Business Talk Τρίτη 15/12/2020, 07:40
BUSINESS TALK

Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ και το βήμα ΤΕΡΝΑ- ΑΔΜΗΕ

  • Ποσοστό υποθηκευμένων στην Farallon μετοχών της οικογένειας Καλλιτσάντση λέγεται πως ήταν το 5% της Ελλάκτωρ που πουλήθηκε την Παρασκευή. Ως αγοραστής φέρεται ο ένας εκ των δύο ελλήνων επιχειρηματιών που βρέθηκε πλησιέστερα στην πλευρά Καλλιτσάντση. Αυτός που αγαπάει τα σπορ. Το έσοδο από την συναλλαγή λέγεται πως κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων της οικογένειας Καλλιτσάντση προς την Farallon με χρηματοδότης της οποίας αποκτήθηκε ο έλεγχος της εισηγμένης προ ολίγων ετών. Φυσικά ουδείς τα επιβεβαιώνει αυτά αλλά πάντως μοιάζουν να βγάζουν νόημα.

 

  • Η εξαγορά ενός εκ των ακινήτων του Γιάννη Χ. Σαραντίτη (SARMED) από τον Θόδωρο Φέσσα και την εισηγμένη του (BriQ Properties συμφερόντων του ομίλου Quest ) έναντι 23,7 εκατομμυρίων έχει άρωμα συνεργασίας που δεν θα σταματήσει εδώ: η Gr BriQ Properties διαθέτει πλέον περιττά 110.000 τετραγωνικά αποθηκευτικών χώρων και τώρα έχει μισθωτή που και μπορεί να τα διαχειρίζεται και δουλείες έχει. Η SARMED του Σαραντίτη εκτός από την συμφωνία με την BriQ Properties υπέγραψε χθες και συμφωνία με την γερμανική Miele καθώς το ήδη σοβαρό πελατολόγιό της στα logistics έχει αρχίσει και αυξάνεται με αξιοπρόσεκτους ρυθμούς.

 

  • Παρελθόν αποτελεί ο Άρης Ξενόφος για το ΤΑΙΠΕΔ καθώς την ερχόμενη Παρασκευή αποχωρεί. Παραιτήθηκε ο ίδιος την προηγούμενη Δευτέρα διαρρέοντας πως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου στο ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί να επιστρέψει ιδιωτικό τομέα. Οι κακές (sic) γλώσσες λένε πως προσπάθησε να πάει στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς αλλά διάφορες νομικές ανησυχίες απέτρεψαν το γάμο των δύο πλευρών. Λογικό. Δεν αποκλείεται όμως να τον δούμε μεταξύ των υποψηφίων για μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ που θα προτείνει η πλευρά του ολλανδού, λένε τα νεότερα… Πάντως η παραίτησή του φαίνεται πως αποφασίστηκε από τον ίδιο ύστερα από την αδυναμία του υπερταμείου (και των πολιτικών του προϊσταμένων) να του παράσχει διαβεβαιώσεις παραμονής του. Θυμίζουμε πως η θητεία των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ έληξε το Νοέμβριο. Τί πιο απλό λοιπόν, ο άνθρωπος έψαχνε για δουλειά ήδη τους προηγούμενους μήνες και Χωρίς επαρκείς διαβεβαιώσεις παραμονής του δρομολόγησε την πορεία του. Περισσότερα γνωρίζουν οι head hunters.

 

  • Στις επιχειρήσεις, όπως λένε οι γκουρού, πρέπει να είσαι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αυτό φαίνεται να είναι το σκεπτικό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που πρόκειται μαζί με τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά δίκτυα Ultra fast Broadband. Πρόκειται για έργο 870 εκατ. ευρώ με αντικείμενο την κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών περιοχών της Ελλάδας, που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Η τεχνολογία και η πληροφορική είναι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε όσους γνωρίζουν πώς να τις αδράξουν.

 

  • Και κάπου εδώ είναι που η αγορά περιμένει από τον Δημήτρη  Κούτρα  να κάνει ένα θαύμα: να βάλει την Intrakat να ανεβάσει ταχύτητες: Τα νέα από το εννεάμηνο είναι όπως αναμενόταν συννεφιασμένα. Οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 127,6 εκ. έναντι 212,3 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η κατά 40% περίπου μείωση αποδίδεται από την διοίκηση της εισηγμένης «κατά κύριο λόγο» στις σημαντικές καθυστερήσεις των απορροφήσεων στα έργα που εκτελεί η εταιρεία λόγω της πανδημίας και ειδικά κατά το 3ο τρίμηνο. To ΕΒITDA στην ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 375 χιλ. έναντι 13,3 εκ., ενώ το ΕΒΙΤ ήταν ζημίες -2,5 εκ. έναντι κερδών 10,5 εκ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στα τέλη Σεπτεμβρίου ανήλθε σε 328 εκ. συν 206 εκ. σε νέες συμβάσεις, τις οποίες ο όμιλος αναμένει να υπογράφουν. Από τις νέες αυτές προς υπογραφή συμβάσεις στην περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου υπεγράφη τελικά ποσό συμβάσεων ύψους 65 εκ.

 

  • Το στοίχημα στην ποντοπόρο ναυτιλία που έβαλε η Τεχνική Ολυμπιακή συμφερόντων του ομίλου Στέγγου φαίνεται πως (τουλάχιστον προσώρας) βγαίνει: ναυλομεσιτικές πήγες εξηγούν πως τα πλοία στα οποία πήρε θέση η εταιρεία προς τα τέλη του καλοκαιριού (μέσω θυγατρικών της όπως η T.O. International Holding Ltd) «βγάζουν δυο και τρεις φορές περισσότερα ναύλα τώρα απ’ ό,τι τότε». «Εξαιρετική διαχείριση ρευστότητας», σχολιάζουν   γνωστοί του βασικού μετόχου, και τα στοιχεία από την ναυλαγορά φαίνεται να τους υποστηρίζουν. Φυσικά είναι και το ρίσκο μεγάλο, θυμίζουν άλλοι στην αγορά. Η ρευστότητα βεβαίως αποτελεί το προϊόν της πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στον όμιλο Σαββίδη ακόμα πιο νωρίς φέτος. Και αντί να κάθεται με αστεία χαμηλά επιτόκια σε προθεσμιακές μέρος της επενδύθηκε στην ποντοπόρο. Τι μοντέλο με τον οποίο μπήκε στη ναυτιλία η Τεχνική Ολυμπιακή ήταν μέσω της απόκτησης συμμετοχών της τάξης του 15% σε μονοβάπορες όπως λέγονται ναυτιλιακές. Η οικογένεια Στέγγου είναι πάντως εξοικειωμένη με την εμπορική ναυτιλία αφού εδώ και αρκετά χρόνια έχει στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Γιουρούκου (Technomar Shipping), έναν από τους σημαντικούς έλληνες παίκτες στην αγορά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, όπως αυτά στα οποία πήρε συμμετοχές η Τεχνική Ολυμπιακή.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News