Business Talk Τετάρτη 12/01/2022, 08:45
BUSINESS TALK

Τα λεωφορεία, η Μαλτέζα, ο πολυπράγμων Μίχος και οι προβλέψεις Στασινού

Τα λεωφορεία, η Μαλτέζα, ο πολυπράγμων Μίχος και οι προβλέψεις Στασινού
  • Η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μετσόλα, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι όπως όλα δείχνουν η αντικαταστάτρια στον προεδρικό θώκο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου του εκλιπόντα Νταβίντ Σασόλι. Η 42χρονη είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και έχει πάθος με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική και πλέον ετοιμάζεται για την πιο υψηλή θέση της καριέρας της. Λεπτομέρεια: οι πολλές καλές προσωπικές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 

  • Την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια 770 λεωφορείου χαμηλών και μηδενικών ρύπων. Ωστόσο εκκρεμούν οι αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) επί των ενστάσεων που έχουν υποβάλει η Daimler  και η Solaris. Εάν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα η Α.Ε.Π.Π. αποφανθεί επί των ενστάσεων και με τρόπο που να μην επηρεάζει την διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται η υποβολή των προσφορών την αμέσως επόμενη μέρα. Σε διαφορετική περίπτωση ο διαγωνισμός αναγκαστικά θα λάβει παράταση. Παράταση στην οποία πάντως αρκετοί από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές προσβλέπουν καθώς η παγκόσμια έλλειψη μικροεπεξεργαστών, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των λεωφορείων, περιορίζει τις δυνατότητες παραγωγής τους αλλά και ανταγωνιστικών τιμολογήσεων.

 

  • Στην αγορά προεξοφλείται η κάθοδος της σουηδικής Volvo ΑΒ και της γερμανικής Daimler όπως και της Πολωνικής Solaris αλλά και της Heuliez Bus της γαλλικής θυγατρικής της IVECO. Οι ευρωπαϊκοί αυτοί όμιλοι θα έχουν να ανταγωνιστούν  τις κινεζικές Yutong Bus και BYD που θεωρούνται διεθνώς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων μαζικής μεταφοράς.

 

  • Ο διεθνής ανοικτός ηλεκτρονικός δημόσιος διαγωνισμός του υπουργείου αφορά στην προμήθεια 770 λεωφορείων χαμηλών και μηδενικών ρύπων και συγκεκριμένα για 350 ηλεκτρικά, 300 CNG (συμπιεσμένου φυσικού αερίου) και 120 υβριδικά, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 384 εκ. ευρώ είναι ζωηρότατο. Ο διαγωνισμός, που προκηρύχτηκε τον Οκτώβριο, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του δημοσίου για την αγορά των εν λογω οχημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ.

 

 

  • Τα 770 νέα λεωφορεία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το παραγόμενο μεταφορικό έργο, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα και στο περιβάλλον συνολικά. Τα λεωφορεία για την προμήθεια του διαγωνισμού χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες τόσο ως αναφορά το καύσιμο τους όσο και στο μέγεθος τους και για τα οποία θα υποβληθούν ξεχωριστές προσφορές. Τον διαγωνισμό αυτό των 384 εκατ. ευρώ για τα 770 λεωφορεία θα ακολουθήσει και δεύτερος για την προμήθεια επιπλέον 530 λεωφορείων ώστε στο σύνολο τους να φτάσουν στα 1.300.

 

  • Λαμπρές προοπτικές διαβλέπει για τον κλάδο των κατασκευών ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Ο ίδιος, μηχανικός στο επάγγελμα, όσα αναφέρει, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Έψιλον 7», με εκδότη τον Ι.Ν.Μίχο (πρόκειται για τον πολυπράγμονα ιδρυτή της Epsilon Net) είναι ενδεικτικά του τι αναμένεται να ακολουθήσει στις κατασκευές. «Είναι τόσες πολλές οι δουλειές που θα έχουν οι µηχανικοί αλλά και ολόκληρος ο τεχνικός κόσµος τα επόµενα χρόνια που θα τρέχουµε µε χίλια».

 

  • Μιας και αναφερθήκαμε στην Epsilon Net να πούμε ότι έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες εξαγορές από κάθε άλλη εταιρεία του κλάδου της το τελευταίο διάστημα και με χρονική αφετηρία την απόκτηση από κοινού με τη Space Hellas, της Singular Logic. Η λίστα των εξαγορών περιλαμβάνει την απόκτηση του 88% της εταιρίας πληροφορικής PCS που αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές λογισμικού για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Η εξαγορά του 80% της εταιρείας πληροφορικής εξειδικευμένων λύσεων λιανικού εμπορίου «iQom», όπως και την απόκτηση του 60% της TECHNOlife που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων επιχειρηματικών λύσεων στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού. Χθες, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι αγόρασε, προς 2,73 εκατ. ευρώ τη CSA που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας & διακίνησης του φαρμάκου.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News