Business Talk Δευτέρα 24/01/2022, 00:02
BUSINESS TALK

Ο Πόλυς, η Ευτέρπη, η ΔΕΗ και η ΕΤΑΔ  

Ο Πόλυς, η Ευτέρπη, η ΔΕΗ και η ΕΤΑΔ  
  • Αίτηση έγκρισης ενημερωτικού δελτίου για την έκδοση ομολόγου στην ελληνική κεφαλαιαγορά, που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέθεσε η ναυτιλιακή Safe Bulkers, συμφερόντων του Πόλυ Β. Χατζηιωάννου. Το ύψος της έκδοσης είναι 100 εκατομμύρια ευρώ η διάρκεια πενταετής και τα έσοδα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά φορτηγών πλοίων. Η σχετική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Η Safe Bulkers είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2008 και εξειδικεύεται στη μεταφορά ξηρού φορτίου χύδην με στόλο 39 πλοίων. Η ομολογιακή έκδοση, εφόσον εγκριθεί, θα είναι η τρίτη στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις εκδόσεις της Costamare και της Capital Product Partners.
  • Πέρασε στα ψιλά, αλλά εκτός από καλή είδηση έχει τη δική της σημασία. Αναφερόμαστε στην Ευτέρπη, όνομα που, ίσως, λίγοι θα θυμούνται ότι αντιστοιχεί στο ιστορικό διατηρητέο κτήριο του Λαυρίου που χτίστηκε το 1898 από τη γαλλική εταιρεία Λαυρίου. Και ακόμη λιγότεροι θα γνωρίζουν ότι η αποστροφή του τραγουδιού του Μάνου Χατζηδάκη “ποιος είναι αυτός ο τυχερός, στο Λαύριο γίνεται χορός” γράφτηκε στο Λαύριο στο συγκεκριμένο κτήριο. Όπως είναι η νόρμα στην Ελλάδα, το στολίδι αυτό είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και κάποτε είχε μετατραπεί σε αποθήκη τροφίμων. Το ακίνητο όμως, επιφάνειας 340 τ.μ. φαίνεται να εγκαταλείπει τα πέτρινα χρόνια. Κεφάλαια περίπου 2,5 εκατ. ευρώ του ταμείου συνοχής θα κατευθυνθούν για την αποκατάσταση του διατηρητέου και την επαναλειτουργία του ως χώρου πολιτισμού. Το κτήριο “Ευτέρπη” κατασκευάστηκε το 1898 από τη γαλλική εταιρία για να στεγάσει τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των υπαλλήλων του Ιταλού επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη με μεγάλη δραστηριότητα στα μεταλλεία του Λαυρίου. Η, δε, οροφογραφία -ό,τι έχει διασωθεί-έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ιταλό ζωγράφο Α. Μορέλι.
  • Την υπογραφή μνημονίου με τις Alpha και Πειραιώς για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρυζωνικής πρόσβασης (Fiber To The Home – FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας ανακοίνωσε η ΔΕΗ που επιμένει στα πλάνα της να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ μέσα στην έδρα του. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 530 εκατ. με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών που θα δημιουργηθεί.
  • Αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ και των υπολοίπων θυγατρικών μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και εταιρείες real estate, έμφαση στη βιωσιμότητα ως έναν οριζόντιο άξονα ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου και μεταρρυθμίσεις που φέρνουν λειτουργικό εκσυγχρονισμό “ευαγγελίζεται” ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), Κωνσταντίνος Δερδεμέζης που μίλησε την Καθημερινή. Αλήθεια ποιοι σύμβουλοι θα πάρουν αυτό το έργο της ΕΤΑΔ;
  • Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένει και για το 2022 η Capital Economics, καθώς μετά το 9% που εκτιμά ότι αναπτύχτηκε το ΑΕΠ το 2021, το 2022 θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,5%. Παράλληλα, προβλέπει ότι ο τουρισμός θα κινηθεί φέτος πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι το οποίο θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ εκτιμά πως η ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Ελλάδα, προσφέροντας ευελιξία στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων, θα περιορίσει τον κίνδυνο σημαντικής διεύρυνσης των spreads των ελληνικών ομολόγων, με το δημόσιο χρέος να παραμένει βιώσιμο.
  • Την εισαγωγή τους σε χρηματιστηριακές αγορές δρομολογούν ολοένα και περισσότερες ξένες μητρικές εταιρείες ή βασικοί μέτοχοι ελληνικών επιχειρήσεων όπως επεσήμανε χθες η Καθημερινή. Ενδεικτικά, ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, η Allwyn Entertainment, σε συνεργασία με την εισηγμένη Cohn Robbins Holdings Corp, μεθοδεύει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχες κινήσεις υλοποιεί και το CVC Capital Partners, που έχει προσεγγίσει τις αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan και Morgan Stanley προκειμένου να αναλάβουν μια πιθανή αρχική δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αξία του CVC Capital Partners ξεπερνάει τα 20 δισ. δολάρια, ενώ, κατά τις πληροφορίες του πρακτορείου, η είσοδος του fund στην αγορά εξετάζεται για το β΄ εξάμηνο του 2022, χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οριστικές αποφάσεις.  

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News