βενιάμης, γιος του απερχόμενου προέδρου κ. Θεόδωρου Βενιάμη. Μεταξύ των 30 νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου οι πέντε είναι γυναίκες. Εκτός από την πρόεδρο Μελίνα Τραυλού και την δεύτερη σε ψήφους Μαρία Αγγελικούση στο ΔΣ εξελέγησαν επίσης η Μαρία Φραγκίστα, η Ιωάννα Προκοπίου και η Σεμίραμις Παλιού. Μεταξύ των πρώτων δέκα εκτός από προαναφερθέντες, Μ. Τραυλού, Μ. Αγγελικούση, Φρ. Κανελλάκη και Ν.Βενιάμη περιλαμβάνονται ακόμα ο Βασίλης Παπαγιαννόπουλος, ο Νικόλαος Μαρτίνος, ο Μιχάλης Χανδρής, ο Μάρκος Νομικός, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος και ο Αντώνιος Θωμάς Λαιμός.

 

  • Η χθεσινή ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε επίσης από ευρύτατη συμμετοχή, πιθανότατα την μεγαλύτερη ιστορικά, τόσο ατόμων όσο και πλοίων που έχουν εγγράψει τα μέλη. Να σημειωθεί πως στις αρχαιρεσίες της ΕΕΕ, τα δικαιώματα ψήφου κατανέμονται ανάλογα με τον αριθμό των πλοίων που έχει εγγεγραμμένα ο καθένας σε αυτήν μέγεθος βάσει του οποίου προσδιορίζεται και η ετήσια συνδρομή.

 

  • Η Μελίνα Τραυλού είναι επί δυο σχεδόν δεκαετίες επικεφαλής της ναυτιλιακής Neptune Lines, που ίδρυσε ο πατέρας της Νίκος Τραυλός το 1973, και ελέγχει και διαχειρίζεται μικτό στόλο οχηματαγωγών αλλά και φορτηγών μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕ και σε προηγούμενες θητείες, έχει πλούσια κοινωφελή δράση ενώ έχει συμβάλει καίρια στην ανάπτυξη και διαχείριση του βραχίονα κοινωνικής προσφοράς της ΕΕΕ , της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

 

  • Είναι τα μεγάλα περιθώρια κέρδους- που υποστηρίζουν ορισμένοι ότι έχει η παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης; Είναι, ίσως, η άγνοια του πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά, μιας και κάποιοι λένε ότι η διαδρομή του προϊόντος μέχρι τον τελικό παραλήπτη -συνήθως κάποια φαρμακευτική εταιρεία του εξωτερικού- πριονίζει σημαντικά το καθαρό κέρδος; Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω μπίζνα προσελκύει νέους παίκτες, οι οποίοι, ενίοτε, είναι ισχυροί σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την κάνναβη.

 

  • Για παράδειγμα, η εταιρεία Pharmacan, που πρόσφατα έλαβε έγκριση, ως ΙΚΕ έχει μέλος και διαχειριστή την Αργυρώ Ψαλτάκου, την κόρη του Παναγιώτη Ψαλτάκου του ιδρυτή της ΤΕΚΑΛ, της κατασκευαστικής εταιρείας όπου η ίδια κατέχει τη θέση της αντιπροέδρου. Η μονάδα της Pharmacan θα δημιουργηθεί σε έκταση 55 στρεμμάτων στην Μαγνησία και η αξία του μηχανολογικού της εξοπλισμού τοποθετείται σε 4,85 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΚΑΛ έχει γίνει ευρύτερα γνωστή και για τα λιμενικά έργα Πειραιά ενώ το τελευταίο διάστημα έχει συμμετάσχει σε σειρά διαγωνισμών για νέα projects. Σε κάθε περίπτωση η έναρξη δραστηριοποίησης στην παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικής κάνναβης δημιουργεί εναλλακτικές πηγές εισροών για την γνωστή επιχειρηματική οικογένεια.

 

  • Την έριξε την καμπάνα του στον όμιλο Στασινόπουλου – και μάλλον αδίκως αυστηρά-, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Στα τελικά αποτελέσματα της διοικητικής διαδικασίας επανελέγχου που διεξήγαγε για την περίοδο 19 Απριλίου 2019 έως τις 30 Απριλίου 2020 σε σχέση με μια διαταγή για επιβολή δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα καθόρισε για την περίοδο αναφοράς «ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ ύψους 41,04% με βάση το σύνολο των διαθέσιμων δυσμενών πραγματικών περιστατικών για την υποχρεωτικά συμμετέχουσα εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings». Η Cenergy θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης αντίκτυπος στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., καθώς η τελευταία ακολουθεί σταθερά μια γεωγραφικά διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική και η αγορά των ΗΠΑ δεν αποτελεί επί του παρόντος τη βασικότερη της αγορά.

 

  • H εισηγμένη σημειώνει πως «παρά τη μακρά διοικητική διαδικασία επανελέγχου, η οποία περιλάμβανε την παροχή εξαιρετικά λεπτομερών συνόλων δεδομένων σχετικά με τις εμπορικές πρακτικές της Σωληνουργεία Κορίνθου, καθώς και όλες τις εύλογες εκτιμήσεις που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 σχετικά με το ύψος, εάν υπάρχει, ενός πιθανού ποσοστού δασμού αντιντάμπινγκ, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου καθόρισε ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό δασμού αντιντάμπινγκ, σχολιάζει η Cenergy». Η Σωληνουργεία Κορίνθου προτίθεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ενώ παράλληλα δηλώνει πως θα «συνεχίζει να συνεργάζεται προκειμένου να ανατρέψει το προσδιορισθέν τελικό περιθώριο δασμού».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News