Business Talk Παρασκευή 11/12/2020, 08:32
BUSINESS TALK

Ο Φωτακίδης, ο Πριόβολος και ο Ντζανάτος

  • Τελικά, απέναντι στην Τουρκία, πλάτη βάζουν οι Aμερικάνοι που βαδίζουν με βήμα ταχύ προς την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Άγκυρα και όχι οι Eυρωπαίοι που για μια ακόμη φορά στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. επιφυλάσσονται να επιβάλουν κυρώσεις αργότερα. Βεβαίως η πίεση στον Ερντογάν συντηρείται αλλά ο Tούρκος πρόεδρος δύσκολα καταλαβαίνει από τέτοιες πιέσεις: χρειάζεται πολύ εντονότερες. Το βάρος λοιπόν για την ώρα θα συνεχίσει αυτονόητα να σηκώνει η ελληνική κυβέρνηση με όπλο την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει τα εξοπλιστικά εκείνα προγράμματα που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων.

 

  • Σήμερα αρχίζει να γράφεται το τελευταίο κεφάλαιο για την περιπετειώδη παραχώρηση της Εγνατίας οδού αλλά και την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στις 11 το πρωί εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή οικονομικών προσφορών για τα τελευταία ενώ αργότερα το απόγευμα αυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας. Εμείς θα ευχηθούμε στο δημόσιο καλή επιτυχία και στους δυο διαγωνισμούς γιατί η είσοδος επενδυτών μπορεί να φέρει επενδύσεις της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, αθροιστικά και στα δυο μέτωπα: Ο Πριόβολος (Pyletech) έχει «τάξει» επενδυτικό 700 εκατ. στον Σκαραμαγκά (και οι άλλοι υποψήφιοι έμοιαζαν να κάνουν πίσω αυτές τις τελευταίες λίγες μέρες) ενώ στην Εγνατία μόνον τα έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης που θα δεσμευτεί να αναλάβει ο επενδυτής υπολογίζεται πως μπορεί να αγγίξουν τα 750 εκατ. ευρώ.  

 

  • Από την «βάσανο» του ΣΥΡΙΖΑ (από αυτήν που είχε περάσει το 2015 CEO μεγάλης ΔΕΚΟ με βασική προϋπηρεσία σε καφετέρια…) κλήθηκε να περάσει ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρης Ντζανάτος. Κι αυτό, μεταξύ άλλων, επειδή είχε ορθογραφήσει στο παρελθόν χρησιμοποιώντας, κάπως πιο τραχείς διατυπώσεις, αλλά και λόγω της θητείας του στο τιμόνι της Grant Thornton για 21 χρόνια. Είναι βέβαια και μέλος της ΝΔ.«Ποτέ δεν είπα εγώ ότι βγήκα από κάποιο «παρθεναγωγείο». Είμαι στην αγορά και ξέρω και πως παίζεται το παιχνίδι» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ντζανάτος. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, πόσο μάλλον ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ. Χρόνος όμως, υπάρχει προκειμένου να κριθεί ο Ντζανάτος για τα έργα και τις ημέρες του στην Αρχή. Θυμίζουμε πάντως πως είναι ο απερχόμενος Βαγγέλης Καραγρηγορίου, ολοκλήρωσε, έστω με καθυστερήσεις αλλά χωρίς προβλήματα, όπως έδειξαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, τον διαγωνισμό για το καζίνο στο ελληνικό που φέρνει επένδυση 1,1 δις.

 

  • Σύμφωνα με τους συμβούλους ακινήτων Proprius, το τρίτο τρίμηνο υπήρξαν συμφωνίες για τη μίσθωση 19.000 τ.μ. χώρου γραφείων, που αντιστοιχεί στο μέγεθος των μισθώσεων που υπογράφονται τα τελευταία 2 χρόνια. Η περιοχή που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η Αθήνα και η γύρω περιοχή. Η Proprius σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αναβάλλουν τις αποφάσεις για νέες μισθώσεις επειδή επανεξετάζουν τις ανάγκες τους αλλά και αναζητούν καλύτερους οικονομικούς όρους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Οι αναλυτές της τονίζουν επίσης ότι μέσα στα επόμενα 3 χρόνια 83.000 τ.μ. νέων γραφείων θα εισαχθούν στην αγορά και αυτή η νέα δυναμικότητα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με δυνητικούς ενοικιαστές. Λόγω των παραπάνω, αναμένεται ότι οι τιμές των χώρων γραφείων θα παραμείνουν σχετικά σταθερές τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, πιθανή επιπρόσθετη προσφορά παλαιότερων χώρων γραφείων (πχ από συρρίκνωση δραστηριοτήτων εταιρειών λογω της κρίσης) θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές αυτού του τμήματος, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω το χάσμα μεταξύ νέων και παλαιών τιμών γραφείων.

 

  • Ο Αλεξ Φωτακίδης, ο εν Ελλάδι υπεύθυνος της CVC, ετοιμάζεται να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα μετά (ή και πάνω από ) τον Πρεμ Γουάτσα καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις πως το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τραπέζης την ερχόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου θα εγκρίνει τους όρους Συμφωνίας Αγοράς Μετοχών ( 80% του μετοχικού κεφαλαίου) της θυγατρικής την τράπεζας Εθνικής Ασφαλιστικής από την CVC Capital. Η προσφορά της CVC, θυμίζουμε, φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 450 και 460 εκατ. ευρώ αλλά περιλαμβάνει ρήτρα επιστροφής μέρους του τιμήματος σε περίπτωση απώλειας στόχων της banc assurance.

 

  • Θέμα χρόνου ή καλύτερα κινήτρων είναι πλέον η απόφαση της Sunlight για το αν θα χωροθετήσει στην Δυτική Μακεδονία την επένδυση ανάπτυξης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου ή θα προτιμήσεις τη Γερμανία. Από τι θα κριθεί το μέλλον της επένδυσης της τάξης των 200 εκατ. ευρώ; μα από το που θα είναι ποιο συμφέρουσα η χωροθέτηση χρηματοδοτικά και φορολογικά. Η Αθήνα πιέζει πάντως ήδη για ευνόητους πολύ ευρύτερους της Sunlight λόγους την DG Comp να ανεβάσει το ποσοστό των επιχορηγήσεων για επιλέξιμες για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επενδύσεις στο 60% του προϋπολογισμού τους, για μεγάλα έργα, και στο 80% για τα υπόλοιπα.

*Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News