Business Talk Δευτέρα 14/12/2020, 07:15
BUSINESS TALK

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση

  • Σήμερα ο ΑΔΜΗΕ πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου για τα σχέδια του στις τηλεπικοινωνίες. Η ΔΕΗ προχώρησε σε αντίστοιχες ανακοινώσεις πρόσφατα. Πώς θα αντιδράσει ο ΟΤΕ; Θα τους αφήσει να μπουν στα χωράφια του; Σε λίγα εικοσιτετράωρα ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τις άδειες 5G ενώ επιμένουν οι ενδιαφερόμενοι να παραταθεί ο χρόνος των συμβάσεων στο ΣΔΙΤ για Ultra Fast Broadband για να επανεκκινήσει το έργο. Ο Έλον Μασκ φέρνει δορυφορικό internet το πρώτο τρίμηνο στην Ελλάδα και το νέο αφεντικό της Forthnet έχει οπλοστάσιο μετρητών που προσμετράται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν όχι δισεκατομμύρια. Για να θυμηθούμε τον Μάο, μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση.

 

  • ·Σε εξίσωση με πολλαπλούς αγνώστους εξελίσσεται η υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς η κυβέρνηση βρέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή ενώπιων περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, με έναν δηλαδή υποψήφιο, και χαμηλό τίμημα για το ένα από τα δύο τμήματα του ναυπηγείου. Αυτό του ειδικού διαχειριστή. Αν και το δεύτερο τμήμα, αυτό που πουλάει η ΕΤΑΔ, βγαίνει σε ηλεκτρονική δημοπρασία με ελάχιστο τίμημα τα 55 εκατομμύρια το Φεβρουάριο, ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα υπάρξει δεσμευτική προσφορά. Πόσο μάλλον που για το μεγαλύτερο τμήμα των ναυπηγείων, αυτό του ειδικού διαχειριστή, την Παρασκευή μόλις ένα σχήμα η North Star Group προσέφερε μόλις 15 εκατομμύρια. Μόλις, διότι στην κυβέρνηση επιζητούν τίμημα σημαντικά υψηλότερο. Εξάλλου η άσκηση της ειδικής διαχείρισης, και την ευρύτερης διάθεσης των ναυπηγείων, αποτελεί προσπάθεια ανάκτησης επιδοτήσεων που παρανόμως είχανε δοθεί από το δημόσιο στο παρελθόν στο Σκαραμαγκά και η οποία σήμερα μαζί με τις προσαυξήσεις προσεγγίζουν τα 700 εκατομμύρια. Ουδείς βεβαίως περιμένει πως το ποσό αυτό θα ανακτηθεί, αλλά 15 εκατομμύρια συν 55 στο δεύτερο διαγωνισμό, είναι λίγα. Έτσι δεν αποκλείεται να ξεκινήσει νέα διαδικασία ο ειδικός διαχειριστής. Εκτός αν υπάρχει άλλου τύπου διευθέτηση και ο επενδυτής βελτιώσει την προσφορά του. Αλλά και για αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο κατά πόσο το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο διαγωνισμός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση και εδώ.

 

  • Στην αγορά δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως δεν μπορεί να φύγουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα μεγαλύτερα της χώρας, με τίμημα ακόμα και 100 εκατομμύρια την ώρα που στα, μάλλον μικρότερα γειτονικά ναυπηγεία Ελευσίνας συζητείται συμφωνία εξυγίανσης με ανάληψη (ρυθμισμένων) υποχρεώσεων της τάξης των 270 εκατομμύριων. Έστω και σε πάρα πολλές δόσεις. Οι γνωρίζοντες εξηγούν την κατάθεση της δεύτερης, «μη ανταγωνιστικής», όπως χαρακτηρίστηκε, προσφοράς που έκανε η ONEX για το Σκαραμαγκά ακριβώς στην γνώση που είχε για το τίμημα που επιδιώκει το δημόσιο. Όμως από την οδό Νίκης ακούγεται πως και ο ισχυρός άντρας της North Star, Θεόφιλος Πριόβολος, γνώριζε που είχε τεθεί ο πήχης από την κυβέρνηση…

 

  • Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες, αλλά ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί τις πταίει -και πιθανόν να μην  βρεθεί ποτέ – για το τεχνικό σφάλμα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που αν μη τι άλλο έχει προκαλέσει απορία σε ξένους επενδυτές. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το Νοέμβριο η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων πραγματοποίησε διαγωνισμό για την αναζήτηση συμβουλευτικής εταιρείας για τη δημιουργία δείκτη λιανικών τιμών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου. Το «παρών» έδωσαν δύο ευρωπαϊκές εταιρείες των οποίων οι προσφορές βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στο στάδιο της τεχνικής αξιολόγησης. Κι ενώ όλα φαίνονταν να πηγαίνουν πρίμα, ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις ξένες εταιρείες δήλωσαν στους αρμοδίους ότι επιδίωξαν να υποβάλουν προσφορές, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, αλλά δεν τους «άφησε» το σύστημα.  Εκτοτε δεν έχουμε γίνει σοφότεροι αναφορικά με το πρόβλημα.

