Business Talk Τετάρτη 9/02/2022, 08:38
BUSINESS TALK

Οι εκλογές των εφοπλιστών και οι μικρές τράπεζες

Οι εκλογές των εφοπλιστών και οι μικρές τράπεζες
  • Σήμερα λαμβάνουν χώρα οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, το οποίο και θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Τα μέλη της Ένωσης καλούνται λοιπόν σήμερα να επιλέξουν τους εκλεκτούς τους για το ΔΣ και, δια αυτών, εάν το πηδάλιο θα αναλάβει ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος ή για πρώτη φορά από ιδρύσεως της μια γυναίκα, η κα Μελίνα Τραυλού. Αυτοί είναι οι δυο υποψήφιοι. Σε αυτό το κλίμα ο απερχόμενος και επί τέσσερις συνεχόμενες θητείες επικεφαλής της Ένωσης, κ. Θεόδωρος Βενιάμης απέστειλε χθες μία λίαν συγκινητική επιστολή σε όλα τα μέλη με την οποία τα ευχαριστεί για την στήριξη που του παρείχαν διαχρονικά.

 

  • «Θέλω να σας διαβεβαιώσω», εξηγεί σε ένα σημείο της ο κ. Θ. Βενιάμης, «ότι σε κάθε περίπτωση οι πράξεις μου και οι κρίσεις μου στόχευαν στην προάσπιση των συμφερόντων όλων των συναδέλφων, ανεξαρτήτως μεγέθους και κατηγοριών στόλων, καθώς και στην εξεύρεση συμβιβαστικών προτάσεων, ως χρυσή τομή, ανάμεσα σε τυχόν αντικρουόμενες θέσεις, με τελικό στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας του κλάδου από την οποία πηγάζει και η δύναμή μας». Στην αποδρομή της σύντομης επιστολής σημειώνει πως «χαίρομαι που παραδίδω μια Ένωση μεγάλη, οικονομικά εύρωστη, εξωστρεφή και υπολογίσιμη, με σεβαστή φωνή εντός και εκτός Ελλάδος, όπως αρμόζει και αξίζει στη ναυτιλία των Ελλήνων».

 

  • Τοποθετήθηκε μεν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Bank ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης -κατόπιν και της στήριξης που έλαβε από το ΤΧΣ- πλην όμως στην ουσία πρόκειται περί μεταβατικής λύσης αφού σε έξι μήνες θα ακολουθήσει νέα αύξηση κεφαλαίου που θα δει τα ποσοστά του επενδυτικού κεφαλαίου Ellington να ανεβαίνουν πάνω από το 50% και του ΤΧΣ να μειώνονται δραστικά. Και βεβαίως τότε είναι το fund που θα αποφασίσει νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και νέα εκτελεστικά στελέχη. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει την διατήρηση του αλλά επειδή στην παρούσα φάση φαίνεται πως το Ellington άλλη επιλογή, καταλαβαίνετε

 

  • Διαψεύδονται ίσως έτσι αυτομάτως και οι φήμες που κυκλοφόρησαν εχθές στην οδό Κολοκοτρώνη σύμφωνα με τις οποίες ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Νίκος Κονταρούδης αξιολογεί πιθανή μετεγκατάσταση του στην Attica Bank. Φήμες που πολλαπλασιάσθηκαν επειδή κάποιοι ισχυρίζονται πως οι κ.κ. Κονταρούδης και Ανδρεάδης έχουν μεταξύ τους αμοιβαία εκτίμηση. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα πάντως εξηγούν πως ίσως και να έιναι έτσι αφού ο αντιπρόεδρος μοιάζει να «ψάχνεται» μιας και εφέρετο και μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ. Κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη και λογικό είναι, λένε αυτοί οι κύκλοι, να αναζητά τώρα νέα θέση.

 

  • Πάντως μιας και αναφερθήκαμε στο ΤΧΣ αξίζει να σημειώσουμε πως τελικά το Ταμείο αυτό έσωσε μία ακόμα τράπεζα και μάλιστα όχι συστημική αποδεικνύοντας ίσως την ανάγκη για μακροχρόνια παράταση της αποστολής του.

 

  • Στον τραπεζικό κλάδο βεβαίως υπάρχει αυτές τις μέρες και η υπόθεση της HSBC η οποία φαίνεται να έχει προσελκύσει και νέους μνηστήρες (παρά την αρνητική καθαρή της θέση την οποία καλείται να κλείσει η μητρική πολυεθνική) όπως η Παγκρήτια συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα. Όσοι είχαν την τύχη πάντως να δουν οικονομικές καταστάσεις της HSBC Ελλάδος λένε πως διάβαζαν και μια και δυο και τρείς φορές τις γραμμές που αναφέρουν πως τα έξοδα προσωπικού ανέρχονται περίπου στα 25 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν επιπλέον έξοδα διοίκησης άλλων 25 εκατομμυρίων. Ίσως πρόκειται για προβλέψεις αποζημιώσεων, ισχυρίζονται άλλοι.

 

  • Μπαράζ ενστάσεων μαθαίνουμε πως οδηγεί σε σοβαρές περίπλοκες τη δική της Folli-Follie. Τέτοιο έιναι το μπλέξιμο που κάποιοι που παρακολουθούν την υπόθεση από κοντά δηλώνουν πλέον πεπεισμένοι πως η εταιρεία είναι καταραμένη με αποτέλεσμα να στοιχειώνουν συνεχώς όσα επιχειρεί να κάνει. Αστεία πράγματα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News