Business Talk Τρίτη 18/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Η TUI και ο χορός των συμβούλων

Η TUI και ο χορός των συμβούλων
  • Ρόλο συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου αναλαμβάνει ο γερμανικός τουριστικός οργανισμός TUI Group, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας Friedrich Joussen, φτάνει αύριο στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό πριν ταξιδέψει στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων όπου και θα γίνουν οι αναλυτικές ανακοινώσεις. Ο ρόλος της TUI στο κοινό σχήμα με την Περιφέρεια αφορά «στην τεχνογνωσία και εμπειρία την οποία διαθέτει για να συναξιολογεί επενδυτικές προτάσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια με στόχο να μετατρέψουν το νησί σε πρότυπο του τουρισμού του μέλλοντος  στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως» αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στις σχετικές εξελίξεις.
  • Η πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (τουλάχιστον 67% λέει η προκήρυξη) έρχεται στο προσκήνιο μετά και την αποστολή τις προηγούμενες ημέρες κλιμακίου υψηλόβαθμων στελεχών του σχήματος Proxenos-ID στην Αλεξανδρούπολη το οποίο πραγματοποίησε επαφές με επιχειρήσεις, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς της περιφέρειας με αντικείμενο την διαμόρφωση συναίνεσης για το επιχειρηματικό της σχέδιο. Ανάλογη αποστολή είχε πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος και το σχήμα Goldair Cargo AE – Bollore Africa Logistics και Cameron S.A, που φέρεται να συνδέεται και με συμφέροντα του ομίλου Κοπελούζου, που με τη σειρά του αναπτύσσει τον υπεράκτιο σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
  • Να σημειωθεί πως εκ των τριών εταιρειών στο συγκεκριμένο σχήμα η μία και ειδικότερα η γαλλική Bollore Africa Logistics βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό πώληση στην ελβετο-ιταλικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία MSC σε μια συμφωνία αξίας 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στον διαγωνισμό, οι δεσμευτικές προσφορές για τον οποίο θα γίνουν εκτός απροόπτου στα τέλη Απριλίου, έχουν επίσης προκριθεί και άλλοι δυο υποψήφιοι, το ενδιαφέρον των οποίων όμως, όπως χαρακτηρίζεται οψίμως από άριστα ενημερωμένες πηγές είναι, λιγότερο έντονο: πρόκειται για την κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports-EFA Group και ΓΕΚ Τερνα) και για την ΟΛΘ Α.Ε.
  • Τα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν στην Πληροφορική είναι τόσο πολλά με αποτέλεσμα να έχει φουντώσει η ανησυχία για το εάν θα καταφέρει το Δημόσιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να προχωρήσει δηλαδή, μέσα στο 2022 στην έγκαιρη προκήρυξη ενός μπαράζ έργων συνολικού προϋπολογισμού της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Σημαντική χείρα βοηθείας αναμένεται να έρθει από τον σύμβουλο έργων Πληροφορικής που πρόκειται να προσλάβει η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Οι υπηρεσίες του συμβούλου έργων Πληροφορικής εντάσσονται στη συμφωνία πλαίσιο για την οποία «τρέχει» αυτή τη στιγμή διαγωνισμός με αντικείμενο την πρόσληψη ακόμη τριών συμβούλων (τεχνικού, χρηματοοικονομικού και νομικού). Πρόκειται για συμφωνία πλαίσιο 10 εκατ. ευρώ που συνοδεύεται και με δικαίωμα προαίρεσης ύψους 5 εκατ. ευρώ. Τα σπουδαία αναμένονται από τις 14 Φεβρουαρίου, οπότε αν δεν δοθεί νέα παράταση, θα υποβληθούν προσφορές.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News