Business Talk Τετάρτη 10/11/2021, 00:01
BUSINESS TALK

Η αποτίμηση της Pet City και η διάψευση της ΤΕΡΝΑ

Η αποτίμηση της Pet City και η διάψευση της ΤΕΡΝΑ
  • Τίμημα της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά και ανάληψή υποχρεώσεων φέρεται να κατέβαλε η BCP για την εξαγορά του 90% της αλυσίδας πωλήσεων προϊόντων για κατοικίδια ζώα και ζώα συντροφιάς pet city. Το υπόλοιπο 10% παραμένει στα χέρια της προηγούμενης ιδιοκτησίας η οποία φαίνεται πως- τουλάχιστον στην παρούσα φάση- θα διατηρήσει και το μάνατζμεντ. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι τι θα σημάνει για την επιχείρηση των 60 καταστημάτων και των 600 εργαζομένων η διαδικασία αναδιάρθρωσής της που αν και δεν έχει ανακοινωθεί αντιμετωπίζεται από την αγορά ως δεδομένο πως θα ακολουθήσει. Τώρα αν θα πουλάει και συνδρομές Neon ή Wind μένει να φανεί
  • Επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταχειρισμένα πλοία έχουν κάνει από την αρχή του έτους οι έλληνες εφοπλιστές πέραν των νεότευκτων πλοίων που έχουν παραγγείλει σε ναυπηγεία. Με αυτά τα 5,6 δισεκατομμύρια έχουν αγοράσει 319 πλοία εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι φορτηγά. Παράλληλα έχουν πουλήσει 208 πλοία έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου. Με τους ρυθμούς που προχωρούν οι κινήσεις τους στην δευτερογενή αγορά θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με επενδυτικές δαπάνες της τάξης των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ρεκόρ των τελευταίων ετών
  • Όσοι δεν ήσασταν κοινωνοί της φήμης, η παρακάτω ανακοίνωση αφορά τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από μεγάλο ξένο επενδυτικό κεφάλαιο με σημαντικό αποτύπωμα στην Ελλάδα. Παραθέτουμε άλλη μια φορά την ανακοίνωση για να υπάρχει και εδώ για μελλοντική αξιολόγηση: «Σε συνέχεια σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατόπιν δημοσιευμάτων, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δηλώνει ότι δεν υφίσταται θέμα πώλησης της Εταιρείας. Η Εταιρεία έχει προσελκύσει και συνεχίζει να προσελκύει θεσμικά χαρτοφυλάκια που επιθυμούν να τοποθετηθούν μετοχικά σε αυτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας προφανώς μελετάει διάφορα σχέδια και προτάσεις για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες κι επιχειρηματικές συμφωνίες. Εφόσον προκύψει οποιαδήποτε οριστική εξέλιξη, η Εταιρεία θα ενημερώσει, όπως πάντα, εγκαίρως κι έγκυρα το επενδυτικό κοινό».
  • Σήμερα Τετάρτη ξεκινάει η δημόσια προσφορά της, επταετούς διάρκειας και με εύρος απόδοσης 2,40-2,90%, ομολογιακής έκδοσης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. Ελάχιστη συμμετοχή είναι τα 1.000 ευρώ ανά ομολογία.
  • Η συγκεκριμένη βιομηχανία έλασης αλουμινίου και παραγωγής σωλήνων χαλκού έχει ένα πολύ βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η δραστηριότητά αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Ακόμη η εταιρεία συνεισφέρει στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου με 220 εκατ. ευρώ ή 0,4% του συνόλου. Κι αν ήταν κλάδος της οικονομίας, θα καταλάμβανε, βάσει της αξίας των εξαγωγών, την πέμπτη θέση ύστερα από τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά και χημικά προϊόντα και τα λοιπά βασικά μέταλλα.
  • Για τις 10 Ιανουαρίου μετατέθηκε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών για την προμήθεια 383,4 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 770 λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εξέλιξη υπήρξε παραπάνω από αναμενόμενη, καθώς η προετοιμασία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι όχι μόνο χρονοβόρος, αλλά θα πρέπει να αποκλείει και τα λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμούς υποψηφίων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλος αριθμός ενδιαφερόμενων εταιρειών έχει υποβάλει βροχή αιτημάτων για διευκρινίσεις, έχοντας ζητήσει και την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News