Business Talk Τρίτη 11/01/2022, 00:01
BUSINESS TALK

Κλείνει το deal της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ξεκινά η Αττική Οδός, περιμένει η ΑΝΕΚ

Κλείνει το deal της Χαλυβουργίας Ελλάδος, ξεκινά η Αττική Οδός, περιμένει η ΑΝΕΚ
  • Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στις αγορές συζητείται την Τετάρτη στο Πρωτοδικείο η αίτηση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος με τους πιστωτές της. Κλειδί στην συμφωνία ήταν η είσοδος του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου HIG στο κλαμπ των πιστωτών, εξαγοράζοντας τα δάνεια της Πειραιώς και της Eurobank προς την βιομηχανία. Έτσι και μετά από συμφωνία και με την Alpha Bank αναμένεται να αναχρηματοδοτηθεί ο δανεισμός της χαλυβουργίας που όπως και η Σιδενόρ απολαμβάνουν αυτή την εποχή ισχυρότατη ζητήσει και υψηλότατες τιμές πώλησης ενόψει και των μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων που ξεκινούν στη χώρα αλλά και την ισχυρή δυναμική των εξαγωγών.

 

  • Η διοίκηση Πολίτη-Σταμπουλίδη στο ΤΑΙΠΕΔ έτρεξε ταχύτατα και αποτελεσματικά τις σχετικές διαδικασίες και έτσι ξεκινά ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς για παραχώρηση οδικού άξονα στην Ευρώπη αυτή την εποχή ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του συνόλου των ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων αλλά και μεγάλων ξένων κατασκευαστικών και επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετούνται σε παραχωρήσεις υποδομών, πιθανότατα σε επιμέρους κοινοπραξίες.

 

  • Εντός της τρέχουσας εβδομάδας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται εκτός απροόπτου να αποφασίσει την προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 έτη. Η προκήρυξη αναμένεται να γίνει άμεσα ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος μηνός καθώς ήδη τα σχετικά κείμενα είναι ολοκληρωμένα.

 

  • Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν έτοιμο να προκηρύξει τον διαγωνισμό αλλά ανέμενε τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις προεκτάσεις της Αττικής Οδού. Πρόσφατα αποφασίστηκε πως ο διαγωνισμός παραχώρησης θα αφορά μόνον την τρέχουσα σύμβαση, η οποία λήγει το ‘24, και δεν θα περιλαμβάνει κατασκευαστικό έργο πέραν αυτού που σχετίζεται με τον υπάρχοντα οδικό άξονα και την βαριά συντήρησή του. Έτσι οι τρεις εναπομείνασες προεκτάσεις της Αττικής Οδού και ειδικότερα αυτή προς την Βουλιαγμένης, την Ραφήνα και το Λαύριο αναμένεται να προκηρυχθούν από το Υπουργείο Υποδομών Και Μεταφορών σε χωριστούς διαγωνισμούς.

 

  • Ως γνωστόν στην Ελλάδα πάσχουμε στην υλοποίηση των συμφωνιών και των αποφάσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές που καλές συμφωνίες κινδύνεψαν να εκτροχιαστούν, ή και χάλασαν ολωσδιόλου, εξαιτίας της ολιγωρίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών, φορέων κλπ κλπ. Είτε αυτές οι ολιγωρίες είναι του Δημοσίου είτε, ενίοτε, και του ιδιωτικού τομέα. Τούτη τη φορά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την απορρόφηση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης από την Attica Group. Οι πιστωτές έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους πως (και ποιοι) θα μοιραστούν τα βάρη αλλά μένει και να υλοποιήσουν τις συμφωνίες τους. Εξάλλου η συγκεκριμένη συμφωνία κυοφορείται ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού.

 

  • Για την ώρα η σκυτάλη βρίσκεται στις υπηρεσίες των τραπεζών. Μετά θα αρχίσει η βάσανος του due dilligence και ακολουθούν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο ακτοπλοϊκών. Και όταν τελειώσουν όλα αυτά θα χρειαστεί και μία έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και, βέβαια, η πραγματική λειτουργική ενοποίηση των δύο ομίλων. Αντέχει όμως μέχρι τότε η ΑΝΕΚ; Και αν ναι, τι θα κοστίσει αυτό στις τράπεζες;  

 

  • Μειώσεις σε ορισμένες περιοχές και αυξήσεις σε κάποιες, όπως π.χ. η Κηφισιά και το Χαλάνδρι κατέγραψε πρόσφατη έρευνα της Newdeal real estate. Αυτό πάντως, που δεν έχει καταγράψει καμία έρευνα έως τώρα-επειδή είναι δύσκολο να αποτυπωθεί- είναι οι ιδιαίτερα αυξημένες προσδοκίες μερίδας πωλητών – ιδιοκτητών παρότι οι ξένοι επενδυτές και δη οι Κινέζοι ίσως να μην επιστρέψουν ούτε φέτος. Για παράδειγμα, τις προάλλες, όπως περιγράφει στη στήλη μεσίτης, 10 ώρες μετά την ανάρτηση αγγελίας για διαμέρισμα 57 τ.μ. τρίτου ορόφου του 1965 στους Αμπελόκηπους, ο πωλητής αποφάσισε να αυξήσει τη ζητούμενη τιμή από τις 90.000 ευρώ στις 120 χιλ. ευρώ. Σε κάποιες πάλι, περιπτώσεις-ενδεικτικές της νοοτροπίας των πωλητών- το παζάρι, μια καθαρόαιμη ελληνική πρακτική πραγματοποίησης συναλλαγών έχει γίνει deal breaker. Ποιο; Το παζάρι για την αγορά ακινήτου!  Εάν σε όλα αυτά προστεθούν πρακτικές ορισμένων πωλητών που απλώς τεστάρουν τα νερά, δημοσιεύοντας εικονικές αγγελίες, γίνεται αντιληπτό ότι το real estate έχει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακής αρένας…

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News