Business Talk Τετάρτη 8/12/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η ώρα της κρίσης για τα κούριερ και αλλαγή πίστας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ώρα της κρίσης για τα κούριερ και αλλαγή πίστας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Σήμερα ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο ύψους έως 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του οποίου το εύρος απόδοσης θα κυμανθεί από 2,3% ως 2,7%. Η διαδικασία, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, θα επιτρέψει στον εισηγμένο όμιλο να αλλάξει πίστα, προχωρώντας στη χρηματοδότηση του πλούσιου επενδυτικού του προγράμματος. Από τα αντληθέντα κεφάλαια ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, τα 225 εκατ. θα διατεθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ενώ 46,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις αξίας άνω των 6,5 δισ. ευρώ και διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων 2,4 δισ. ευρώ που εκτοξεύεται σε 4,5 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν τα προς υπογραφή έργα.
  • Εξελίξεις θα έχουμε προσεχώς σε σχέση με την υπόθεση των προστίμων στις εταιρείες κούριερ σχετικά με το κομφούζιο που είχε προκληθεί στην πρώτη και δεύτερη καραντίνα, την άνοιξη του 2020 και τον περσινό Νοέμβριο. Οι πληροφορίες λένε ότι η ολομέλεια της ΕΕΤΤ- συνολικά 9 μέλη- θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα-χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου- οπότε και θα αποφασίσει το είδος και το ύψος των κυρώσεων.
  • Λέγεται ότι για τα προβλήματα που υπήρξαν στο πρώτο lockdown θα υπάρξουν συστάσεις προς τις εταιρείες επειδή, εκ των πραγμάτων, δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση της ζήτησης. Ωστόσο, όσοι υπήρξαν υπότροποι στο δεύτερο lockdown ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή χρηματικού προστίμου. Το μέγεθος των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πλήθος των καταγγελιών που έχει γίνει για κάθε εταιρεία κούριερ. Οι τελευταίες θα έχουν το δικαίωμα της υποβολής αίτησης θεραπείας, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των πιθανών προστίμων.
  • Εταιρεία τηλεπικοινωνιών με κέρδη που ισοδυναμούν με τις ετήσιες απολαβές υπαλλήλου στον ιδιωτικό τομέα; Κι όμως. Ο λόγος για την ουκρανικών συμφερόντων Inalan, που ίσως είναι άγνωστη ακόμα και στους μυημένους στα Telcos. Η μονοπρόσωπη εταιρεία έχει αναπτύξει ιδιόκτητο δίκτυο προσφέροντας (πραγματικές) ταχύτητες download και upload 100 και 200 Mbps. Το 2020 εμφάνισε τζίρο 1,6 εκατ. ευρώ και κέρδη μόλις 9.000 ευρώ.  
  • Μέσα σε όλη αυτήν την τρέλα, υπάρχουν και λόγοι να αισιοδοξεί κανείς. Σύμφωνα με την Eurostat και τα επικαιροποιημένα, προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 3ο τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο 3μήνου, και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μηνου, σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε, το 3ο τρίμηνο του 2021, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο ρυθμός μεγέθυνσης για το 9μηνο να υπερβαίνει το 9,3%.
  • Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα, στο 3,9% το 3ο τρίμηνο και στο 5,7% το 9μηνο του 2021. Το ΑΕΠ της χώρας, το 3ο τρίμηνο, διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία, σε πραγματικό μέγεθος.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News