Business Talk Παρασκευή 26/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Ο Άτλαντας

Ο Άτλαντας
  • Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, αλλά είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να «γεννήσουν» νέα προβλήματα, κάποιοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προτίμησαν να αποφύγουν το καλοκαίρι τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για το περιβόητο πλέον θέμα της συμφωνίας μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα. Μπορεί να είχαν δίκιο μπορεί και όχι. Τότε ωστόσο το θέμα θα μπορούσε να είχε κλείσει, με ή χωρίς κυρώσεις, με ή χωρίς πρόστιμα. Σήμερα, μήνες μετά, διακινούνται σενάρια που δεν περιποιούν τιμές σε κανέναν. Ούτε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε στην ιστορική κατασκευαστική και τους ανθρώπους της που παλεύουν νυχθημερόν για την ανάταξή της. Ακόμα περισσότερο όμως η Επιτροπή καλείται πλέον σύμφωνα με πληροφορίες να αποφανθεί και για το ζήτημα της ευθυγραμμισμένης στάσης που φέρεται να έχει η Reggeborgh με το επενδυτικό κεφάλαιο Atlas N.V.
  • Δύο λοιπόν φαίνεται να είναι πλέον τα ερωτήματα επί των οποίων καλείται να αποφανθεί η Επιτροπή: Η πρώτη αφορά στο αν υπήρχε ή όχι παράβαση από τη μη δημοσιοποίηση της πλήρους συμφωνίας μεταξύ Reggeborgh και Λεωνίδα Μπόμπολα (πριν την εξάσκηση του call option) και η δεύτερη κατά πόσο η ευθυγράμμιση της Atlas με την Reggeborgh δημιουργεί υποχρέωση δημόσιας πρότασης. Πρόκειται ασφαλώς για σύνθετα νομικά θέματα τα οποία ωστόσο έχουν πάρει πλέον διαστάσεις και επηρεάζουν και  την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου στα μάτια των εγχώριων και διεθνών επενδυτών. Σύμφωνα με όσα ήσαν γνωστά μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Επιτροπή αναμένεται να συζητήσει τα θέματα αυτά σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, τη Δευτέρα. Στο τραπέζι θα έχει, εκτός από τις απόψεις των μελών του και τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της, και τις γνωμοδοτήσεις εξωτερικών ανεξάρτητων νομικών συμβούλων την αρωγή των οποίων έχει ζητήσει.
  • Σε split σκέφτεται να προχωρήσει η Quest με στόχο να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα της μετοχής της, της οποίας η τιμή έχει αυξηθεί κατά 70% από τις αρχές της χρονιάς. Αυτό ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ενώ, ως ευκόλως εννοείται, θα απαιτηθεί η λήψη της σχετικής απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση της εισηγμένης. Από την εταιρεία ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η αρνητική καθαρή δανειακή θέση της που διαμορφώθηκε σε -81,2 εκατ. ευρώ (από – 10,2 εκατ. ευρώ), καθώς τα έσοδα από την πώληση της Cardlink ενίσχυσαν τη ρευστότητα του ομίλου. Υπολογίζεται, δε, ότι ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ταμειακών διαθέσιμων και γραμμών χρηματοδότησης. Για το 2021 «βλέπει» διψήφια αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας. Ωστόσο, θα είναι σε χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με το εννεάμηνο, μόνο και μόνο λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας προϊόντων που οφείλεται στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.   
  • Η Larisa Face Cover «ξεπήδησε» μέσα στην πανδημία, καθώς ιδρύθηκε, μέσα σε μόλις 25 ημέρες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Lariplast Γιάννη Τσερέπα και τον πρόεδρο και CEO του ομίλου Animus Αχιλλέα Νταβέλη. Σε αυτήν είχε στηριχθεί κι ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής χειρουργικών μασκών από τις οποίες η χώρα είχε σημαντική έλλειψη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Για τη νέα της μονάδα παραγωγής φίλτρων μασκών τύπου meltblown, ετήσιας δυναμικότητας 1.449.360 κιλών στην Λάρισα, η εταιρεία πρόκειται να λάβει επιχορήγηση της τάξεως των 2,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 55% του συνολικού προϋπολογισμού του project.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News