Business Talk Παρασκευή 12/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Το παρασκήνιο με το Ν. Καζαντζάκης και το café του Γαλλικού Ινστιτούτου

Το παρασκήνιο με το Ν. Καζαντζάκης και το café του Γαλλικού Ινστιτούτου
  • Δεν περιλήφθηκε τελικά το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου στα project που θα ωριμάσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ευαίσθητο θέμα βέβαια στην Κρήτη με ισχυρό χαρακτήρα εντοπιότητας, «δεν θα μπορούσε να αφεθεί σε χέρια που δεν έχουν πολιτικό αισθητήριο», είναι η ανεπίσημη αλλά αληθινή δικαιολογία.

 

  • Τι συμβαίνει; Συμβαίνει πως επειδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι έχει θέσει ως όρο για τις εκταμιεύσεις, να προχωρά η ωρίμανση του έργου παραχώρησης και αξιοποίησης της έκτασης που φιλοξενεί το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, ώστε με το που θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες στο νέο συγκρότημα να βγει το παλαιό σε διαγωνισμό.

 

  • Ο όρος μπήκε προ ετών καθώς οι ευρωπαίοι είχαν τότε παλαβώσει με τις καθυστερήσεις στο ελληνικό. Τι θα γίνει τώρα; Το έργο θα το ωριμάσει προφανώς το εποπτεύων υπουργείο μεταφορών και υποδομών, που θα κάνει και την διαβούλευση με το σωστό τρόπο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς παράγοντες και τοπικές κοινωνίες.

 

  • Για όσους γνωρίζουν από χώρους εστίασης (a propos, τι να κάνει άραγε ο Ανδρέας Μπενίσης, ο σύντροφος της Ρένας Δούρου;) πρόκειται για αξιόλογη μπίζνα. Μιλάμε για το καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας στη οδό Σίνα στο Κολωνάκι για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του με ελάχιστο ενοίκιο 1.100 ευρώ.

 

  • Το καφέ διαθέτει μόνιμη πελατεία 300 ατόμων που επισκέπτονται το Γαλλικό Ινστιτούτο (για να δώσουν εξετάσεις, για τη Βιβλιοθήκη), όπως και 100 άτομα που αφορούν το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό του IFA. Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης για το καφέ που περιλαμβάνουν την έναρξη παροχής υπηρεσιών διανομής (delivery) και την ενδεχόμενη επέκταση του ωραρίου του (σήμερα κλείνει στις 22:00).

 

  • Σημειωτέον ότι η έγκριση του αναδόχου που θα αναλάβει την τριετή σύμβαση θα ληφθεί ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει το Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθότι το καφέ ως χώρος του IFA ελέγχεται από την Γαλλική Πρεσβεία. Αμέ, τι νομίζατε;

 

  • ·Καθώς οι εβδομάδες και μήνες προχωρούν γίνεται ολοένα και πιο σαφές στην αγορά πως η στρατηγική του επιτελείου των Μπάκου – Καϋμενάκη, επικεφαλής του οποίου είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, – αν και αρχικά υποτιμήθηκε – και καλοσχεδιασμένη φαίνεται και μπορεί να αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα στη διελκυστίνδα μεταξύ μετόχων του Ελλάκτωρ, που διαδραματίζεται εδώ και ένα σχεδόν χρόνο. Ορισμένες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι και το επιτελείο της Reggeborgh έχει αρχίσει να ασπάζεται, έστω και διστακτικά, έστω και κρυφά, έστω και εν μέρει, την εκτίμηση αυτή.

 

  • Δε συμφωνούν ωστόσο όλοι: Άλλες πηγές ισχυρίζονται πως σε κάποιες παλαιές υποθέσεις η προηγούμενη διοίκηση της Ελλακτωρ ελέγχεται ενω διερωτώνται πως μετά από 20 εξώδικα και όχι μόνο εξακολουθούν να επιμένουν στην ίδια στρατηγικη.

 

  • Ο καιρός γαρ εγγύς, σχολιάζουν άλλοι, ψυχραιμότεροι, που πιστεύουν -όχι χωρίς λόγους- πως η προσέγγιση των δυο πλευρών κάποια στιγμή είναι η πιθανότερη έκβαση

 

  • Τη δημοσιοποίηση έως τις 30 Νοεμβρίου των βασικών οικονομικών μεγεθών τους του τρίτου τριμήνου ζήτησε, όπως ίσως μάθατε, μέσω επιστολής της από τις ελληνικές εισηγμένες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών για το πώς έχουν επηρεαστεί τα αποτελέσματά τους από την άνοδο του κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορών, καθώς και το νέο κύμα της πανδημίας.

 

  • Αυτό που δεν ξέρετε όμως είναι πως κάποιες από τις (μικρότερες) εισηγμένες «ζορίζονται» να συγκεντρώσουν ακόμα και τώρα, μέσα Νοέμβρη, αυτά τα δεδομένα, ενώ άλλες (και μερικές μεγαλούτσικες) δεν είναι και χαρούμενες να δείξουν… το «ξύλο» που τρώνε, με όλο τον σεβασμό. Στα στοιχεία που πρέπει να παραθέσουν οι εισηγμένες περιλαμβάνονται και τυχόν σημαντικές μεταβολές που έχουν σημειωθεί στη δανειακή τους θέση και την κεφαλαιακή διάρθρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση αποτελεσμάτων εννιαμήνου (όπως και πρώτου τριμήνου) έχει πάψει να είναι υποχρεωτική για τις εισηγμένες, με εξαίρεση τις τράπεζες και έτσι πολλές οικονομικές διευθύνσεις έχουν «ξεσυνηθίσει».

 

  • Το consolidation στον κλάδο των logistics συνεχίζεται και πολλές συμφωνίες κλείνονται ή κυοφορούνται. Χθες η Φουντλινκ συμφερόντων Βασίλη Καρακουλάκη ανακοίνωσε πως εξαγόρασε το 55% της εταιρείας «Γενικές Μεταφορές – Αθηναϊκή Ανώνυμος Εταιρεία» συμφερόντων Κωνσταντίνου Παπαζήση έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στην αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει. Την ίδια ώρα, η HIG προχωρά το business plan της για την ανάπτυξη χώρου αποθηκών στο οικόπεδο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο που απέκτησε, όπως και με την ανάπτυξη της Makios, που έχει επίσης εξαγοράσει. Σε φάση ανάπτυξης είναι και η SARMED, ενώ ακούγεται ολοένα και ποιο πολύ πως η Βεϊνόγλου πως «ψάχνεται».

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News