 

  • ·Πολλοί ρωτούν γιατί τελικά κατατέθηκε μόνο μία προσφορά και στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας ενώ δύο υποψήφια σχήματα με τον Ελλάκτωρ και την MYTILINEOS αντίστοιχα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τον διαγωνισμό. Στην αγορά των κατασκευών και των παραχωρήσεων όμως δε φαίνεται να απορούν πολλοί. Για την περίπτωση της Ελλάκτωρ πιστεύουν πως επικράτησε νευρικότητα με τον ξένο εταίρο της (Roadis) όταν φέρεται να του ζήτησε να βγάλει αυτός τις εγγυητικές επιστολές στο σύνολό τους. Κάτι τέτοιο πάντως όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική κατασκευαστική αλλά και διαψεύδεται μετ’ επιτάσεως. Στην περίπτωση της MYTILINEOS πρόβλημα φέρεται να το έχουν δημιουργήσει οι Γάλλοι εταίροι της Vinci για δικούς τους λόγους που δεν σχετίζονται με την ελληνική εισηγμένη. Φυσικά και εδώ όλα είναι φήμες. Αυτό που όμως είναι γεγονός είναι πως όλα τα σχήματα αυτά είχαν προκριθεί στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού εδώ και δυόμισι χρόνια. Αναμένουν λοιπόν όλοι τώρα τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για να δούμε αν θα επιτρέψει την υποβολή προσφορών έστω και καθυστερημένα ή, εν πάση περιπτώσει, τι θα προκύψει από αυτή την εξέλιξη. Πάντως η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ δε δόθηκε για να μην λάβει προσφορές το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ζητήθηκε, αλλά μόνο για να μην αποσφραγίσει τις οικονομικές προσφορές έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ούτως, οικονομική προσφορά υπήρξε μόνο μία, από την κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ΓΕΚ Τερνα (Egis). Επίσης, πιθανολογείται ευρέως, χωρίς να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται, πως η προσφορά αυτή είναι άνω του ενός δισεκατομμυρίου, μοιρασμένη χοντρικά σε εφάπαξ τίμημα και δεσμευτικές επενδύσεις. Αλλά αν δεν αποσφραγιστεί, δε θα μάθουμε. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, ομοίως με παραπάνω.

 

  • Καθώς πλησιάζει το κλείσιμο του 2020 να θυμίσουμε την εκκρεμότητα ποτ αφορά στην υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Lamda Development και Mohegan για το καζίνο στο Ελληνικό η οποία και αποτελεί αναβλητική αίρεση και για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής παραχώρησης του Ελληνικού από το δημόσιο Lamda.

 

  • Με ενδιαφέρον περιμένει η αγορά να δει πως θα κινηθεί η συζήτηση για την εκποίηση ακινήτου, που έχει περιέλθει πριν από 12 χρόνια στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων Reds, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης στις 14 Ιανουαρίου. Πρόκειται για οικόπεδο 8 στρεμμάτων στο κέντρο του Βουκουρεστίου που είχε αποκτήσει το 2008. Στο ακίνητο αυτό σχεδιαζόταν να κατασκευαστεί κτίριο γραφείων. Αλλά φευ. Τώρα το ζήτημα είναι αν εξακολουθούν… να μην ομονοούν όλοι οι μεγαλομέτοχοι της Reds, στην οποία, θυμίζουμε, έχει πλειοψηφική συμμετοχή η Ελλάκτωρ. Πάντως το ακίνητο λέγεται πως οδεύει προς πώληση επειδή λείπουν ήδη περί τα 900.000 ευρώ από τον κύκλο εργασιών του 2020 εξαιτίας των αναγκαστικών ρυθμίσεων για τα ενοίκια στα εμπορικά κέντρα και άλλου (60% στους πληττόμενους)

 

  • Ακούγεται πως η Chipita έχει σχέδιο για την περεταίρω επέκτασή της στη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που παραμένουν στη σφαίρα επιρροής της. Και μάλιστα θα το κάνει αυτό με νέα μονάδα παραγωγής, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες. Μένει να δούμε το πότε και το χρηματοδοτικό σχήμα ή είναι ακόμα νωρίς; 

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News